ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2015
Σελ. /24
Οι «θεσμοί» ξαναέγιναν ... «τρόικα»

Και να που ξαφνικά, χτες, οι ...«θεσμοί» ξαναέγιναν «τρόικα». Και μάλιστα, το είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Διαβάστε: «Αυτά τα περί 1,8 δισ. δημοσιονομικού κενού είναι μέρος της προσπάθειας της τρόικας, για να επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Εμείς τα αμφισβητούμε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό», είπε ο υπουργός, με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ για το ΦΠΑ.

Τόσους μήνες που διαπραγματεύεται με την τρόικα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με την οποία από τις 20 Φλεβάρη έχει συμφωνήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, έβαζαν «πιπέρι στο στόμα» σε όποιον έλεγε τη λέξη «τρόικα». Τώρα την επαναφέρουν μόνοι τους. Τα περίεργα παιχνιδάκια σε βάρος του λαού, όσο πλησιάζει η στιγμή για τα αποκαλυπτήρια των αντιλαϊκών μέτρων, δεν έχουν τελειωμό...

«Κοινό όφελος»;

«Η μάχη που δίνουμε για τα εργασιακά, στην ουσία, αφορά την κατάσταση στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προς όφελος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και κατ' επέκταση και των εργοδοτών τους». Τι θέλει να πει ο ...ποιητής, εν προκειμένω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη χτεσινή συνέντευξή του στο σταθμό «Παραπολιτικά»;

Πρώτον, καμία μάχη δεν δίνεται, η εξαγγελία για τα 751 ευρώ για τον κατώτερο μισθό έχει εξαφανιστεί, ενώ με το χτεσινό κυβερνητικό «non paper» εξαφανίστηκε και κάθε αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις. Η εξέλιξη σε αυτά τα δύο και μόνο είναι σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών. Δεύτερον, και αν ακόμα γινόταν κουβέντα, από πότε μπορεί το συμφέρον του εργάτη να είναι συμφέρον και για το αφεντικό του; Η κυβέρνηση, βεβαίως, έχει γίνει εξπέρ στο να παρουσιάζει τις παροχές στο κεφάλαιο σαν «αναδιανομή» υπέρ των εργατών. Το γεγονός ότι επιμένει σ' αυτήν τη γραμμή μόνο σαν κακό μαντάτο μπορεί να εκλαμβάνεται από τους εργάτες, που οφείλουν να πάρουν έγκαιρα τα δικά τους μέτρα.

«Οπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη»...

Στα «κάγκελα», πανηγυρίζοντας, βρήκε το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Ισπανίας τον Γιώργο Δελαστίκ, στέλεχος του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διευθυντή της εφημερίδας «ΠΡΙΝ» και αρθρογράφο της εφημερίδας «Εθνος». Αυτό δείχνει το άρθρο του στο «Εθνος» (26/5/2015). Ο λόγος των πανηγυρισμών; Μα προφανώς ο «θρίαμβος του κινήματος "Podemos", των Ισπανών "Αγανακτισμένων"». Επιστέγασμα του «θριάμβου», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα ήταν να συνεργαστεί το «Podemos» με τους σοσιαλδημοκράτες, για να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Αυτό μάλλον θα συμβεί κιόλας, επιβεβαιώνοντας το ρόλο κομμάτων όπως το «Podemos» στην ενσωμάτωση λαϊκών δυνάμεων.

Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά; Τις ίδιες ελπίδες έσπερνε με τα άρθρα του το στέλεχος του ΝΑΡ και προεκλογικά στην Ελλάδα, σε βαθμό που δεν αναγνώριζες αν θα ψηφίσει τελικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, τα προηγούμενα πανηγύρια αντίστοιχου βεληνεκούς του «αριστερού» Δελαστίκ ήταν όταν αναδείχτηκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Πολύ γρήγορα, βέβαια, οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να αλλάξει ρόλο και από ανοιχτός υποστηρικτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να παριστάνει την «απατημένη σύζυγο» που την ξεγέλασαν...

Υποκριτική ... ειλικρίνεια

«Η Υγεία δεν είναι μια υπόθεση που μπορείς να την αλλάξεις από τον ένα μήνα στον άλλο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

Αφήνοντας πια κατά μέρος τις φανφάρες του στιλ «θα είμαι καραγκιόζης, αν δεν προχωρήσω μέσα στο Μάη τις 4.500 προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», ο υπουργός Υγείας ομολογεί ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Βέβαια, και αυτές οι υποσχέσεις αποτελούν σταγόνα στον «ωκεανό» των ελλείψεων προσωπικού, αφού -κατά τον ίδιο τον υπουργό Υγείας- τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 22.000 εργαζόμενοι, χωρίς να γίνει καμιά πρόσληψη. Και με υποκριτική ...ειλικρίνεια, ο Π. Κουρουμπλής λέει: «Φέρτε μου μια πρόταση να συμφωνήσουμε να πάρουμε τους γιατρούς χτες».

Πώς όταν είναι για προσλήψεις ζητά προτάσεις κι όταν είναι να αρπάξουν τα αποθεματικά βρίσκουν τον τρόπο;

Ασυλο μέσω «Skype»...

Δύο προχτεσινές ειδήσεις με διαφορά τριών ωρών: Η μία αναφέρει ότι για το επόμενο διάστημα, οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα γίνονται μέσω «Skype» (λογισμικό επικοινωνίας στο ίντερνετ), λόγω της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου, που οφείλεται στη μεταφορά προσωπικού της στη Δημοτική Αστυνομία. Η δεύτερη αναφέρεται στη σύσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του Ελληνα επίτροπου για Θέματα Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου. Εκεί, ο επίτροπος ενημέρωσε για την έναρξη της συζήτησης του σχετικού μηχανισμού της ΕΕ, που θα προωθεί «αιτούντες άσυλου» από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οσοι, λοιπόν, από τους κυνηγημένους των πολέμων, των βομβαρδισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πρόσφυγες φτάσουν ζωντανοί στην Ελλάδα, βρουν υπολογιστή με ίντερνετ και μέσω «Skype» κάνουν αίτηση για άσυλο, ίσως κάποια στιγμή να μεταφερθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της περίπτωσής τους. Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΕΕ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των αστών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ' ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Οντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.

Τα γεγονότα της εποχής εκείνης ανέδειξαν για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία, έστω και για 72 μέρες, και απέδειξαν, για πρώτη φορά, στην Ιστορία της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων ότι η εργατική τάξη βρίσκεται στο προσκήνιο των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων «ως τάξη για τον εαυτό της», χειραφετημένη πολιτικά από την αστική τάξη. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μαρξ στο έργο του «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», «ήταν η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία».

Το ιστορικό έργο της Κομμούνας είναι ζωτικής σημασίας για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την ίδια την επανάσταση, για τη θεωρητική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του υποκειμενικού παράγοντα, που αντικειμενικά επωμίζεται το καθήκον του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

1926 Στην Πορτογαλία, εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937 Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πρωταγωνιστεί στην πολιτική ενθάρρυνσης της χιτλερικής Γερμανίας από τη Βρετανία για επίθεση στη Σοβιετική Ενωση. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10 Μάη 1940, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.

1937 Πεθαίνει ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Αλφρεντ Αντλερ, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας.

1940 Ο βασιλιάς Λεοπόλδος υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά τη στρατιωτική βοήθεια από Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ), μιας από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, με μεγάλες υπηρεσίες στην Αντίσταση.

1957 Μεγάλη 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο και Ελευσίνα, με αιτήματα «30% αύξηση στα μεροκάματα» και «ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις».

1987 Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

2003 Πεθαίνει ο Βέλγος χημικός Ιλια Πρίγκοζιν, με σημαντικό έργο στο πεδίο της Θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ