ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζει το αιματοκύλισμα του λαού η αντιδραστική κυβέρνηση

Πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ σκοτωμένοι από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών που έστειλε η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου
Πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ σκοτωμένοι από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών που έστειλε η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Κλιμακώνει την επίθεση για να καταστείλει τις ανεξαρτητοποιημένες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, των εθνικιστών και φασιστών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ουσιαστικά δε σταμάτησαν ούτε και την Κυριακή τη μέρα που έγιναν οι προεδρικές εκλογές, όπου αδιαμφισβήτητος νικητής ήταν ο μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο, με 55% (στο 95% των καταμετρημένων ψήφων). Βεβαίως, στις επαρχίες αυτές ελάχιστα εκλογικά τμήματα άνοιξαν.

Από τις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που επιτίθενται και με αεροσκάφη για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών (γίνεται λόγος για πάνω από 150 από την περασμένη Δευτέρα), κυρίως από τις τάξεις των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, αλλά και άμαχοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» Αλεξάντρ Μποροντέι, αρκετές από τις απώλειες προήλθαν από τα πυρά των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον δύο φορτηγών που μετέφεραν τραυματίες από τις μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Στο Σλαβιάνσκ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού, σύμφωνα με τον διοικητή των ομάδων αυτοάμυνας του Ντονέτσκ, Ιγκόρ Στρελκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κίεβο αντικαθιστά τους τακτικούς στρατιώτες με μέλη της «Εθνικής Φρουράς» του «Δεξιού Τομέα».

Η εξηντάχρονη άμαχη Ολγα Προχορένκο σκοτώθηκε από οβίδα του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ
Η εξηντάχρονη άμαχη Ολγα Προχορένκο σκοτώθηκε από οβίδα του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ
Στη Μαριούπολη, πηγές προσκείμενες στο Κίεβο ανακοίνωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις σκότωσαν πέντε ενόπλους και συνέλαβαν άλλους τρεις σε επιχειρήσεις στην πόλη. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των ενόπλων ομάδων είχαν πει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ξεκίνησαν την επίθεσή τους, κυρίως με βολές από ελεύθερους σκοπευτές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι έχει χάσει από προχτές το βράδυ κάθε επαφή με μια από τις ομάδες των παρατηρητών του στην πόλη Ντονέτσκ. Ο Οργανισμός δεν διευκρινίζει την εθνικότητα των μελών της ομάδας αυτής. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μαζί της», καταλήγει ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας: «Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και κάνουμε χρήση των επαφών που έχουμε εκεί. Η ουκρανική κυβέρνηση όπως και οι περιφερειακές αρχές έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση».

Στις αρχές του Μάη, πολιτοφύλακες στην ανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν μετά από 8 μέρες επτά Ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές μιας αποστολής που εμφανίστηκε ως αποστολή του ΟΑΣΕ, αλλά σε αυτήν συμμετείχαν και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Ρωσία καλεί σε τερματισμό των επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση καταστολής στις ανατολικές περιοχές με εντολή του Ποροσένκο, για γρήγορα αποτελέσματα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σχετικά με το θάνατο Ιταλού φωτορεπόρτερ στην Ουκρανία, ο Πούτιν τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Κιέβου και εκπροσώπων των δύο περιφερειών θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι ο Ποροσένκο θα πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με την ανατολική Ουκρανία, αν θέλει τη Ρωσία ως «έμπιστο εταίρο». Πάντως, στην πρόταση που επίσης έκανε ο Λαβρόφ για συνάντηση αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΕΕ και ΗΠΑ, ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.

Επικοινωνία Ποροσένκο - Μέρκελ

Χτες ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, ενώ έχει και επιχειρήσεις στη Γερμανία, ειδικά στον τομέα της σοκολατοβιομηχανίας, ανάμεσα σε άλλες. Στη συζήτηση, όπως αναφέρει το ουκρανικό Ιντερφάξ, τέθηκε το ζήτημα της διμερούς συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε η διευθέτηση της κατάστασης στις ανατολικές περιοχές και εκφράστηκαν ευχές για «πανεθνικό διάλογο», κάτι βέβαια που είναι η μέρα με τη ...νύχτα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα με την αιματοχυσία του λαού, από τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Από την πλευρά του γραφείου Τύπου της καγκελαρίας, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται και η «κοινή δραστηριότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή του Ντονέτσκ με κοινοπραξίες επιχειρήσεων».

Ανεπίλυτο το ζήτημα της Ενέργειας

Στο φλέγον ζήτημα του χρέους της Ουκρανίας για το ρώσικο φυσικό αέριο, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας «Naftogaz» ανακοίνωσε χτες ότι δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες με την ρωσική «Gazprom» στο Βερολίνο, ενώ η μη κατάληξη σε συμφωνία της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου δημιουργεί εμπλοκή στη ροή του φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Naftogaz έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για τη διαμόρφωση της τιμής χτες και με την πρότασή του για την αποπληρωμή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ουκρανικό χρέος είναι πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για νέο γύρο συνομιλιών την Παρασκευή. Σε δηλώσεις του μετά τις τριμερείς συνομιλίες, ο Γκίντερ Ετινγκερ είπε ότι η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση θα εξετάσουν την πρότασή του για την καταβολή ποσού 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη και επιπλέον ποσού 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις 7 Ιούνη.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης του Κιέβου, Γιούρι Πρόνταν δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία μετά τις συνομιλίες του Βερολίνου και ότι δεν επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία συμφώνησε στην καταβολή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης για να λάβουν αποφάσεις.

Η Ουκρανία επιδιώκει τη μεταβολή των όρων του συμβολαίου του 2009 που υποχρεώνει το Κίεβο να αγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε τη χρειάζεται είτε όχι, στην τιμή των 485 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, στην υψηλότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ρωσία κατέβασε την τιμή του φυσικού αερίου στα 268,50 δολάρια, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε, αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του 2013, αλλά ανέβασε και πάλι την τιμή μετά την ανατροπή του από τις φιλοϊμπεριαλιστικές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της τιμής, εάν η Ουκρανία αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους της. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το ουκρανικό χρέος ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και από τον Ιούνη θα απαιτεί προπληρωμή, εξάγοντας προς την Ουκρανία ποσότητα φυσικού αερίου ανάλογη με το ποσόν που θα έχει καταβληθεί.


ΒΙΕΤΝΑΜ - ΚΙΝΑ
Νέο θερμό επεισόδιο σε διαφιλονικούμενη περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ-ΑΝΟΪ.--

Οι ανεπίλυτες συνοριακές διαφορές Κίνας - Βιετνάμ στη (γεμάτη αξιόλογο υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο) Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκάλεσαν χτες ένα ακόμη θερμό επεισόδιο μεταξύ αλιευτικών σκαφών αμφοτέρων χωρών.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, κινεζικό αλιευτικό σκάφος έπλευσε επιθετικά εναντίον βιετναμέζικου αλιευτικού, εμβολίζοντας και βυθίζοντάς το, δίχως ωστόσο να προκληθούν θύματα. Το 10μελές πλήρωμα του βιετναμέζικου αλιευτικού, που έπλεε σε διαφιλονικούμενα, από Κίνα και Βιετνάμ, χωρικά ύδατα, διασώθηκε από άλλα διερχόμενα βιετναμέζικα πλοιάρια.

Παρά τη διαφαινόμενη πρόκληση ναυαγίου από το σινικό αλιευτικό, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε το Βιετνάμ για «επικίνδυνες ενέργειες» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καλώντας το «να σταματήσει άμεσα την παρενόχληση και τις επιβλαβείς ενέργειες» στην επίμαχη περιοχή.

Σύμφωνα με το σινικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», το βιετναμέζικο σκάφος ανατράπηκε αφού «παρενόχλησε και συγκρούστηκε με κινεζικό αλιευτικό σκάφος». Αντίθετα, αξιωματικός της ακτοφυλακής του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι το κινεζικό σκάφος εμβόλισε και βύθισε βιετναμέζικο αλιευτικό σκάφος σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο διαπιστώνονται στο Βιετνάμ οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της διαμάχης με την Κίνα, καθώς μόνο στην επαρχία Μπινχ Ντουόνγκ επιβεβαιώθηκε πως μέχρι και 60.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ύστερα από τα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες βδομάδες και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή 12 εργοστασίων, τη μερική καταστροφή άλλων 10 και σοβαρές υλικές ζημιές σε πάνω από 100 εργοστάσια κινεζικής και ταϊβανέζικης ιδιοκτησίας. Επεισόδια ξέσπασαν και σε βιομηχανικά πάρκα που φιλοξενούν κινεζικά εργοστάσια στις επαρχίες Μπινχ Ντουόνγκ και Ντονγκ Ντονγκ Νάι, έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής κινεζικής πλωτής εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου σε επίμαχη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ