ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκίνησε χτες το Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες

Στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Σήμερα η κεντρική πολιτική ομιλία, από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μαζική συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων, ξεκίνησαν χτες αργά το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Το πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια φιλοξενεί για 14η χρονιά φέτος τις εκδηλώσεις του Διημέρου, που έχει αγκαλιαστεί από τις μεταναστευτικές κοινότητες και τα συνδικάτα.

«Ελληνες και μετανάστες ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου». Αυτό το σύνθημα είναι γραμμένο και στις δύο σκηνές που έχουν στηθεί στο χώρο, μία κεντρική και μία στον Παιδότοπο.

Αυτό το μήνυμα στέλνουν και τα ταμπλό, που φιλοτεχνήθηκαν με μεράκι και τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του πάρκου. Αλλού απεικονίζονται σκηνές από τα ναυάγια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με οικογένειες και παιδιά, που στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα αναζητούν διαφυγή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, μακριά από τις πατρίδες τους. Αλλού καταγράφονται τα στοιχεία του ΟΗΕ, που υπολογίζουν πως οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έφτασαν το 2013 τους 51.200.000 ανθρώπους. Και αλλού υπενθυμίζονται η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και η λειτουργία του στρατηγείου στη Λάρισα.

Στο Διήμερο, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν μεταναστευτικές κοινότητες, ενώ στο χώρο βρίσκονται σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η Λαϊκή Επιτροπή του 5ου - 6ου Διαμερίσματος, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΠΣΟ και η ΕΕΔΔΑ. Ο παιδότοπος γέμισε χτες από μικρούς επισκέπτες και το πρόγραμμα περιελάμβανε ζωγραφική, παιχνίδι με πηλό και παράσταση καραγκιόζη, που καθήλωσε την πιτσιρικαρία.

Ο παιδότοπος γέμισε με μικρά παιδιά
Ο παιδότοπος γέμισε με μικρά παιδιά
Στην κεντρική σκηνή, Ελληνες και μετανάστες διασκέδασαν με παραδοσιακά τανζανικά τραγούδια, από τον Μάικο Γκεμό, χορούς και τραγούδια της δουλειάς από τη Θράκη, από το Χορευτικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, μουσική από την Αλβανία, από το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet» και εργατικό - διεθνιστικό τραγούδι, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που κράτησε συντροφιά στον κόσμο μέχρι αργά.

Αποκάλυψη - απομόνωση της Χρυσής Αυγής

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου της Χρυσής Αυγής, της στήριξης της ναζιστικής οργάνωσης από το σύστημα και τους μηχανισμούς του, της αξιοποίησής της ενάντια στους εργαζόμενους.

Γι' αυτό και η κεντρική πολιτική εκδήλωση, χτες, ήταν η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και εξελίχθηκε σε συζήτηση.

Αναφερόμενος εισηγητικά στην αξία της συγκεκριμένης έκδοσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Η σπουδαιότητα της έκδοσης αφορά πρώτα απ' όλα στη μέθοδο που μας προτείνει για να απαντήσουμε σε "καυτά" επίκαιρα ερωτήματα: Σε ποιες συνθήκες γεννιέται ο φασισμός; Τι εκφράζει πολιτικά, ποιοι είναι οι αληθινοί στόχοι του; Ποιοι ενισχύουν και πώς δυναμώνει το φασιστικό ρεύμα; Ποιοι είναι οι πραγματικοί και ποιοι οι κάλπικοι αντίπαλοί του;

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση. Στο βήμα ο Μάκης Παπαδόπουλος
Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση. Στο βήμα ο Μάκης Παπαδόπουλος
Το βιβλίο μάς βοηθά να προσεγγίσουμε αυτά τα "καυτά" ερωτήματα με βάση την ταξική ανάλυση, τη διαλεκτική υλιστική μέθοδο για την ιστορική εξέλιξη. Θέτει σε σωστή βάση την εξέταση του φασιστικού ρεύματος, ξεκινώντας απ' τον πραγματικό αντίπαλο της εργατικής τάξης, το κεφάλαιο, την άρχουσα τάξη, τα μονοπώλια που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Φωτίζει το σταθερό στόχο της αστικής τάξης για διαιώνιση της δικτατορίας του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Οι πραγματικοί φίλοι του φασισμού

Μιλώντας για τον κύριο στόχο του φασισμού, ο ομιλητής ανέφερε: «Η ιστορική πορεία επιβεβαιώνει ότι ο πρώτιστος, κύριος στόχος του φασισμού ως μορφής της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου, είναι πάντοτε να συντρίψει την επαναστατική εργατική πρωτοπορία, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την επαναστατική στρατηγική του. Αυτός ο στόχος δεν αλλάζει, είτε το φασιστικό ρεύμα είναι εκτός διακυβέρνησης, είτε έχει αναλάβει την αστική κυβέρνηση.

Ολες οι μορφές συσπείρωσης που χρησιμοποιεί, απ' την κοινωνική δημαγωγία, μέχρι τη βία και την τρομοκρατία, αξιοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση. Πριν αναλάβει την αστική κυβέρνηση απευθύνεται στους εργάτες και προσπαθεί να τους εξαπατήσει, επιμένοντας ότι δεν υποστηρίζει τον καπιταλισμό. Την ίδια ώρα δίνει εξετάσεις στην αστική τάξη και εξηγεί ότι είναι ο πιο αποφασιστικός εχθρός του σοσιαλισμού.

Σκεφτείτε σήμερα το θράσος της Χρυσής Αυγής που κατηγορεί το ΚΚΕ ως συστημικό κόμμα, την ώρα που τα στελέχη της είναι πρωταθλητές των κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων για τη στήριξη των εφοπλιστών, ιδιοκτήτες δουλεμπορικών γραφείων, απ' τα Οινόφυτα έως τη Χαλκίδα, πρωταγωνιστές των δολοφονικών χτυπημάτων κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το Πέραμα».

Ο ομιλητής ανέφερε τη μεγάλη συνεισφορά του έργου του Ντατ στην αποκάλυψη των πραγματικών φίλων του φασισμού, εστιάζοντας σε τρία στοιχεία: Στη στήριξη των μονοπωλίων, του χρηματιστικού κεφαλαίου, στην ουσιαστική προστασία του αστικού κράτους και στο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας.

Μετά από μια εκτενή ιστορική αναφορά, τόνισε: «Ας σκεφτούμε στις σημερινές συνθήκες την πολλαπλή αξιοποίηση της Χρυσής Αυγής απ' το αστικό κράτος, ως γροθιά κατά του εργατικού κινήματος, ως φόβητρο για τον εγκλωβισμό στις εναλλακτικές λύσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, ως εφαλτήριο για την προβολή της αντιδραστικής θεωρίας των δύο άκρων».

Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά του Ντατ στην αποκάλυψη της μεγάλης ενοχής της σοσιαλδημοκρατίας στην άνοδο του φασισμού τονίζοντας: «Ολόκληρη η ιστορική εμπειρία του 20ού αιώνα αποδεικνύει ότι κάθε πρόταση για πολιτική συμπόρευση της επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης με τη σοσιαλδημοκρατία και το οπορτουνιστικό ρεύμα κάτω απ' τη σημαία της υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, οδηγεί το κίνημα σε σίγουρη και μεγάλη ήττα.

Αυτό το συμπέρασμα έχει καθοριστική σημασία στις σημερινές συνθήκες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναζητήσεις για δημιουργία νέων οπορτουνιστικών μορφωμάτων και αναχωμάτων. Για να φράξει το λαϊκό κίνημα το δρόμο στην άνοδο της φασιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και ενός ευρύτερου αντιδραστικού εθνικιστικού ρεύματος, για να απομονώσει και να τσακίσει στην πράξη κάθε εγκληματική ναζιστική οργάνωση, πρέπει να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλό του, την άρχουσα τάξη, που ενισχύει και χρειάζεται τις φασιστικές οργανώσεις.

Πρέπει να δυναμώσει την αδιάλλακτη αντιπαράθεσή του με τη σοσιαλδημοκρατία και το οπορτουνιστικό ρεύμα, για την επικράτηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής γραμμής στο κίνημα».

Το σημερινό πρόγραμμα

Κεντρική Σκηνή

8.30 μ.μ. Παραδοσιακή μουσική και χορός, από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

9.30 μ.μ. Ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη.

10.30 μ.μ. Γλέντι με ελληνικό δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι.

Σκηνή Παιδότοπου

8 μ.μ. Παράσταση για μικρούς και μεγάλους, από τον ταχυδακτυλουργό «Τρίσταν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ