ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήρωσε με τέσσερα δάχτυλα τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Τέσσερα δάχτυλα απ' το δεξί του χέρι, το χέρι, δηλαδή, που βγάζει το μεροκάματο, το χέρι, δηλαδή, από το οποίο εξαρτάται η ζωή του, είναι το βαρύτατο τίμημα που πλήρωσε στη χώρα μας, την ώρα που έβγαζε το μεροκάματο, ο 26χρονος Ιρακινός Καρίμ Καντέρ. Το ατύχημα έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Καλλιθέα (οδός Πλάτωνος 71). Ο Καρίμ φόρτωσε στο προαύλιο της οικοδομής ένα καρότσι μεταφοράς οικοδομικών υλικών, που όταν όμως άρχισε να ανεβαίνει πήρε μαζί του στον 5ο όροφο και τα... τέσσερα δάχτυλα του 26χρονου οικοδόμου. Το ασθενοφόρο έφτασε στην οδό Πλάτωνος μετά από μιάμιση(!) ώρα και μετέφερε τον άτυχο εργάτη στο ΚΑΤ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Στον τόπο του ατυχήματος πήγε χτες κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), όπου διαπίστωσε ελλιπή μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αιτία αυτού του γεγονότος θεωρείται ότι το καρότσι μεταφοράς δεν ήταν πιασμένο σε τρία σημεία, όπως θα 'πρεπε να γίνεται, αλλά σε ένα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα όνειρα για τα οποία πάλευε ο 26χρονος οικονομικός μετανάστης έχουν συντριβεί, μαζί με τα τέσσερα δάχτυλά του...

«FINTEXPORT»
Παράνομη λέει ο δικαστής η απεργία

Να μη σκύψουν το κεφάλι, καλεί τους εργάτες η γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης «FINTEXPORT» για μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατά την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη του αστικού κράτους είναι παράνομος! Παράνομη επίσης, θεωρούν το κεφάλαιο και η δικαιοσύνη του κάθε απεργία στο μέλλον με αίτημα για αυξήσεις!

Στην απόφαση αυτή, που η αποδοχή της από το συνδικαλιστικό κίνημα προϋποθέτει να ακουμπάει κάποιος στα όρια της παράκρουσης, κατέληξε το Μονομελές Πρωτοδικείο με δικαστή την κ. Δάλλα. Με την απόφαση υλοποιείται κατά γράμμα η απαίτηση της εργοδοσίας για πάταξη των αγώνων και υποταγή των εργαζομένων. Τόσο στο «γράμμα» της όσο και στην ουσία της η απόφαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία απόφαση «καρμπόν» στον μακρύ κατάλογο των αποφάσεων της αστικής δικαιοσύνης που κρίνουν ότι οι αγώνες για ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες δουλιάς είναι παράνομοι.

«Κυβέρνηση και "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" απαγόρευσαν την απεργία των εργαζομένων στη "FINTEXPORT", βγάζοντάς την παράνομη. Είπαν "γιες μεν" στα κέρδη της εργοδοσίας και του κεφαλαίου», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Η διοίκηση της «FINTEXPORT» αφού δεν κατάφερε όλες τις προηγούμενες μέρες να σπάσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, που βρίσκονταν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις για μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και υπογραφή ΣΣΕ, κατέφυγε στον εύκολο και βέβαιο για το αποτέλεσμα δρόμο, αυτό των δικαστηρίων. Και το δικαστήριο αποφάσισε ότι «οι αποφασισθείσες και κηρυχθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις για το χρονικό διάστημα από 2 - 4 - 2003 έως 27 - 6 - 2003 είναι παράνομες. Απαγορεύει την πραγματοποίηση των πιο πάνω απεργιακών κινητοποιήσεων και τη συνέχισή τους στο μέλλον ή την επανάληψή τους με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα είτε όπως είναι διατυπωμένα είτε με διαφορετική διατύπωση». Απειλεί τον πρόεδρο του σωματείου με χρηματική ποινή 100 ευρώ και προσωπική κράτηση μέχρι δύο μηνών.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες «θέλουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν και να επιβάλουν το "δίκιο" του εργοδότη για "εργασιακή ειρήνη"».

Δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι της "FINTEXPORT", με την αγωνιστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δε θα σκύψουν το κεφάλι. Κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση. Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Τα προβλήματα θα οξύνονται όσο θα προχωράει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι να ενισχύουν το ΠΑΜΕ, να καταδικάσουν και να εγκαταλείψουν τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη νέα επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους της «FINTEXPROT». Καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοστασίου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ότι οι εργοδότες τους έχουν αποθρασυνθεί από τις πολιτικές που ασκούνται, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει - συνεχίζει - να δέσουν ακόμη καλύτερα την ενότητά τους να ενισχύσουν πιο αποφασιστικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι στην "FINTEXPORT" πρέπει να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές με τον αγώνα τους αλλά και με την ψήφο τους. Να δυναμώσουν το μέτωπο της ρήξης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ο αγώνας στη "FINTEXPORT" θα συνεχιστεί κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις δικαστικές απαγορεύσεις».

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της "FINTEXPORT" και την καταδίκη τους για τη δικαστική απόφαση καταγράφουν με ανακοινώσεις τους: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Σωματείο Χαρτεργατών, η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Το ωράριο αφορά κι εμάς

Την απόφαση των εργαζομένων του κλάδου να υψώσουν «τείχος» αντίστασης σε συντονισμό και αγώνα με εργαζόμενους άλλων κλάδων, για να μην περάσει η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων. Καλεί όλους τους εργαζόμενους «να μαζικοποιήσουμε τα ταξικά σωματεία για να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Μόνο με αγώνα θα αποκτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ό,τι μας ανήκει πραγματικά».

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, τα ακόμα πιο ελαστικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, το ωρομίσθιο, οι μισθοί πείνας, που θα ενταθούν ακόμα περισσότερο με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο. «Αφορούν - συνεχίζει - και το δικό μας κλάδο. Υπάλληλοι γραφείου, γραμματείς, αποθηκάριοι, οδηγοί, κούριερ, δουλεύουν με μερική απασχόληση, ανασφάλιστοι, "ενοικιαζόμενοι" με μισθούς ακόμα και κάτω από τις άθλιες συλλογικές συμβάσεις».

Καταγγέλλει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια και όπως σημειώνει «αυτό επιτεύχθηκε με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ».

Και καταλήγει: «Διέξοδος υπάρχει αλλά έχει να κάνει με μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η μερική απασχόληση, ο μερικός μισθός, η μερική ζωή. Απαιτούμε πλήρη, σταθερή εργασία με 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο και αποδοχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτή είναι η απαίτηση της εργατικής τάξης σήμερα, την οποία διεκδικεί μόνο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

«ΣΟΦΤΕΞ»
Νέο κύμα απολύσεων

Νέα επίθεση εξαπέλυσε η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, η οποία άνοιξε νέο κύκλο απολύσεων, ανακοινώνοντας τις πρώτες 20 νέες απολύσεις εργαζομένων! Η διοίκηση ζήτησε από τους εργαζόμενους να συναινέσουν, στην παραπέρα δραστική μείωση του προσωπικού - από τους 400 που δουλεύουν σήμερα να μείνουν οι 250 - με τη διαδικασία των «εθελούσιων εξόδων»! Αν δε συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, είπε, η επιχείρηση θα αξιοποιήσει το 2% μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία της διοίκησης με τη συναινετική της στάση ουσιαστικά βοηθάει την πολυεθνική να υλοποιήσει τα σχέδιά της! «Δεν πάει άλλο!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ» και καλεί τους εργαζόμενους με ενότητα και αγώνα να αντισταθούν!

Να υπενθυμιστεί ότι ήδη έχουν απολυθεί περίπου 400 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» στη Δράμα, ενώ όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ στην ανακοίνωσή της «αυτό το διάστημα των 8 μηνών με την τρομοκρατία, τις απειλές, τους εκβιασμούς και το κλείσιμο τμημάτων, απολύθηκαν περίπου 350 εργαζόμενοι, χωρίς να "κουνηθεί φύλλο"».

«Με τις νέες απολύσεις - τονίζεται επίσης - αποδείχνεται ότι αν δεν τους σταματήσουμε εμείς όλοι μαζί, δε θα υπάρξει σταματημός. Η πολυεθνική εν ονόματι των κερδών, θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα, να πετσοκόψει κατακτήσεις και δικαιώματα (ήδη άρχισε, βάζοντας ζήτημα για το επίδομα ισολογισμού) και γιατί όχι την αντικατάσταση όλου του προσωπικού με νέους συμβασιούχους, που φυσικά θα έχουν χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: «Για το ρόλο της κυβέρνησης που όχι μόνο χάρισε την εταιρία, αλλά έδωσε τα πάντα στην πολυεθνική για να περάσει τις απολύσεις και να αυξήσει τα κέρδη της. Για το ρόλο της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, που με την τακτική της συναίνεσης και της υποταγής στις προσταγές της εργοδοσίας έστρωσε το έδαφος για να περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να τους δώσουμε να καταλάβουν πως έχουμε τη δύναμη και ξέρουμε να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε έστω και τώρα. Με ενότητα και αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους που εκβιάζονται να υπογράψουν την απόλυσή τους να αντισταθούν και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλιά. Καλούμε ακόμα την Ομοσπονδία - Τύπου και Χάρτου, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν πρωτοβουλίες για την απόκρουση των απολύσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ