ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998
Σελ. /46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
7Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στη Χίο, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδας και Τουρκίας

Στη Χίο, λίγα μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές, γίνεται η φετινή 7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης που διοργανώνει η ΚΝΕ. Το ραντεβού έχει ήδη δοθεί. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιούλη, νέοι και νέες από όλες τις περιοχές της χώρας θα στήσουν την πόλη της ελπίδας και του αγώνα για τη ζωή, στην παραλία Λευκωνιάς,στο Κοντάρι της Χίου. Εκεί, μαζί με εκπροσώπους τούρκικων και τουρκοκυπριακών νεολαιίστικων οργανώσεων θα στήσουν μια "γέφυρα" ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. "Γέφυρα" που θα περάσει και απέναντι, καθώς αντίστοιχη εκδήλωση με συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΝΕ θα γίνει και στον Τσεσμέ. Νέοι και νέες των δύο χωρών θα συζητήσουν, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα διατρανώσουν το δικαίωμα στην ειρήνη, θα βροντοφωνάξουν ότι δεν τους ταιριάζει ο συμβιβασμός και η αδιαφορία, ότι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Θα στείλουν το μήνυμα ότι αυτό το μαύρο παρόν της "νέας τάξης πραγμάτων" δεν έχει τίποτε κοινό με το δικό τους μέλλον.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης,γραμματέας της ΝΟ Χίου της ΚΝΕ, μας είπε για τη σημασία της φετινής Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης: "Αποτελεί βήμα ειρήνης, ελληνοτουρκικής φιλίας, καταδίκης του ιμπεριαλισμού. Αποτελεί βήμα της διπλωματίας των δυο λαών, πολιτιστικής γνωριμίας, επικοινωνίας, γέφυρας ειρήνης και φιλίας. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και επικοινωνίας. Οι δύο λαοί έχουν κοινά όνειρα, κοινούς στόχους, κοινά προβλήματα. Ζουν τα ίδια προβλήματα που ζούμε και μεις, όπως ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση. Ζουν το διώξιμο από τα σπίτια τους και την εκμετάλλευση υπό μορφής τουριστικών επιχειρήσεων, για να μας διώξουν από τον τόπο μας. Ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, γευόμαστε την ίδια θάλασσα, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα".

Για την υποδοχή των χιλιάδων νέων στο νησί, τόσο η ΝΕ του ΚΚΕ, όσο και η νεολαία βρίσκονται "επί ποδός". Το νησί, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργης Αμπαζής,γραμματέας της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, έχει "ντυθεί στα κόκκινα". Οι δρόμοι στολισμένοι από πανό και συνθήματα - καλέσματα στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, ενώ οι εξορμήσεις και οι περιοδείες έχουν γίνει καθημερινές. Και η παραλία Λευκωνιάς στο Κοντάρι είναι έτοιμη να δεχτεί τους νέους όλης της Ελλάδας και να μετατραπεί σε ανθρώπινο "μελίσσι".

"Η πανελλαδική αυτή κινητοποίηση αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών και πρωτοβουλιών τόσο από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όσο και από μαζικούς φορείς του νησιού, σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις γυναικών, δημαρχείο, νομαρχία. Η διπλωματία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο λαούς αντιστέκεται στη διπλωματία των δύο κυβερνήσεων. Παρ' όλες τις αντιπαραθέσεις που προβάλλουν τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις, εδώ στο νησί δεν υπάρχει κλίμα πολέμου", τόνισε στον "Ρ" ο Γιώργης Αμπαζής.

Το πρόγραμμα

Την ερχόμενη Παρασκευή, οι νέες και οι νέοι που θα συμμετάσχουν στη Νεανική Επίθεση Ειρήνης θα συναντηθούν στις 5.30 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, για αναχώρηση προς τη Χίο. Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. από το Κοντάρι και θα καταλήξει στην Προκυμαία της πόλης, όπου θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση - εκδήλωση. Ομιλητής θα είναι ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,ενώ θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των οργανώσεων ΕΔΟΝ - ODP - Τουρκοκυπρίων και του Δήμου Τσεσμέ.Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μ. Δημητριάδη,Μ. Πασχαλίδη και Γ. Θωμόπουλο.Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Τσεσμέ.

Η πάλη λαού και νεολαίας φραγμός στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί κάθε νέα και νέο της πατρίδας μας, που δεν ανέχεται να βλέπει την Ελλάδα να μετατρέπεται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, να στρατευτεί στον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, και να πάρει μέρος στην κατασκήνωση ειρήνης και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία και συναυλία στη Χίο. Υπογραμμίζοντας ότι "ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, η πάλη του λαού και της νεολαίας θα βάλει φραγμό στα σχέδιά τους, η κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση των λαών της περιοχής μας μπορεί να κατοχυρώσει την ειρήνη".

Ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα έχει ως εξής:

"Α. Η φετινή πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Χίο, για την ελληνοτουρκική φιλία ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών μας, τον ιμπεριαλισμό, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Και αυτό γιατί:

  • Πραγματοποιείται σε μια περίοδο, που οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν την επέμβασή τους στο Κοσσυφοπέδιο, στοχεύοντας στον εκ νέου διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ παράλληλα αμφισβητούν συνολικά τα σύνορα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και φέρνοντας τη φωτιά του πολέμου στους λαούς μας.
  • Καλλιεργείται έντονα κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την υποκίνηση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, έντεχνα τροφοδοτείται ο λαός και η νεολαία και των δύο πλευρών του Αιγαίου με το δηλητήριο του εθνικισμού, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να υλοποιηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας σε όλη την περιοχή.
  • Η κυβέρνηση Σημίτη, πιστή στο δόγμα "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", μετατρέπει την πατρίδα μας σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών (υπογράφοντας τη νέα συμφωνία της υποταγής για την παραμονή των βάσεων του θανάτου), τα λιμάνια σε χώρους εξόρμησης των δολοφόνων των λαών, τις πόλεις σε χώρους αναψυχής των μισθοφόρων, τους Ελληνες φαντάρους σε θύτες γειτονικών λαών, με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς σε βάρος των λαών της περιοχής μας.
  • Γίνεται προσπάθεια να αποδεχτεί ο λαός μας την υποταγή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, μέσα από το πλαστό δίλημμα "ειρήνη ή πόλεμος", το οποίο κατά κόρον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Ενα δίλημμα, που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, να κρύψει τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών, την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εμείς το λέμε καθαρά: Η νεολαία δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα τέτοιων ή ανάλογων πλαστών διλημμάτων. Δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ούτε να αποδεχτεί μια "ειρήνη" κομμένη και ραμμένη στα καλούπια της "Νέας Τάξης", την ιμπεριαλιστική υποδούλωση και κυριαρχία.

Αρνείται να δεχτεί το δηλητήριο του εθνικισμού και του μίσους ανάμεσα στους λαούς, εμπνέεται από τα ιδανικά της ειρήνης, της φιλίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, απαιτεί την απομάκρυνση των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο, καταγγέλλει την υποτέλεια και το ραγιαδισμό.

***********************

Β. Η φετινή κινητοποίηση έρχεται να βάλει στην ημερήσια διάταξη τη θέληση και την αποφασιστικότητα της νεολαίας της πατρίδας μας, να αγωνιστεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στα εγκληματικά σχέδιά τους για την περιοχή μας, να καταγγείλει τους δολοφόνους των λαών και τους συνενόχους τους στις κυβερνήσεις των χωρών μας.

Είναι συνέχεια των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων, των φιλειρηνικών πρωτοβουλιών της νέας γενιάς, της Μαραθώνιας Πορείας, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, της νεανικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης, που όλο τον προηγούμενο χρόνο είχε στο στόχαστρό της τους δολοφόνους των λαών, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.Αποκτά ταυτόχρονα και ευρύτερη σημασία, που ξεπερνά τα εθνικά όρια, αφού στη Χίο θα δώσουν το "παρών" τους και νεολαίοι από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθώς και από την Τουρκία. Με αυτήν την έννοια, σηματοδοτεί και την κοινή δράση των λαών των γειτονικών χωρών, που οι ιμπεριαλιστές θέλουν να έχουν μόνιμα σε αντιπαράθεση, ώστε να προχωρούν τα σχέδια της "Νέας Τάξης", ενάντια ακριβώς σε αυτά τα σχέδια, ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών μας, τον ιμπεριαλισμό.

Η Οργάνωσή μας πάντα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, δε φοβήθηκε να πάει κόντρα στο ρεύμα, ακόμα και όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ανέμιζαν τις σημαίες του μίσους και του εθνικισμού, διοργάνωναν εθνικιστικά συλλαλητήρια, κατασυκοφαντούσαν και απειλούσαν όποιον αντιστεκόταν στην επικίνδυνη, για το λαό και τον τόπο, λογική τους.

Η νεολαία, ο λαός μας, η ίδια η ζωή, δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τη σταθερή, αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αποκάλυψε τον υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα των κραυγών των κάθε είδους "υπερπατριωτών", οι οποίοι, ενώ καλλιεργούσαν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, την ίδια στιγμή έσκυβαν υποτακτικά τη μέση μπροστά στις επιταγές των ιμπεριαλιστών.

*******************

Γ. Το Γραφείο του ΚΣ χαιρετίζει τις αντιπροσωπείες της ΕΔΟΝ Κύπρου, της Ενωσης Τουρκοκύπριων Φοιτητών, του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, που θα πάρουν μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

Καλεί τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, να δουλέψουν με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό για την επιτυχία των εκδηλώσεων, να μεταφέρουν πλατιά στη νεολαία της περιοχής τους, σε κάθε νέο και νέα σε ολόκληρη την Ελλάδα, το μήνυμα της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Καλούμε κάθε νέα και νέο της πατρίδας μας, που δεν ανέχεται να βλέπει την Ελλάδα να μετατρέπεται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, που δε θέλει τη χώρα μας συνένοχο στις εγκληματικές επεμβάσεις τους, που δεν προορίζει τη ζωή του για αναλώσιμο υλικό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, να στρατευτεί στον αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό της νεολαίας, τον ιμπεριαλισμό. Να πάρει μέρος στην Κατασκήνωση Ειρήνης και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία και συναυλία στη Χίο, στις 4 και 5 Ιούλη. Να συμβάλει μαχητικά στην ισχυροποίηση του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την τακτική υποταγής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τον εθνικισμό και το μίσος που σπέρνουν ανάμεσα στους λαούς.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Η πάλη του λαού και της νεολαίας θα βάλει φραγμό στα σχέδιά του, η κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση των λαών της περιοχής μας μπορεί να κατοχυρώσει την ειρήνη.

Ολοι στο μαχητικό φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο της ΚΝΕ".

Πρέσπες

11-12 Ιούλη 1992.Στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται ο πόλεμος που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστές, ενώ απειλείται γενικότερη ανάφλεξη σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ κάνει το τολμηρό βήμα. Διοργανώνει την 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης στις Πρέσπες, εκεί που ενώνονται Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα και αντιπροσωπείες της ΕΔΟΝ Κύπρου,της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Αγγλίας,της Ενωσης Νέων Σοσιαλιστών ΗΠΑ,της Κίνησης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Σερβίας,της Σοσιαλιστικής Ενωσης Νέων Βουλγαρίας,της Επαναστατικής Νεολαίας Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γαλλίας.Συγκροτείται το Φόρουμ Ειρήνης και υπογράφεται το "Αντιπολεμικό συμβόλαιο",δέσμευση αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβολής της "νέας τάξης".

Ακτιο

10-11 Ιούλη 1993.Ο πόλεμος στη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, η "νέα τάξη πραγμάτων" δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο, με την επέμβαση στη Σομαλία και το βομβαρδισμό των αμάχων της Βαγδάτης.Ετσι, "στόχος" της 2ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης είναι η ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο.Χιλιάδες νέοι αποκλείουν συμβολικά τη βάση απ' όπου εξορμούν τα ιπτάμενα ραντάρ AΒΑΚΣ.

Στόμιο

9-10 Ιούλη 1994.Στην καρδιά της Ελλάδας, στο Στόμιο, στις εκβολές του Πηνειού, στήνεται η "βάση" της 3ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τις βαλκανικές χώρες, με στόχο την ενεργοποίηση της νεολαίας για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή. Η επιλογή του Στόμιου δεν είναι τυχαία. Είναι το νοτιότερο σημείο που είχαν δικαίωμα να φτάσουν οι ταξιδιώτες από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά στην περιοχή προγραμματίζεται η ανέγερση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου.

Η ΚΝΕ,η Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,η Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας,η Βουλγαρική Δημοκρατική Νεολαία,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών της ΠΓΔΜ και η Νεολαία Κόμματος Εργαζομένων Τουρκίας υπογράφουν διακήρυξη με την οποία συμφωνούν να αναλάβουν δράση ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αραξος

8-9 Ιούλη 1995.Η 4η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στην Πάτρα και στον Αραξο.Στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ναυλοχούν ΝΑΤΟικά πλοία που εξορμούν στο Ιόνιο Πέλαγος, καταλήγει η μεγάλη πορεία των νέων που διασχίζουν την πόλη, βροντοφωνάζοντας την απόφασή τους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης". Δεύτερος "στόχος", η βάση στον Αραξο, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες. Οι διαδηλωτές αποκλείουν συμβολικά την πύλη της βάσης.

Επανωμή

6-7 Ιούλη 1996.Τον ιμπεριαλισμό και την απάνθρωπη "νέα τάξη πραγμάτων", αλλά και τα σχέδια να καταστεί η Θεσσαλονίκη ορμητήριο και έδρα των πολεμοκάπηλων επιχειρήσεών τους, επικήρυξαν χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στην 5η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, στην Επανωμή. Εκεί, στο στρατόπεδο Νταλίπη,οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Μια μαχητική διαδήλωση καταλήγει έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο.

Σούδα

5-6 Ιούλη 1997.Η 6η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στη Σούδα, στο σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το "νεανικό στρατηγείο" στήνεται στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.Και οι δύο μέρες που βρέθηκαν στα Χανιά οι χιλιάδες νέοι και νέες ένιωσαν πραγματικά νικητές, όταν μπροστά τα μάτια τους είδαν την πύλη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα να πέφτει μπροστά στην αποφασιστικότητά τους για να μην περάσουν τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων". Και ήταν αυτοί οι νικητές, γιατί το μήνυμα είχε ήδη σταλθεί στα "γεράκια" του πολέμου.

Στη συνοριακή γραμμή, στο φυλάκιο Νίκης στις Πρέσπες, απλώθηκε η

Στη συνοριακή γραμμή, στο φυλάκιο Νίκης στις Πρέσπες, απλώθηκε η ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης

"Εξω οι βάσεις του θανάτου", το μήνυμα που έστειλαν οι νέοι απ' το Ακτιο

Τρίτος σταθμός της νεανικής επίθεσης ειρήνης το Στόμιο

Στον Αραξο απέκλεισαν την 118 Πτέρυγα Μάχης, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες

Μήνυμα αντίστασης στην εξάρτηση και τα σχέδια των "γερακιών" του πολέμου έστειλαν από την Επανωμή χιλιάδες νέοι και νέες

Είδαν την πύλη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα να πέφτει μπροστά στην αποφασιστικότητά τους



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ