ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περιπλέκονται οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί

Για ετοιμότητα για νέες επιθέσεις μιλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχες διαθέσεις εκφράζουν Βρετανία και Γαλλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκηνικό νέας πιθανής προβοκάτσιας και άμεσης κλιμάκωσης της στρατιωτικής επέμβασης σε βάρος του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στήνουν ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ και άλλες δυνάμεις εκφράζουν ετοιμότητα στην ίδια κατεύθυνση. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προχτές βράδυ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, ότι προετοιμάζεται να εξαπολύσει «επίθεση» με «χημικά όπλα» και ότι σε περίπτωση που τη διαπράξει, θα υπάρξουν «βαριά αντίποινα».

Η προειδοποίηση απευθύνθηκε αιφνιδίως προκαλώντας κατάπληξη αρχικά σε στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, που δήλωσαν άγνοια όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους. Αργότερα, «ενημερώθηκαν» στελέχη του Πενταγώνου και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ισχυρίστηκε ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει πληροφορίες για «κινήσεις συριακών δυνάμεων» παρόμοιες με αυτές που έγιναν στις αρχές του περασμένου Απρίλη στην ίδια στρατιωτική βάση, που «ίσως» δείχνουν προετοιμασία επίθεσης με χημικά όπλα...

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, που καταθέτοντας χτες σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πως ο αποδέκτης της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου δεν είναι μόνο ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «βάρβαρο», λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί «μία υγιή Συρία όσο αυτός παραμένει στην εξουσία», αλλά «και οι στενοί σύμμαχοι του Ασαντ, η Ρωσία και το Ιράν...».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, είπε ότι επίσης αγνοεί τα περί «προετοιμασίας» επίθεσης τέτοιου είδους αλλά δήλωσε «παρών», ξεκαθαρίζοντας ότι η Βρετανία θα στηρίξει μία επίθεση των ΗΠΑ με τέτοιο πρόσχημα...

Ιδια στάση τήρησε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ωστόσο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν ότι στην περίπτωση που η Συρία διαπράξει επίθεση με χημικά όπλα, οι δύο χώρες θα αντιδράσουν από κοινού.

Να σημειωθεί ότι, χτες, γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος δημοσιοποίησε το συμπέρασμα της έρευνάς του, σύμφωνα με την οποία ήταν «100% κατασκευασμένη προβοκάτσια» η προηγούμενη πυραυλική επίθεση που διέταξε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 7 του περασμένου Απρίλη σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, με αφορμή επίθεση με χημικά όπλα στις 4/4 στην επαρχία Ιντλίμπ...

Οι αντιδράσεις σε Μόσχα, Τεχεράνη, Δαμασκό

Η Ρωσία απέρριψε ως «απαράδεκτες» τις εικασίες των ΗΠΑ περί πιθανής «προετοιμασίας» επίθεσης με χημικά όπλα από το συριακό στρατό, τονίζοντας ότι δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ, από το Βερολίνο, αρνήθηκε τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία βασίζεται «σε ψευδές πρόσχημα που εξυπηρετεί το "Ισλαμικό Κράτος" σε μία φάση κατά την οποία αυτό εξαφανίζεται από τον ιρακινό και συριακό λαό...».

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ «απάντησε» πραγματοποιώντας επίσκεψη στη μεγάλη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια, μπαίνοντας σε υπερσύγχρονο ρωσικό μαχητικό «Su-27» επαινώντας τις στενές συμμαχικές «αδελφικές» σχέσεις Συρίας - Ρωσίας.

Αυτά ενώ οι ΗΠΑ χτες βομβάρδισαν φυλακή που είχαν στήσει οι τζιχαντιστές στην ανατολική πόλη της Συρίας Μαγιαντίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 άτομα, οι περισσότεροι... θύματα του «Ισλαμικού Κράτους». Τέλος, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Ara News», επικαλούμενο διοικητές τζιχαντιστών οργάνωσης της «Αλ Κάιντα» στην επαρχία Ιντλίμπ, μετέδωσε πως οι τελευταίοι αντιτάσσονται στα σχέδια για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή στο πλαίσιο των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ιρανογερμανικές πιέσεις για «διάλογο» με το Κατάρ

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ιράν
Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ιράν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τη μία μέρα κατηγορούν το Ιράν, την άλλη το Κατάρ. Προσπαθούν να αποφύγουν ευθύνες για τη θεμελιώδη αποτυχία των αρχών των κρατών τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πληθυσμών τους», δήλωσε χτες στο Βερολίνο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Ζαρίφ αναφερόταν σε ισχυρές χώρες του Περσικού Κόλπου όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επιβάλει εμπάργκο σε βάρος του Κατάρ και απαιτούν την ικανοποίηση λίστας αιτημάτων έως τις αρχές της άλλης βδομάδας, με πρόσχημα τη στήριξη του τελευταίου σε οργανώσεις τζιχαντιστών.

Ο Ιρανός υπουργός απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης να ασκήσουν την επιρροή τους στις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε διάλογο «όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου».

Ο Γερμανός ομόλογός του είπε πως αναμένει από το Ιράν να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο στην κρίση του Κατάρ». Κληθείς να απαντήσει στην απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών να κλείσει το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» (επειδή συχνά ασκεί κριτική στις μοναρχίες χωρών της περιοχής), περιορίστηκε να απευθύνει έκκληση για «διάλογο», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και μετά να διαπραγματευτούν».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που έχει επίσης ζητήσει εκτόνωση της έντασης μέσω διαλόγου, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόκερ, που είναι προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πως θα εμποδίσει την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για την πώληση όπλων, αεροπλάνων κ.ά. έναντι 128 δισ. δολαρίων, έως ότου εκτονωθεί η ένταση με το Κατάρ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Νικητές ο Ράμα και η αποχή

ΤΙΡΑΝΑ.--

Την επικράτηση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσε η καταμέτρηση του 96% των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα πήρε 48,28% στις εκλογές, εκλέγοντας 74 βουλευτές. Ακολουθεί το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 28,68% και 43 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενταξης (SMI) του Ιλίρ Μέτα με 14,48% και 19 βουλευτές, το κόμμα των Τσάμηδων PDIU ήρθε τέταρτο με 4,67% και 3 βουλευτές (από 5 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές του 2013) και τέλος το Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα (PSD) με 0,87% και έναν βουλευτή.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων επιβεβαιώθηκε πως κυμάνθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς έφτασε στο 46,6% (εφτά ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις εκλογές του 2013).

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν εστίασαν στην ανάγκη προώθησης «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, αφού επισήμαναν πως οι αλβανικές εκλογές διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές «ήρεμα» και ότι οι Αλβανοί πολίτες είχαν να επιλέξουν «από ευρεία γκάμα υποψηφίων». Σημείωσαν εντούτοις τις επιφυλάξεις ορισμένων διεθνών εκλογικών παρατηρητών για φαινόμενα ψηφοθηρίας και εκφοβισμού ψηφοφόρων.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που αναφέρθηκε ομοίως σε «συμβάντα» εκλογικού εκφοβισμού και εξαγοράς ψήφων στην Αλβανία, με τον ισχυρισμό πως δεν πήραν ευρύτερες διαστάσεις και ως εκ τούτου «δεν αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας

Μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν χτες μεγάλες εταιρείες αλλά και κρατικές δομές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Στους «πληγέντες» ξεχωρίζει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft», η δανέζικη «A.P. Moller - Maersk» (λειτουργεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως γραμμή μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), η γαλλική κατασκευαστική «Saint-Gobain», ο βρετανικός όμιλος ΜΜΕ και διαφήμισης WPP.

Στην Ουκρανία, που φαίνεται να χτυπήθηκε ιδιαίτερα, στόχοι έγιναν το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία «Antonov». Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο μετρό του Κιέβου, ενώ οι τράπεζες ανέστειλαν προσωρινά ορισμένες υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με τον Αντον Γκερασένκο, σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, στόχος ήταν «η αποσταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης» και ήταν μια «συγκαλυμμένη απόπειρα εκβιασμού».

Αμείωτη εξελίσσεται η ενδοαστική κόντρα στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύσκολη διαφαίνεται η προσπάθεια της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία να περάσουν, πριν την επέτειο της ανεξαρτησίας στις 4 Ιούλη, το νέο νομοσχέδιο Υγείας που θα αντικαταστήσει το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης του πρώην Προέδρου Ομπάμα (γνωστό σαν Obamacare).

Μετά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που επισήμανε ότι αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές για την αντικατάσταση του Obamacare θα μείνουν ανασφάλιστοι επιπλέον 22.000.000 Αμερικανοί έως το 2026, χτες τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι θα το καταψηφίσουν.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους αξιοποίησαν τις αντιθέσεις για να στηλιτεύσουν την κυβέρνηση Τραμπ ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα των πλουσίων». Αντίθετα, υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα ασφαλιστικά μονοπώλια (π.χ. η εταιρεία «Blue Cross - Blue Shield») και οι εταιρείες διαχείρισης νοσοκομείων.

Παράλληλα, ο γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, προσέλαβε τον δικηγόρο Εϊμπ Λόουελ για να τον εκπροσωπεί στις έρευνες που διεξάγονται για πιθανούς δεσμούς του με τη Ρωσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ