ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
«Το Κυπριακό δεν είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται ο πραγματικός χαρακτήρας του προβλήματος

Ενδεικτικές του πλαισίου, μέσα στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι οι χτεσινές απαράδεκτες δηλώσεις, που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ, ο οποίος δε θεωρεί ότι «το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος».

Οσο κι αν οι δηλώσεις έγινε προσπάθεια να εμφανιστούν ως «προσωπική άποψη», είναι σίγουρο ότι αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα και τους πολύμορφους εκβιασμούς με τα οποία ιμπεριαλιστικά κέντρα θα «μεσολαβήσουν» για την «επίλυση του προβλήματος», παραγνωρίζοντας πλευρές που θα δυσκολέψουν το συμβιβασμό που απαιτούν τα επιχειρηματικά σχέδια για να προχωρήσουν.

Ο Κόνινγκ, που έκανε τις δηλώσεις μιλώντας σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι «η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών». Απευθυνόμενος στους Κυπρίους πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει έναν Τουρκοκύπριο - ίσως υπάρχουν μερικοί εκεί έξω - που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα πρέπει να πετύχετε την ειρήνη. Ετσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς και αυτοί βλέπουν το κυπριακό πρόβλημα». Ακόμα, έκανε λόγο για «τις πιο ελπιδοφόρες συνθήκες», μέσα στις οποίες ξεκίνησαν οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί και όλο νόημα επισήμανε ότι «πέρα από τις ακτές του νησιού, υπάρχει αναταραχή, διχόνοια, κίνδυνος», για να στηρίξει το επιχείρημα που προτάσσει και η κυπριακή αστική τάξη ότι η χώρα πρέπει να αποτελέσει «πυλώνα (σ.σ. της ιμπεριαλιστικής) σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Κόνινγκ προκάλεσαν την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, να κάνει λόγο για «απαράδεκτη δήλωση» που «παραγνωρίζει και είναι σε πλήρη αντίθεση με ιστορικά γεγονότα». Τέτοιες δηλώσεις, συνέχισε ο ίδιος, «δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και σε μεγάλο βαθμό είναι τέτοιες δηλώσεις που για χρόνια εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό». Σε ερώτηση για το αν η Λευκωσία θα προχωρήσει σε διάβημα ή διαμαρτυρία προς την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος επέλεξε να αναφέρει μόνο ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να πει ότι οι δηλώσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες παρά το ότι εξέφραζαν προσωπική άποψη. «Μνημείο θρασύτητας και πρόκλησης» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κόνινγκ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές είναι «προσβολή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, βέβαια, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται ή προσπερνάται προκλητικά ο αληθινός χαρακτήρας του Κυπριακού. Τον περασμένο Γενάρη, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Εθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή» είχε πει ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τις «ιστορικές πραγματικότητες» από το στόχο για την «επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «Εάν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί. Θα γίνει ένα βήμα τόσο από την βόρειο Κύπρο όσο και από την νότιο για δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτή είναι η ευχή μας αλλά να το πω καθαρά ότι εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι εξελίξεις στο προτεκτοράτο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ολιγωρία των κοσοβάρικων αρχών να συγκροτήσουν το λεγόμενο «ειδικό δικαστήριο» για τα εγκλήματα των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και την Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι τελευταίες επικίνδυνες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, αλλά και οι ανησυχίες της Ρωσίας για επικίνδυνους σχεδιασμούς στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», απασχόλησαν την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την κατάσταση στο προτεκτοράτο. Το ζήτημα του ευρωΝΑΤΟικού αυτού προτεκτοράτου -προϊόν της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία- επανέρχεται και πάλι στην αντιπαράθεση των αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, όπου ξαναμοιράζεται η «πίτα» από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε διάφορους τομείς.

Στη συνεδρίαση του 15μελούς ΣΑ, ασκήθηκαν από κάποιες πλευρές πιέσεις για τη συγκρότηση του δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ και την Ενωση Σερβικών Δήμων, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά εκφράζοντας ανησυχία για τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για το Κόσσοβο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε τις συναντήσεις των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσσόβου στις Βρυξέλλες «σημαντικά ορόσημα». Εξέφρασε, όμως, τη λύπη του για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Πρίστινας να επισπεύσει την ίδρυση του «ειδικού δικαστηρίου» για τον ΟΥΤΣΕΚΑ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, είπε ότι η διαδικασία αμοιβαίας συμφιλίωσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη δικαστική δίωξη πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, εκφράζοντας την προσδοκία ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες γι' αυτό.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του για τις πρόσφατες εξελίξεις, που εντάσσονται, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Δύση επιχειρεί να επηρεάσει τη συγκρότηση του «ειδικού δικαστηρίου» για τα εγκλήματα πολέμου από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, μεταξύ αυτών ο πρώην αρχηγός τους, πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Ο Χασίμ Θάτσι, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του εαυτού του και της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι «σύντομα» η Πρίστινα θα κινηθεί νομικά κατά της Σερβίας και θα την κατηγορήσει για... «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου», διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Παρά τους «διαξιφισμούς» στο ΣΑ του ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν νωρίτερα σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι συνομιλίες για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» άκουσαν τις θέσεις της σερβικής πλευράς για τη δομή και τις αρμοδιότητες της Ενωσης Σερβικών Δήμων και ότι η συζήτηση θα έχει συνέχεια.

Από την άλλη, ο πολιτικός σύμβουλος του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού, Βαλινόν Μουρετζάι, δήλωσε στην Πρίστινα ότι δε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ενωση Σερβικών Δήμων στις Βρυξέλλες, επειδή το θέμα δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί το Βουκουρέστι από το 2008 ως σήμερα, «θα μπορούσε να αλλάξει», γιατί έκτοτε «άλλαξαν πολλά» στο προτεκτοράτο.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας και Σερβίας στα Τίρανα
Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας και Σερβίας στα Τίρανα
ΤΙΡΑΝΑ.--

Με τυμπανοκρουσίες, κάθε επισημότητα, αλλά και αμοιβαία αναγνώριση των μεταξύ τους διαφορών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιήθηκε χτες στα Τίρανα η πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία μετά από 70 χρόνια.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι το Βελιγράδι θα εξακολουθήσει να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο «αναπόσπαστο τμήμα» της σερβικής επικράτειας και ότι η Αλβανία θα το αντιμετωπίζει σαν «ανεξάρτητο κράτος», τονίζοντας ότι αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να λυθούν «με διάλογο και όχι με πόλεμο».

Αντίστοιχα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, παρατήρησε την «ιστορική στιγμή» της επίσκεψης του Σέρβου ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι «οι Αλβανοί και οι Σέρβοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να συνεργάζονται μεταξύ τους».

ΠΓΔΜ - Ν. ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
«Στρατηγικός στόχος η ένταξη σε ΝΑΤΟ, ΕΕ»

ΣΚΟΠΙΑ.--

Τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης στην ΠΓΔΜ, που παραμένουν η ένταξη του κρατιδίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επισήμανε χτες σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι επιχείρησε να αποκρούσει τις λεγόμενες «θεωρίες συνωμοσίας» για τις πρόσφατες συγκρούσεις Αλβανών ενόπλων και στρατού της ΠΓΔΜ στο Κουμάνοβο, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» για ανάμειξη ξένων, και κυρίως δυτικών, χωρών στο Κουμάνοβο. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν πιστεύει και δε συμφωνεί με άλλες θεωρίες συνωμοσίας πως οι παραπάνω δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στο ρωσικό σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream», ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο «εφόσον πρώτα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας». Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα ενεργειακά σχέδια της χώρας του, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, από την πλευρά των Σκοπίων, για σύνδεση, μέσω Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και με τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Τουρκίας.

Οσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στα οικονομικά της προβλήματα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η χώρα του παραμένει «άδικα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε πως εάν δεν υπήρχε η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ θα είχε ενταχθεί προ πολλού και θα είχε ολοκληρώσει μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ