ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών

18 Γενάρη 1919. Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων αρχίζει τις εργασίες της
18 Γενάρη 1919. Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων αρχίζει τις εργασίες της
Αφού οι νικήτριες δυνάμεις συνέτριψαν τη Γερμανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισαν να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τη μεταπολεμική ρύθμιση της κατάστασης. Τα σχέδιά τους αυτά αφορούσαν το ιμπεριαλιστικό ξαναμοίρασμα του κόσμου, την κατάπνιξη των επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, την υποδούλωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, με σκοπό την αύξηση των κερδών των χρηματιστικών μονοπωλίων και τη διατήρηση του εκμεταλλευτικού, του καπιταλιστικού συστήματος, που είχε κιόλας μπει στο στάδιο της γενικής κρίσης.

Η Διάσκεψη της Ειρήνης άρχισε τις εργασίες στις 18 Γενάρη του 1919 στο Παρίσι. Στη διάσκεψη πήραν μέρος τα 27 κράτη που ανήκαν στο στρατόπεδο των νικητών. Στις 28 Ιούνη 1919, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, οι αντιπρόσωποι της νικημένης Γερμανίας έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από το κείμενο της συνθήκης, που έμεινε στην ιστορία ως «Συνθήκη των Βερσαλλιών».

Το σύστημα των διεθνών σχέσεων που δημιουργήθηκε ύστερα από τον πόλεμο του 1914-1918, και που ονομάστηκε «Σύστημα των Βερσαλλιών», ήταν το αποτέλεσμα συναλλαγών και συμβιβασμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη. Προορισμός του ήταν να εξασφαλίσει την κυριαρχία μερικών από τα πιο μεγάλα κράτη - νικητές (Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ). Ομως, έπεσαν έξω στους υπολογισμούς. Το «Σύστημα των Βερσαλλιών» αποδείχτηκε ανίσχυρο να χαλιναγωγήσει τις νικημένες χώρες. Ούτε η προσπάθεια για την υπονόμευση της γερμανικής οικονομίας μέσω των πολεμικών επανορθώσεων, ούτε η στέρηση από τη Γερμανία του δικαιώματος να έχει μαζικό στρατό εμπόδισαν την προετοιμασία του ρεβανσιστικού πολέμου. Οι ιθύνοντες κύκλοι της Γερμανίας άρχισαν να σκέφτονται τη ρεβάνς αμέσως ύστερα από την υπογραφή της ανακωχής.

Τα κράτη - νικητές αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τα καινούρια ανεξάρτητα κράτη που ιδρύθηκαν στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά τα σύνορα που καθορίστηκαν δεν ήταν δίκαια. Τα εδάφη των καινούριων κρατών ήταν το ανταλλακτικό νόμισμα στο διπλωματικό παιχνίδι των μεγάλων κρατών. Τελικά, η Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν έλυσε το εθνικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά το δυσκόλεψε και το μπέρδεψε ακόμη περισσότερο.

Το «Σύστημα των Βερσαλλιών» ήταν ασταθές και εφήμερο και για έναν ακόμη λόγο - γιατί στρεφόταν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης που τα συμφέροντα και η διεθνής επιρροή της δεν ήταν δυνατόν να αγνοούνται.

Ενας αρκετά σπουδαίος παράγοντας που υπονόμευσε το «Σύστημα των Βερσαλλιών» ήταν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κυριότερα κράτη - νικητές. Ο λυσσασμένος αγώνας για το ξαναμοίρασμα του κόσμου συνεχιζόταν και ύστερα από την υπογραφή των συνθηκών.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Λουίτζι Πιραντέλο
Λουίτζι Πιραντέλο
1712 Γεννιέται στη Γενεύη ο Ζαν Ζακ Ρουσό. Γάλλος φιλόσοφος, διαφωτιστής, συγγραφέας και συνθέτης. Τα έργα του και κυρίως το «Κοινωνικό Συμβόλαιο», επηρέασαν τη Γαλλική Επανάσταση. Για το έργο του «Σκέψεις για την καταγωγή και τις βάσεις της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων» ο Ενγκελς έγραψε: «Είναι ένα από τα υψηλά πρότυπα της διαλεκτικής». Πέθανε το 1778.

1577 Γεννιέται ο Πίτερ Πολ Ρούμπενς. Φλαμανδός καλλιτέχνης και ένας από τους πιο φημισμένους ζωγράφους της εποχής του. Πέθανε το 1640.

1867 Γεννιέται ο Λουίτζι Πιραντέλο. Ιταλός θεατρικός συγγραφέας («Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» κ.ά.). Βραβεύτηκε με το βραβείο «Νόμπελ» το 1934. Πέθανε το 1936.

Ζαν Ζακ Ρουσό
Ζαν Ζακ Ρουσό
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1914 Δολοφονείται στο Σεράγεβο ο διάδοχος της Αυστρίας. Αυτό στάθηκε αφορμή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

1966 Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Αγιο Δομήνικο, ύστερα από δυο περίπου χρόνια παραμονής και αφού διασφαλίστηκε η επιβίωση του καθεστώτος απαλλαγμένου από κουβανικές επιρροές.

1966 Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιεί τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα συντρίψει κάθε προσπάθεια διαίρεσης της Λεμεσού, ανάλογης με αυτή της Λευκωσίας, την οποία επιχειρούν οι Τούρκοι.

1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1979 Η σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 1979 ανέρχεται σε 50%.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-33, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-35, στο Αιγαίο από 21-30 και στη Θεσσαλονίκη από 19-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-34 βαθμούς.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έστω και ως λύση ανάγκης (σελίδα 10)

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενίσχυση της ΕΣΑΚ - Σ και η πτώση της ΠΑΣΚΕ, η οποία έχασε και την αυτοδυναμία της, προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΑΤΕ), που έγιναν στις 6 και 7 Ιούνη, ενώ σχετική στασιμότητα σημειώθηκε στις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, αλλά ουσιαστικά και της «Συσπείρωσης» (σελίδα 12)

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, αλλά και ευρύτερα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης δίνουν σήμερα, Πέμπτη, το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης για τη Σωτηρία και Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης (σελίδα 13)

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΘ), ζητούν με ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες σε σχετική ημερίδα για το νερό, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή τους σ' αυτό (σελίδα 20)

ΣΤΑ ΚΑΠΝΟΧΩΡΙΑ του Νομού Γρεβενών, η οικονομική δυσπραγία σήμερα αγγίζει τα όρια γενικευμένης καταστροφής, που προκαλεί πίκρα και οργή στους κατοίκους, ενώ, μόλις δυο χρόνια πριν, τα χωριά αυτά είχαν μια καλή παραγωγή καπνού, έσφυζαν από ζωή, με έντονη παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα (σελίδα 21)

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ το απόγευμα, θα συνεδριάσει για τη συγκρότησή του το νέο διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, το οποίο αναδείχτηκε από την 70ή Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ προχτές το βράδυ (σελίδα 23)

ΕΝΑ οπτικοακουστικό θέαμα, που θα «ντύσει» μουσικά την αποστολή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) στον Αρη, με υπέρογκο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, με απλησίαστο, για τους περισσότερους, εισιτήριο και με τους γνωστούς κινδύνους για την ασφάλεια του Ναού του Ολυμπίου Διός, αποτελεί η σημερινή παρουσίαση του έργου «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου (σελίδα 25)

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ του διαφημιστικού χρόνου, αλλά και οι συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 27)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ