ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στο «δόκανο» του «Μεσοπρόθεσμου πλαισίου»

Οι μικροί ΕΒΕ πλήττονται τόσο από τα γενικά αντιλαϊκά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου», όσο και από μια σειρά ειδικών μέτρων

Οι επιπτώσεις του νόμου εφαρμογής του «Μεσοπρόθεσμου πλαισίου» στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ είναι πολλαπλές και πολλαπλασιαστικές. Δίπλα στις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τα γενικά μέτρα, που αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση του αφορολόγητου που σημαίνει φορολογική επιβάρυνση κατά 400 ευρώ, η αύξηση του αριθμού των αποδείξεων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου από 10% (για χαμηλά εισοδήματα) στο 25% και η «ειδική εισφορά» 120-200 ευρώ για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ και 200-500 ευρώ για εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ, προστίθενται ειδικά μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους, αυξάνοντας την επιβάρυνσή τους.

Ειδικά μέτρα για αυτοαπασχολούμενους

Στα ειδικά μέτρα που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στο νόμο εφαρμογής του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Με την παράγραφο 1 του άρθρου 31 επιβάλλεται κεφαλικός φόρος με τη μορφή «τέλους επιτηδεύματος» 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης (που είναι και οι περισσότερες) και 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βάρβαρο και επώδυνο μέτρο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο φόρος επιβάλλεται ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης, δηλαδή το ίδιο πληρώνει το πολυκατάστημα και το σούπερ μάρκετ με τον ψιλικατζή της γειτονιάς, που παραπατάει λόγω κρίσης. Είναι μέτρο χωρίς ημερομηνία λήξης, που αντικειμενικά θα εντείνει την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων.
  • Με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 επιβάλλεται ΦΠΑ 23% στον κλάδο της εστίασης που, εκτός των άλλων συνεπειών (επιβάρυνση του κόστους διατροφής των λαϊκών στρωμάτων), θα οδηγήσει στην επιτάχυνση του κλεισίματος των πιο μικρών επιχειρήσεων του κλάδου, που θα βρεθούν στο δίλημμα ή να αυξήσουν την τιμή των εμπορευμάτων τους χάνοντας πελατεία ή να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ σε βάρος του εισοδήματός τους σε μια περίοδο που ο κλάδος αντιμετωπίζει ήδη οδυνηρές συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
  • Με την παράγραφο 2 του άρθρου 44 επιβάλλεται μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ στο ασφάλιστρο του ΟΑΕΕ (120 ευρώ το χρόνο) υπέρ του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους κατεστραμμένους αυτοαπασχολούμενους. Δηλαδή όσοι κατορθώνουν να επιβιώσουν, αναλαμβάνουν να συντηρήσουν και όσους καταστράφηκαν με ένα ξεροκόμματο επιδόματος ανεργίας. Τα μονοπώλια, που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων, παραμένουν στο απυρόβλητο.
  • Με την παράγραφο 3 του άρθρου 44 θεσπίζεται εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ πέρα από το ασφάλιστρο σαν ποσοστό επί του τζίρου, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει δρόμο για παραπέρα αύξηση του ασφάλιστρου με τη μορφή της φορολογίας (μένει να δούμε και πώς θα εφαρμοστεί).
Επιπτώσεις και επιβαρύνσεις

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί να καταρτιστεί ένας κατάλογος ελάχιστων επιβαρύνσεων για έναν αυτοαπασχολούμενο κάτοικο Αττικής ή Θεσσαλονίκης, με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 17.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα δε θα πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος. Το παραπάνω εισόδημα, αν αφαιρέσουμε τα ασφάλιστρα που πλήρωσε (17.000-5.000=12.000) και το γεγονός ότι δεν εισπράττει δώρα και επίδομα άδειας, αντιστοιχεί σε έναν μηνιαίο καταβαλλόμενο μισθό εργαζόμενου ύψους 857 ευρώ. Ενας τέτοιος μισθός προφανώς δεν του έφθανε να ζήσει και πριν από τα μέτρα.

  • Ειδική εισφορά: 170 ευρώ.
  • Αύξηση φόρου λόγω μικρότερης μείωσης εισοδήματος από τα ασφάλιστρα: 720 ευρώ.
  • Τέλος επιτηδεύματος: 500 ευρώ.
  • Επιβάρυνση ασφαλίστρων υπέρ ΟΑΕΔ: 120 ευρώ.
  • Σύνολο: 1.510 ευρώ.

Δηλαδή πρόκειται για μια μείωση του εισοδήματός του κατά 12,6% ή κατά ισοδύναμο πόσο δυο περίπου εργατικών μισθών, απότομα και μόνο για τα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που θεσπίζονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν έχουν υπολογισθεί και άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται και στα άλλα λαϊκά στρώματα, π.χ. αύξηση τελών κυκλοφορίας, δαπάνες διαβίωσης, αύξηση του ΦΠΑ κλπ. Δεν έχουν υπολογισθεί επίσης ειδικές επιβαρύνσεις που ισχύουν από προηγούμενα, όπως «περαίωση», «κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων», δημοτικοί φόροι κλπ.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που χτυπά με ιδιαίτερη σκληρότητα τις μικρές επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα ποσά αυτά δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων. Ηδη πολλοί από αυτούς αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Επομένως πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει το χέρι της για να κλείσει σημαντικός αριθμός μικροεπιχειρήσεων, που αποτελεί και όρο ώστε ανοίξουν οι προοπτικές για να ξεπεράσουν τα μονοπώλια την οικονομική κρίση προς όφελός τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Θα πολλαπλασιαστούν τα «λουκέτα»

Πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» στα πρατήρια υγρών καυσίμων, λόγω των νέων κυβερνητικών μέτρων, προβλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις επιφέρουν «νέο παράθυρο για λαθρεμπόριο, παράνομη διακίνηση και νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές».

Τα μέτρα στο «Μεσοπρόθεσμο» εξισώνουν τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και αυξάνουν το φόρο του θέρμανσης για τους υπόλοιπους καταναλωτές, με συνέπεια την επιβάρυνση κατά 6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι αντί να κλείνουν οι πόρτες του λαθρεμπορίου ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο, καθώς οι πηγές της παράνομης διακίνησης, που είναι η διαφορά της φορολογικής επιβάρυνσης για το ίδιο προϊόν, πολλαπλασιάζονται. Δημιουργούνται επίσης πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου στις περιπτώσεις π.χ. που σε ένα ακίνητο με κεντρική θέρμανση συστεγάζονται κατοικίες με γραφεία επιχειρήσεων ή καταστήματα».

Αναφέρει ακόμη ότι το θέμα της εξίσωσης του ειδικού φόρου συζητείται αρκετό καιρό και η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει οργανώσει μηχανισμό επιστροφής του φόρου στους καταναλωτές και να προχωρήσει στο μέτρο χωρίς να τους επιβαρύνει, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»
Εχθρική για τους εργάτες

Η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την άρση 70 «επιχειρηματικών εμποδίων»

Μετά από αρκετές προαναγγελίες της άρσης 70 «επιχειρηματικών εμποδίων», το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε χτες ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νομοσχέδιο «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα», που πραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα. Παρότι η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως έχει γίνει εκτεταμένος διάλογος με υπουργεία, φορείς, τεχνοκράτες και με την τρόικα, ο βασικός «μπούσουλας» της κυβέρνησης είναι τα σχετικά ντοκουμέντα του ...ΣΕΒ, κάτι το οποίο εκφράστηκε χαρακτηριστικά και με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης και με τη μείωση των απαιτούμενων αδειών για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Η διαφορά είναι ότι ενώ στο παρελθόν οι κυβερνήσεις κινούνταν νομοθετικά στις κατευθύνσεις που έθετε το μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ξεπατικώνονται ακόμη και οι διατυπώσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο προχωρά η κυβέρνηση για τη σύνταξη του νέου Εθνικού Σχεδίου για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα», με εξειδικεύσεις στα εξής: «Σύσταση επιχείρησης, εγκατάσταση επιχείρησης, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, μεταφορές (εγχώριες - διασυνοριακές), προβλήματα στη λειτουργία αγορών, συναλλαγές με το δημόσιο - ανάληψη κρατικών προμηθειών, υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, δραστηριότητες Ερευνας και Ανάπτυξης, λύση - εκκαθάριση επιχείρησης».

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν καταγραφεί 70 δράσεις - παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ εκτός του συνολικού νομοσχεδίου των «γενικών αρχών» που επεξεργάζεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σημειώνεται ότι «το κάθε υπουργείο ξεχωριστά έχει δεσμευτεί για την ένταξη των δράσεων αρμοδιότητάς του στο νομοθετικό του έργο».

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ
Αρπαγή αποθεματικών 250 εκατ. ευρώ

Στην κατάσχεση αποθεματικών ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκαινιάζοντας και στην πράξη το σχέδιο για την πλήρη εκχώρηση στους ιδιώτες κάθε κρατικής συμμετοχής και στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η σχετική υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, προβλέπει τη «διάθεση στο δημόσιο ποσού 250 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

Η αρπαγή των αποθεματικών έγινε προκειμένου σε πρώτη φάση να καλύψουν την κρατική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που ολοκληρώθηκε χτες. Τόσο το κερδοφόρο, και ενδιαφέρον για τραπεζίτες, κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών όσο και η ΑΤΕ - μετά και την κεφαλαιακή της ενίσχυση από το κράτος - ετοιμάζονται για εκποίηση μέσα στο 2012, στην ίδια χρονιά που προγραμματίζουν την παράδοση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Από το πρόγραμμα με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ, που κλιμακώνουν μέχρι το 2015, σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί 5 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2011 και 10 δισ. ευρώ το 2012.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ