ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για Ασφαλιστικό: Η «ελπίδα» δεν ήρθε... η «λεπίδα» έφτασε!

Νέα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων φορτώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Νέα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων φορτώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με την τρόικα, που τη βάφτισαν «θεσμούς», γίνεται φανερό - λίγες ώρες πριν από το Γιούρογκρουπ του Σαββάτου, οπότε γράφονταν αυτές οι γραμμές - ότι η «ελπίδα» δεν ήρθε, αλλά η «λεπίδα» έφτασε!

Και η «λεπίδα» αυτή, που ακονίστηκε και από τις δύο πλευρές, δανειστές και κυβέρνηση, αποδεικνύεται κοφτερή για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών αλλά και των σημερινών συνταξιούχων.

Ταυτόχρονα, ενταφιάζεται και η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για τον οποίο πλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διαμορφώνεται με τον μνημονιακό νόμο του 2013 και σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας!

Γιατί όλες οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι, είτε προέρχονται από την τρόικα, είτε από τη συγκυβέρνηση, οδηγούν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, υπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό στόχο, που είναι ο περιορισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το «σάρωμα» όσων είχαν απομείνει από τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Οι επιμέρους διαφορές στις προτάσεις τους δεν αλλάζουν το κύριο, που είναι: Η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια και η προώθηση νέων μέτρων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα νέες περικοπές στις συντάξεις που ήδη αποδίδονται, αλλά και στην Πρόνοια (π.χ. ΕΚΑΣ), αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, ενώ η μείωση αυτή καθώς και η περικοπή κοινωνικών πόρων θα μεταφερθούν στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Η συγκυβέρνηση δικαιώνει τα μνημόνια

Εκτός όμως από την οικονομική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, με τα νέα επαχθή χαράτσια στις συντάξεις και τις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πετυχαίνει και κάτι άλλο: Τη νομιμοποίηση των μνημονίων, την αναγνώριση και δικαίωση των ανατροπών που προηγήθηκαν στο Ασφαλιστικό, οι οποίες τώρα, «ω του θαύματος» (!) χαρακτηρίζονται «μεταρρυθμίσεις», όπως δηλαδή μονότονα επαναλάμβαναν για πέντε χρόνια όλα τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης, που επιδόθηκε την περασμένη βδομάδα και δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 έχουν μερικώς ωφελήσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος... Επιπλέον, πολύ πιο φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων...».

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαφωνεί με τη στρατηγική που έχει χαραχτεί για το Ασφαλιστικό, αλλά έρχεται να καταθέσει και τα δικά της διαπιστευτήρια, να την περιβάλει με τη δική της αναγνώριση και ταυτόχρονα να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

Γι' αυτό οι συγκεκριμένες προτάσεις και τα επιμέρους μέτρα που επεξεργάζεται, ακόμα και στις περιπτώσεις που αποκλίνουν απ' αυτά που προτείνουν οι «θεσμοί», αφορούν μόνο το ρυθμό εφαρμογής τους, δεν αντιστρατεύονται όμως καθόλου τον αντεργατικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.

Νέο χαράτσι 2,5 δισ. σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Αυτό άλλωστε προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη για το Ασφαλιστικό που περιέχονται στη δική της πρόταση, και όχι μόνο των «εταίρων». Ετσι, η ίδια η κυβέρνηση προτείνει περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη για φέτος 0,37% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και 1,05% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή νέες περικοπές ή «εξοικονομήσεις» ακόμα 1,8 δισ. ευρώ!

Και επειδή οι περικοπές αυτές, από τα μέτρα που προτείνονται, δεν θα είναι εφάπαξ, προκύπτει ότι θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και άρα θα εφαρμόζονται στο διηνεκές!

Με αυτόν τον τρόπο, αντί για μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως βάφτιζε τα ψίχουλα που υποσχόταν προεκλογικά και μετεκλογικά η συγκυβέρνηση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με την καταβολή της 13ης σύνταξης και τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, φτάσαμε μετά από τόσο «σκληρή διαπραγμάτευση» να προτείνει νέα αφαίμαξη συνταξιούχων και ασφαλισμένων κατά 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον τη διετία 2015 - 2016!

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν η κατάθεση προτάσεων και αντιπροτάσεων μέχρι να «κλειδώσουν» την τελική συμφωνία, περιλαμβάνουν:

-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. ευρώ φέτος και 270 εκατ. το 2016. Αυτόματα, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 1% και θα αρχίσουν να γίνονται φανερές στην «τσέπη» των συνταξιούχων, μέσω της αυξημένης παρακράτησης, πιθανότατα από φέτος τον Ιούλη.

-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Ο στόχος των εσόδων από το νέο αυτό χαράτσι είναι 240 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτόματα, επέρχεται αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις. Το χαράτσι θα επιβάλλεται στο αρχικό ποσό της σύνταξης και όχι στο πραγματικό που εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι μετά τις μειώσεις. Ως εκ τούτου η πραγματική μείωση θα ανέλθει στο 8% και αντιστοιχεί σε μία σχεδόν σύνταξη στη διάρκεια του χρόνου.

Τα νέα χαράτσια θα έχουν και οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων. Μάλιστα, η πρόταση της κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται, μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός η επιβολή της παραπάνω εισφοράς για την Υγεία στην επικούρηση να αφορά και τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων και όχι μόνο των συνταξιούχων.

-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, με στόχο 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, και βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη συμπίεση του εισοδήματός τους, ανάλογα με το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.

-- Στην κλίνη του Προκρούστη έχει μπει και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Μέχρι την τελευταία στιγμή για το συγκεκριμένο μέτρο διατυπώνονταν σειρά προτάσεων και αντιπροτάσεων για τον χρόνο εφαρμογής του, μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, χωρίς όμως να αλλάζει το γεγονός ότι στο στόχαστρο έχουν μπει πάνω από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι συμπλήρωναν τις πενιχρές τους συντάξεις με το επίδομα αυτό.

Συναρμολογούν τις νέες ανατροπές

Επιπλέον, στις παραπάνω περικοπές προστίθενται:

-- Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης για περίπου 300.000 ασφαλισμένους. Το ηλικιακό όριο το οποίο διαμορφώνεται με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 67ο έτος. Για να αποτραπεί μάλιστα η έξοδος στη σύνταξη πριν από αυτή την ηλικία με μειωμένη σύνταξη θα προσαυξηθεί η ποινή (μείωση κατά 5% για κάθε χρόνο) κατά 10%! Ετσι, για έξοδο στο 66ο έτος, ένα χρόνο πριν το ανώτερο όριο, η μείωση θα είναι 16% επί της σύνταξης, ενώ στο 62ο έτος (πέντε χρόνια νωρίτερα) η συνολική μείωση θα είναι 40%, ποινή δηλαδή που καθιστά απαγορευτική μια τέτοια επιλογή.

-- Η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, που θα σημάνει νέες μειώσεις σε όσα Ταμεία δεν υπάγονται μέχρι τώρα.

-- Παραπέρα κατάργηση «κοινωνικών πόρων» οι οποίοι επέχουν θέση εργοδοτικής εισφοράς, που θα οδηγήσει, από άλλο δρόμο, στη δραματική συρρίκνωση των επικουρικών αλλά και των εφάπαξ.

-- Νέες ενοποιήσεις Ταμείων κύριας σύνταξης και κυρίως μεγαλύτερη «διασύνδεση εισφορών και παροχών», η οποία αποτελούσε πάγια αξίωση των πιστωτών αλλά και βασική κατευθυντήρια αρχή της ΕΕ για τις συντάξεις.

-- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια ορισμένων Ταμείων κύριας ασφάλισης και ειδικά του ΟΓΑ, κάτι που θα οδηγήσει σε δραματικές περικοπές της χρηματοδότησης του ΟΓΑ (σήμερα χρηματοδοτείται κατά 80% από το κράτος) και κατά συνέπεια ακόμη και σε τριπλασιασμό των εισφορών στους αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων.

Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, για τις οποίες δεσμεύεται η συγκυβέρνηση, επί της ουσίας κινούνται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με αυτές της τρόικας. Γιατί απώτερος στόχος, όπως διατυπώνεται και σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, είναι η συρρίκνωση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων, που στηρίζονται στη μέχρι τώρα τριμερή χρηματοδότηση, η ανάπτυξη των «επαγγελματικών ταμείων» ασφάλισης στη θέση της επικουρικής, τα οποία δεν εγγυώνται το ύψος των παροχών, αλλά και η προώθηση των ακραιφνώς ιδιωτικών συμβολαίων ασφάλισης.

Μέσα από την προώθηση αυτού του στόχου, επιτυγχάνεται και η σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και η απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους στο σύστημα.

Με μνημονιακό νόμο ο κατώτερος μισθός

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά δεσμεύεται ότι ο νέος κατώτερος μισθός θα καθορίζεται σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο της ΝΔ του 2013 (4172), ενώ υπάρχει μια γενική αναφορά για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως το ILO! Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών που έχουν δοκιμαστεί στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του κατώτερου μισθού, ο νόμος του 2013 προβλέπει: «Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Με μια κουβέντα, ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας (παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων).


Γ. Ζαχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ