ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Οξύνει την αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ερευνά για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που έχει ανακοινώσει

Οι σχέσεις Αλβανίας - Τουρκίας, αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας στο Ιόνιο και στις σχέσεις με την Ελλάδα
Οι σχέσεις Αλβανίας - Τουρκίας, αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας στο Ιόνιο και στις σχέσεις με την Ελλάδα
Προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι δηλώσεις που συνεχίζει να κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αποδεικνύεται ότι η όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, βάζει στο στόχαστρο τα κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγει ζητήματα συνόρων κ.λπ.

Ο Ε. Ράμα υποστήριξε χτες ότι η χώρα του έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».

Υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στην έρευνα

Η αναφορά του έχει να κάνει με τη διμερή Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας που υπεγράφη στις 27 Απρίλη 2009 και η οποία αναγνωρίζει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα ελληνικά νησιά του Βορείου Ιονίου. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε το 2010 αντισυνταγματική τη συμφωνία, έπειτα από προσφυγή του Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, πρόσφατα η αλβανική κυβέρνηση επέδωσε ρηματική διακοίνωση στον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα, με την οποία - κατά πληροφορίες - αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο βόρειο Ιόνιο Πέλαγος.

Κι αυτό επειδή οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί εκεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και έχουν δημοσιευθεί τόσο στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όσο και στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (σ.σ.: πρόκειται για το Οικόπεδο Νο 1 του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων που έχει ως καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προσφορών τη 14η Ιούλη) εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Αλβανίας.

Παραπέρα, η σημερινή αλβανική κυβέρνηση θέτει ζήτημα ότι τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας (σ.σ.: τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα. Ουσιαστικά, τα Τίρανα ταυτίζονται στην τακτική τους με την Αγκυρα, που, σε αντίστοιχη περίπτωση, ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ.

Απαντώντας στις δηλώσεις Ράμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, διαπίστωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» και ότι «η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο παράγοντας Τουρκία

Ετσι κι αλλιώς, η αλβανική κυβέρνηση δείχνει να επενδύει πολλά στις σχέσεις της με την Αγκυρα, όπως φάνηκε και στο θερμό κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία. Να θυμίσουμε εδώ ότι ήδη στην Αλβανία λειτουργεί ναυτική βάση της Τουρκίας. Αρα οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις αναπόφευκτα διαπλέκονται με τις ελληνοαλβανικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ράμα δήλωσε χτες: «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση τις διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς»...

Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Θυμίζουμε ότι μετά την εκλογή του, ο Σπ. Ιντρίζι φέρεται να δήλωσε: «Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδος».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Κατέθεσε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκης, που κατέθεσε χτες στη δίκη για τις μίζες από τα εξοπλιστικά, επισήμανε πως η προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν πολιτική απόφαση. «Επέλεγε το ΚΥΣΕΑ το όπλο που νόμιζε πως μπορούσε να είναι χρήσιμο στην εξωτερική του πολιτική. Αυτό μας είχε γίνει βίωμα. Αυτό μας είχε γίνει συνείδηση. Η κυβέρνηση δεν επέλεγε αυτό που έλεγαν οι στρατιωτικοί» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Αμυνας έκανε από τα καθήκοντά του μία εισήγηση και όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφάσιζαν βάσει της εισήγησης του υπουργού και είχε πολιτικούς λόγους να αποφασίζει». Μάλιστα, όπως κατέθεσε, «στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ, έγιναν κάποιες ερωτήσεις από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και η εισήγηση του υπουργού έγινε αποδεκτή. Ηταν τόσο τεκμηριωμένη η πρόταση για τη γερμανική εταιρεία από την οποία θα παίρναμε τα υποβρύχια και τη συνεργασία με τα ναυπηγεία, που και να ήθελε κάποιος, δε θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κατά της εισήγησης. Αλλωστε, τα τρία ΚΥΣΕΑ που είχαν προηγηθεί, είχαν συμφωνήσει. Στη συνέχεια, ανετέθη στον υπουργό Αμυνας να υλοποιήσει την απόφαση αυτή».

Επίσης, χτες, η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, ανέπτυξε στους δικαστές τα επιχειρήματά της επί της αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της ποινής της (σ.σ. 6η αίτηση αποφυλάκισης).

Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις

Σε εξέλιξη είναι οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και δραστηριότητες της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης του Μάη του 2015, σε συνεργασία με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μεταξύ αυτών, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω:

  • Αύριο, Παρασκευή

Στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί πορεία με λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

  • Κυριακή, 31 Μάη

Στο Βόλο, θα πραγματοποιηθεί πορεία από την Ανακασιά μέχρι την παραλία του Βόλου.

  • Σάββατο, 7 Ιούνη

Στο Κιλκίς, θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ και της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, στη Νέα Σάντα, ενάντια στη λειτουργία του στρατοπέδου εκπαίδευσης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Εκκίνηση αυτοκινητοπομπής από τη Θεσσαλονίκη στις 9.30 π.μ., με τη συμμετοχή αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Κοινή στρατιωτική άσκηση με την Αίγυπτο

Ξεκινά, αύριο Παρασκευή, στην Αίγυπτο η στρατιωτική άσκηση «Houras 2015», με τη συμμετοχή δυνάμεων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με κλιμάκιο τεσσάρων αεροσκαφών M-2000-5 και ανάλογο προσωπικό της 331 μοίρας, το οποίο θα μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση της Αιγύπτου Tanta. Η συμμετοχή στην άσκηση, που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, 5 Ιούνη, εντάσσεται στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να οικοδομήσει άξονες και «αντιάξονες» με άλλες αστικές τάξεις της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην περιοχή.

Κορωνίδα τους ο αντικομμουνισμός

Χτες, η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανήμερα του θανάτου του. Τη μέρα αυτή διάλεξε η Χρυσή Αυγή, για να ξεδιπλώσει μια ακόμα προβοκάτσια, ξερνώντας αντικομμουνισμό από το βήμα της Βουλής, ίδιο μ' αυτόν που όπλισε το χέρι του Γκοτζαμάνη, όταν το 1963 δολοφονούσε τον Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Με κραυγές και χυδαιότητες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της φασιστικής οργάνωσης προσπάθησε να αμαυρώσει την προσφορά του Γρηγόρη Λαμπράκη στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού και να παραχαράξει την Ιστορία. Την ίδια στόχευση υπηρετούσε και η αναφορά του στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ (1939), που είναι από τα αγαπημένα θέματα των αντικομμουνιστών. Ενα πράγμα πετυχαίνουν οι χρυσαυγίτες με τις προβοκάτσιές τους: Να επιβεβαιώνουν ότι η κορωνίδα της ιδεολογίας τους είναι ο αντικομμουνισμός, το μίσος για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αυτό πρέπει να έχει στο νου του ο λαός και να τους απομονώσει παντού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ