ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Οι κοκορομαχίες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του αστικού πολιτικού σκηνικού, τα ψευτοδιλήμματα και οι εκβιασμοί για την τρομοκράτηση του λαού και από τις δύο πλευρές, κυριάρχησαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιούλη.

Παρά τις οξύτατες εκφράσεις που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων και τις επιμέρους διαφορές τους, αυτό που φάνηκε ολοκάθαρα ήταν η κοινή συνισταμένη τους στο «ναι» στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οδηγεί σε παραπέρα σφαγιασμό του λαού.

Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα ανικανοποίητα προτάγματα του κεφαλαίου πίσω απ' τις επιλογές τους

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, ξημερώματα Σαββάτου, ανακοινώνοντας την κυβερνητική πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Παρουσιάζοντας την κυβέρνηση σαν θύμα εκβιασμών, ισχυρίστηκε ότι ενώ αυτή προσπαθούσε να υλοποιήσει την «εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη, για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», της ζητήθηκε «να εφαρμόσει τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις»!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό για το οποίο μόχθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν να τερματιστεί η λιτότητα για το εγχώριο κεφάλαιο, με διευθέτηση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο κ.ά. Στόχο που τον επεδίωξε, στο αντιλαϊκό πλαίσιο που ορίζουν οι ευρωενωσιακοί κανόνες, νομιμοποιώντας τα μνημονιακά μέτρα που έλαβαν για λογαριασμό του κεφαλαίου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, των οποίων μάλιστα εξήρε την αποτελεσματικότητα...

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών «τελεσίγραφο», που τάχα «αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης» και υποστήριξε ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση «ν' αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Βεβαίως, προσπέρασε το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά το λαό, η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Προφανώς, οι κυβερνητικές ενστάσεις έχουν να κάνουν με την «υπονόμευση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», με το ότι δηλαδή η πρόταση των δανειστών δε διασφαλίζει ικανούς όρους για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ, κατηγορώντας το για «εμμονή στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα», προτρέποντας τις «ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημοσίου χρέους».

«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας (...) σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει (...) με εθνική ομοψυχία...» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι... Καλού κακού, πάντως, υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης», όπως είπε, συνεχίζοντας σταθερά τον «καλλωπισμό» του βαθιά αντιλαϊκού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος.

Για εκβιασμούς που ασκούνται και πρέπει να απαντηθούν, έκανε λόγο και ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, Ν. Βούτσης, συγκαλύπτοντας το πραγματικό διακύβευμα της επιλογής για δημοψήφισμα, που άπτεται συμφερόντων της αστικής τάξης, με το λαό χαμένο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Να εξωραΐσει την κυβερνητική επιλογή για δημοψήφισμα επιχείρησε και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αναπαρήγαγε τα περί εκβιασμών και τελεσιγράφων από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζοντας το δημοψήφισμα ως τη μόνη επιλογή μέσα απ' την οποία ο λαός μπορεί «να πάρει θέση απέναντι στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο Τσίπρας φορτώνει τις ευθύνες του στις πλάτες του λαού»

Οξεία επίθεση έκανε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, για την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα. Οπως είπε: «Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των "θεσμών", ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Οχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!».

Υπερασπιζόμενος την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου, τόνισε: «Η ΝΔ προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Οχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της ΕΕ δεν αναιρούν επ' ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες». Της δήλωσης είχε προηγηθεί, κατά πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή - Σαμαρά.

Σε αυτή τη βάση, στη συζήτηση χτες στη Βουλή, τα στελέχη της ΝΔ καλούσαν το λαό να πει «ναι στην ΕΕ», κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα» και για προϋπάρχον σχέδιο να οδηγήσει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία εκτός ευρώ και ΕΕ. «"Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα!" Αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Ελληνες πατριώτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάει «ένα βήμα παραπέρα», να προκαλέσει εκλογές για να δώσει ο λαός την «τελική λύση».

Στο μεταξύ, πληροφορίες έφεραν τον Αντ. Σαμαρά, να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Βάσει όσων προβλέπονται, σε αυτήν την περίπτωση διακόπτεται κάθε άλλη διαδικασία στη Βουλή και ξεκινά τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Τα άλλα κόμματα

Από τη σκοπιά της αποτελεσματικότερης υπεράσπισης των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου και των στρατηγικών επιλογών του τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα αστικά πολιτικά κόμματα.

***

«Η απόφαση του κ. Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι το μεγάλο του λάθος, που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός, ούτε αύριο η ιστορία» είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Αργότερα, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης είπε: «Καλούμε όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας να συμπαραταχτούν σε ένα μεγάλο αγώνα, που θα θέσει τέρμα στον παράλογο κατήφορο της χώρας. Να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρώπη».

***

Να υποταχτεί στην εξουσία των μονοπωλίων κάλεσε το λαό η Χρυσή Αυγή. Μέσα από μια σειρά «αντισυστημικές» κορώνες, ο υπόδικος εισηγητής της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ηλ. Κασιδιάρης, είπε στο λαό ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» και ότι «σε βάθος χρόνου» και με «προσπάθεια», κάτι μπορεί να γίνει και γι' αυτόν...

Ζήτησε, μεταξύ άλλων, διαγραφή μόνο του «παράνομου» δημόσιου χρέους - χρεώνοντας το λαό να πληρώσει όλο το υπόλοιπο -, ενός χρέους που δεν είναι δικό του, ενώ αργότερα, ο ίδιος είχε ένα ...χαριτωμένο διάλογο, μες στην αστική αβρότητα, με την πρόεδρο της Βουλής, όπου της εξηγούσε γιατί έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλεί τους μετανάστες «λαθρομετανάστες», χωρίς να λάβει ανταπάντηση από τη λαλίστατη Ζωή Κωνσταντοπούλου...

***

Καταφεύγοντας σε εθνικοπατριωτικές κορόνες, για να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο των αντιλαϊκών προτάσεων και των «θεσμών» και της κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μίλησε για «φασισμό» απ' την πλευρά των δανειστών, προσπερνώντας βέβαια τη διακηρυγμένη αφοσίωση της κυβέρνησης στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές θέλουν να εξευτελίσουν έναν ολόκληρο λαό, ότι οι προτάσεις τους αποτελούν την «ταφόπλακα του έθνους», ότι αξιώνουν να σταματήσουμε να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία... Μέχρι και τον Κολοκοτρώνη και την Επανάσταση επικαλέστηκε, για να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές που σπρώχνουν το λαό να διαλέξει τους όρους σφαγής του απ' τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη...

***

Για «λόμπι της δραχμής» μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ με το δημοψήφισμα, ενώ προέβλεψε πολιτικές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «φεύγει».

Δράττοντας την ευκαιρία να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του κόμματός του για τη χρεοκοπία του λαού, εξαίροντας μάλιστα σαν ...υπεύθυνη τη στάση του, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και προσπαθεί να τις μεταθέσει στις πλάτες του λαού.

Προέτρεψε, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί την πρόταση για δημοψήφισμα.

Η διαδικασία μέχρι τη μέρα του δημοψηφίσματος

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προχτές τα ξημερώματα, να προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, κατατέθηκε προχτές τις πρώτες πρωινές ώρες στην προεδρία της Βουλής και μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προτείνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για «κρίσιμο εθνικό θέμα». Οπως αναφέρεται: «Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο Γιούρογκρουπ 25/06/2015».

Μετά την έγκριση της πρότασης για δημοψήφισμα από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη θετική ψήφο των 151 βουλευτών (κάτι που αναμενόταν να γίνει χτες τα μεσάνυχτα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει διάταγμα και προκηρύσσει δημοψήφισμα.

Το διάταγμα πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέσα σε 10 μέρες, ενώ την επομένη της δημοσίευσής αρχίζει επίσημα η «εκλογική περίοδος», που λήγει με τη μέρα που θα γίνει το δημοψήφισμα. Για την εγκυρότητα αυτού του είδους του δημοψηφίσματος, απαιτείται συμμετοχή του 40% των ψηφοφόρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ