ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά

Ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ

Ανακοινώθηκαν χτες τα προσωρινά αποτελέσματα των δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφήνουν - με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν - περίπου 50.000 παιδιά εκτός Προσχολικής Αγωγής. Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Θυμίζουμε ότι το ποσό που θα διατεθεί τη σχολική χρονιά 2017 - 2018 για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ καλύπτει τη φιλοξενία περίπου 100.000 παιδιών. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αντιστοιχούν σε 150.000 παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι αρχικά τουλάχιστον 50.000 παιδιά μένουν εκτός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τις 117.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν και οι οποίες, όπως προαναφέραμε, αντιστοιχούν σε 150.000 παιδιά, έγκυρες (σ.σ. δηλαδή έχουν πλήρη φάκελο) είναι οι περίπου 91.500, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 117.300 παιδιά. Περίπου 23.000 έχουν ελλιπή φάκελο και αντιστοιχούν σε περίπου 30.200 παιδιά. Στις αιτήσεις με ελλιπή φάκελο περιλαμβάνονται και όσες δεν συνοδεύονται από εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης, για την κατάθεση του οποίου έχει δοθεί προθεσμία μέχρι 30 Ιούνη. Με το δεδομένο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ - υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος) εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών που θα έχουν πλήρη φάκελο και θα πάρουν το λεγόμενο κουπόνι χρηματοδότησης, θα ανέλθει στις περίπου 133.000.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι και φέτος, όπως και πέρσι, πολλά παιδιά δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Κατά συνέπεια και αυτή τη χρονιά θα υπάρξει το φαινόμενο, γονείς που δικαιούνται το κουπόνι χρηματοδότησης για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιού τους σε παιδικό σταθμό, να μην μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν επειδή δεν θα βρουν θέση. Αναμένεται, λοιπόν, να υπάρξει νέα κατανομή από το Σεπτέμβρη για τη διάθεση των κουπονιών που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Να σημειώσουμε ότι φέτος υπολογίζεται να δοθούν για την υλοποίηση του προγράμματος 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 133 εκατ. προέρχονται από εθνικούς πόρους. Η δε συμμετοχή του ΕΣΠΑ, δηλαδή, είναι μόλις 72 εκατομμύρια, με κατεύθυνση τη λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξολοκλήρου η χώρα.

Να θυμίσουμε ότι φέτος υπήρξε μία αύξηση των αιτήσεων κατά 10% αφού υποβλήθηκαν 117.000 αιτήσεις έναντι 106.000 το 2016. Αυτές αντιστοιχούν σε 150.000 παιδιά έναντι 132.600 πέρσι, δηλαδή αύξηση 12,5%. Πέρσι έγιναν δεκτά περίπου 92.000 παιδιά.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιούλη, καθώς θα προηγηθεί η διαδικασία των ενστάσεων.

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχουν κάνει τέχνη η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να θολώνουν τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, που προειδοποιούσε για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών και φέτος από τους παιδικούς σταθμούς.

Την ώρα που, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει προκλητικά ότι «τα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες και οικογένειες της εργατικής τάξης δεν αποκλείονται, και υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών τους». Στις ίδιες διαβεβαιώσεις, περί δήθεν σχεδόν πλήρους κάλυψης των αναγκών των παιδιών, επιδίδεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι αυξημένες ανάγκες για παιδικούς σταθμούς που υπάρχουν και καταγράφηκαν έφεραν στην επιφάνεια και φέτος την αγωνία που βιώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς που τα παιδιά τους αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την Προσχολική Αγωγή, αλλά και τη δυσκολία όσων γονιών τα παιδιά τους γίνονται δεκτά αφού πληρώνουν αδρά στις ιδιωτικές δομές όπου τους κατευθύνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μια σειρά υπηρεσιών, από το φαγητό έως τη μεταφορά τους και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες, όπως αυτές των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, που θα έπρεπε οργανικά να εντάσσονται σ' ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρσι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με προηγούμενη Ερώτησή της είχε καταγγείλει την αλλαγή του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές (που σε αυτήν τη φάση για τη χώρα μας περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα εθνικούς πόρους και ελάχιστους από το ΕΣΠΑ), το γεγονός δηλαδή ότι η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στις δημόσιες δομές αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο. Η αλλαγή αυτή οδήγησε στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, σε βάρος των δημόσιων δομών, και στη διεύρυνσή τους, με αποτέλεσμα περίπου 10.000 κουπόνια του προγράμματος πέρσι να μείνουν αδιάθετα, επειδή οι γονείς δεν έβρισκαν δομές στην περιοχή τους.

Γίνεται φανερό ότι από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν εξαιρούνται ούτε η φροντίδα και η αγωγή των παιδιών.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιούνται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, η παντελής έλλειψη εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, τα πολυάριθμα τμήματα, τα συνολικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης, αλλά και η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε άλλους τομείς, ιδίως στην Υγεία, είναι η άγρια αντιλαϊκή πραγματικότητα που στηρίζουν και προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει μια σειρά από ευρωενωσιακές και κρατικές χρηματοδοτήσεις - προερχόμενες από τη φορολογία του λαού - και ποικίλες φοροαπαλλαγές.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων ζευγαριών για την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που κατακλύζουν τη ζωή τους, πρέπει να εκφραστεί μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους, διεκδικώντας:

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Οι διεκδικήσεις αυτές απαιτούν σύγκρουση με την εξουσία και οικονομία που έχει ως κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέονται με την πάλη για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου οικοδόμων - ΚΕΘΕΑ

Στο πλαίσιο καλέσματος του ΠΑΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με το ΚΕΘΕΑ θα πραγματοποιήσουν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο Ηροδότου, τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 7 το βράδυ.

«Στόχος μας η ζωή που μας αξίζει. Δεν βάζουμε τη ζωή μας στο στόχαστρο!

Σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει, που αντί για μισθό παίρνουμε ψίχουλα, που το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιούνται, προβάλλεται η μαστούρα για ελευθερία! Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" του σάπιου συστήματος (...) Δεν υπάρχουν "σκληρές" και "μαλακές" αιτίες. Δεν υπάρχουν "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά. Υπάρχουν ναρκωτικά! Σήμερα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνας για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα, κανείς δεν πρέπει να "σπαταλά" τη ζωή του ψάχνοντας λύση στη φυγή. Η δύναμη να αλλάξουμε όσα μας στερούν τη ζωή με δικαιώματα είναι στα χέρια μας, στον αγώνα, τη διεκδίκηση. Δεν το βάζουμε κάτω!», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τα ΕΠΑΛ

Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «σκοπός της εγκυκλίου είναι να "προλάβει" τις αντιδράσεις μαθητών και γονιών τον Σεπτέμβρη, καταργώντας "προληπτικά" από τον Ιούνη τα ολιγομελή τμήματα και παρουσιάζοντας σαν τετελεσμένο γεγονός τον καθορισμό των ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑΛ. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε πως είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή να ολοκληρώνει τις σπουδές του στο σχολείο του και όχι μετακινούμενος από δήμο σε δήμο ή από περιοχή σε περιοχή. Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι την περικοπή δαπανών», σημειώνει η Ομοσπονδία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ