ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ! ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Εμπόδιο στο έγκλημα θα γίνει ο λαός

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία, το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής καλεί σε συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για να σταματήσει το διαχρονικό έγκλημα με τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Αναφέρει η Επιτροπή στο σχετικό κάλεσμα: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου "Φυλής" που δρομολογείται στην περιοχή τους (Γραμματικό). Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στο Σχιστό και αλλού, με τον λαό της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου που δεν ανέχεται να ζει με τη ρύπανση μεγάλων βιομηχανιών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του».

Αφού κάνει αναφορά στην πρόσφατη μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες με τις υπερβάσεις σε σειρά επικίνδυνων στοιχείων στη χωματερή και τα υπόγεια νερά της περιοχής, με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττικής, υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι "εγκληματίες" είναι γνωστοί:

Η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης - Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων.

Οταν το άδικο συνεχίζεται δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας».

Στη συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα καλεί και η Συντονιστική των Σωματείων και Φορέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό.

ΡΙΤΣΩΝΑ
Εκτός σχολείων παραμένουν 250 περίπου μαθητές από τη δομή προσφύγων

Εκτός σχολικών αιθουσών για σχεδόν 1,5 χρόνο παραμένει η μεγάλη πλειοψηφία των προσφυγόπουλων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα, καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της μετακίνησή τους από και προς τη δομή.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 350 περίπου παιδιών που διαμένουν στη δομή και θα έπρεπε να φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνο για τα 100 ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά, κι αυτό έγινε μόλις την Τετάρτη 26 Μάη, δηλαδή λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωσή της. Οι συγκεκριμένοι μαθητές, μετά τη λύση που δόθηκε στη μετακίνησή τους, μπήκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις σχολικές αίθουσες των τεσσάρων από τις οκτώ συνολικά απογευματινές προπαρασκευαστικές Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, που ίδρυσε το υπουργείο Παιδείας, μόλις τον περασμένο Γενάρη, σε Δημοτικά Σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Αντίθετα, 250 περίπου μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα έπρεπε να παρακολουθούν το πρόγραμμα διδασκαλίας είτε στις υπόλοιπες τέσσερις ΔΥΕΠ είτε στις κανονικές πρωινές τάξεις επτά συνολικά σχολείων της περιοχής, παραμένουν εκτός Εκπαίδευσης. Βασική αιτία για τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η μη εύρεση λύσης στη μετακίνησή τους, καθώς οι διαγωνισμοί που προκηρύσσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταλήγουν άγονοι. Κάτι που γεννά ερωτήματα γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφέρεια, αλλά και για τη στάση που κρατούν οι ιδιοκτήτες και οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σημαντικό ρόλο στην όλη αρνητική κατάσταση διαδραμάτισε και η στάση της δημοτικής αρχής Χαλκιδέων, η οποία πέρυσι τον Σεπτέμβρη επιδίωξε να μπλοκάρει την εγγραφή προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής, κάτι για το οποίο υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ) η λύση που δόθηκε στα προβλήματα μετακίνησής τους προήλθε μέσα από τη χρήση λεωφορείου της Περιφέρειας, καθώς και από χρήματα που διέθεσε ιδιώτης. Επιπλέον, ότι οι μαθητές της δομής της Ριτσώνας δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, καθώς η έλλειψη υποδομής δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με το δίκτυο.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Αντιδράσεις για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδας καύσης

Κοινό μέτωπο αγώνα κατά των μονάδων καύσης βιορευστών και βιοαερίου συγκρότησαν κάτοικοι του δήμου Σουλίου, των Γραμμενοχωρίων και των Ανω Ραβενίων Πωγωνίου, στην Ηπειρο, που έρχονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές συνέπειες της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας και της πολιτικής της λεγόμενης «Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας» που προωθεί η ΕΕ και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί, κάτοικοι των περιοχών αυτών πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας στα Γιάννενα. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα του δήμου Ζηρού Πρέβεζας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Λάκκα Σούλι.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες δίπλα στα σπίτια τους. Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι κάτοικοι στις κοινότητες Γαρδικίου και Προδρομίου του δήμου Σουλίου, ενώ στην περίπτωσή τους οι δύο μονάδες καύσης βιορευστών έχουν αδειοδοτηθεί από το 2016 και 2017, δεν είχαν καμία ενημέρωση με ευθύνη και των τοπικών αρχών, διαπιστώνοντας έκπληκτοι αρχές Φλεβάρη να κατασκευάζονται δίπλα στα σπίτια τους.

Σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζεται ότι η εγκατάσταση των παραπάνω μονάδων «έχει ως μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιώτες επενδυτές για τους οποίους διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών ΑΠΕ. Στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή».

Πυρκαγιά στην Κερατέα

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην Κερατέα. Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη και ελικόπτερο. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 51 πυροσβέστες με 17 οχήματα. Η φωτιά έκαιγε σε δασική έκταση αλλά με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρουμουντί, ενώ ήταν κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες. Γι' αυτόν το λόγο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης κατοικιών που βρίσκονται στην περιοχή.

Υστερα, λοιπόν, από εισήγηση του επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης και σχετική συνεννόηση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές υπήρξε εκκένωση 15 σπιτιών στο σημείο. Τη διαδικασία ανέλαβε ο δήμος Λαυρίου.

Τραγωδία στα Χανιά

Νεκρό εντοπίστηκε χτες το 11χρονο κορίτσι που αγνοούνταν στα Χανιά. Βρέθηκε από τη Πυροσβεστική χτες νωρίς το απόγευμα, σε απόκρημνη περιοχή, στους Αγίους Αποστόλους με εμφανή σημάδια από πτώση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το άτυχο παιδί δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τις 8 προχτές το βράδυ και οι συγγενείς της ενημέρωσαν για την εξαφάνισή της και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό της. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από την αστυνομία, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου κοριτσιού.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση για τις λαϊκές οικογένειες

Την αντίθεσή της στην παραχώρηση χρήσης παραλίας και αιγιαλού σε τρίτους, ιδιώτες και εταιρείες, εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαλεβιζίου, με αφορμή πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που κλήθηκε να παραχωρήσει τη χρήση παραλίας και αιγιαλού στην εταιρεία του δήμου ΜΑΕΔΗΜ.

Οπως τονίζει, «αυτή η πρακτική, η παραχώρηση δηλαδή παραλιών και αιγιαλού σε τρίτους, ιδιώτες και εταιρείες, θα οδηγήσει σταδιακά στην ιδιωτικοποίησή τους, όπως επιχειρείται και με τον λιμένα Ηρακλείου και Λινοπεραμάτων που προωθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση. Εκεί αποσκοπεί και η δημιουργία των δημοτικών λιμενικών ταμείων, με τα οποία συμφωνεί και η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

Ολες οι παραλίες που ανήκουν στα διοικητικά όρια του δήμου Μαλεβιζίου πρέπει να αξιοποιηθούν από τον ίδιο τον δήμο αποκλειστικά με σκοπό την αναψυχή, τις δραστηριότητες και την ξεκούραση των δημοτών. Είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα, αν λάβουμε υπόψη μας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας εξαιτίας της νέας καπιταλιστικής κρίσης και την εξάπλωση της πανδημίας, ο δήμος μας να φροντίσει για δημόσιες παραλίες, δωρεάν, οργανωμένες, καθαρές και ελεύθερες από αποκλεισμούς των ξενοδοχείων και κάθε είδους ιδιωτικών επιχειρήσεων». Επίσης, επισημαίνεται ότι στις αρμοδιότητες του δήμου πρέπει να είναι και η πλήρης ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών και η εξασφάλιση αξιοπρεπών μισθών των ναυαγοσωστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ