ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγέλλουν τη λεηλάτηση των επικουρικών Ταμείων

Αντιδρούν στην περικοπή των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» και προετοιμάζουν την πανελλαδική συγκέντρωση στις 19 Ιούνη στην Αθήνα

Από τη συμμετοχή των συνταξιούχων σε προηγούμενη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή των συνταξιούχων σε προηγούμενη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Το νέο κύμα λεηλασίας των επικουρικών ταμείων, με την κατάργηση των «κοινωνικών πόρων», που προβλέπεται στο πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες κατ' εφαρμογή του, καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΤΜ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και ΝΑΤ. Οι κοινωνικοί πόροι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν θεσμοθετηθεί στο παρελθόν για να απαλλάξουν μερίδα των εργοδοτών από την εργοδοτική εισφορά.

Η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων έχει ήδη ανακοινώσει πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αιχμή την αντίθεση στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλη. Αντιδρούν, επίσης, στα γενικότερα σχέδια που προβλέπουν τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική - ανταποδοτική, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και όπως προδιαγράφεται από τους μέχρι τώρα νόμους των κυβερνήσεων.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η οικονομική αφαίμαξη των Επικουρικών Ταμείων φτάνει τα 500 εκατομμύρια. Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (ν. 4254/2014) καταργούνται "κοινωνικοί πόροι" (πάνω από 100) που είχαν θεσμοθετηθεί στη θέση της εργοδοτικής εισφοράς, χωρίς μάλιστα να αντικατασταθούν από ισοδύναμες εισφορές από τους εργοδότες.

Ετσι λοιπόν, μετά τη λεηλασία που έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τις απανωτές μειώσεις στις επικουρικές (και βέβαια και στις κύριες), μετά από τη διατύπωση ότι η κυβέρνηση δεν εγγυάται τις συντάξεις μας, μετά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που μερικοί πανηγυρίζουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα οικονομικά του ΙΚΑ και άλλων ταμείων, μετά και τις μειώσεις που έρχονται στις επικουρικές από 1/7/2014, γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις μας, τα δικά μας λεφτά, τείνουν να εξανεμισθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους και οι συντάξεις μας να γίνουν (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου) προνοιακά επιδόματα, φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους».

«Αλλοι έχουν τον ευρωμονόδρομο για μπούσουλα εμείς έχουμε το μονόδρομο του αγώνα "που είναι δύσκολος αλλά ωραίος" στην προσπάθεια που κάνουμε για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας», καταλήγουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και καλούν τους συνταξιούχους όλων των ταμείων να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους και να πάρουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνουν στις 19 Ιούνη.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους υπαλλήλους

Ζητάει να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μονιμοποιηθούν στις θέσεις τους

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, καθώς και τη μονιμοποίηση των 50 εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών. Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Σε οριακή κατάσταση έχουν φτάσει οι 50 περίπου εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από το 2006 έως και το 2010, με συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονταν. Μετά τη λήξη αυτών, προσέφυγαν στα Ελληνικά Δικαστήρια και επέστρεψαν στην υπηρεσία τους έπειτα από την έκδοση θετικής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (Νοέμβρης 2011, Σεπτέμβρης 2012). Εκτοτε παρέχουν τις υπηρεσίες τους κανονικά και χωρίς καμία διακοπή.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίες αναφέρουν πολύ συγκεκριμένα πως η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη όχι απλά να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους αλλά και να καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές τους, οι εργαζόμενοι, αφού πρώτα υπέμειναν τη συστηματική αργοπορία των μισθών τους κατά τους πρώτους μήνες κάθε έτους, από το Σεπτέμβρη του 2013 έως και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που με την άρνησή της να εφαρμόσει την υπ' αριθμό 10600/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αλλά και την 359/2013 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει φέρει σε απόγνωση τις οικογένειες των 50 εργαζομένων και τους ίδιους. Να σημειωθεί μάλιστα ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία θεραπεία, λόγω αυτής της κατάστασης».

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να εφαρμοστεί η υπ' αριθμό 10600/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αλλά και η 359/2013 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Βοήθεια στο λαό της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της πρώην Γιουγκοσλαβίας (της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Κροατίας), που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες από τις πρόσφατες πλημμύρες, έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα σε Ομοσπονδίες και Συνδικάτα να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης. Στο κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου και Λάρισας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ, κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Τα υλικά για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη είναι: Λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες και εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ.

Συσκέψεις των συνταξιούχων για τις 19 Ιούνη

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 19 Ιούνη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων διοργανώνει μια σειρά από συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις:

  • Την Παρασκευή 30/5, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Τη Δευτέρα 2/6, στις 7.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Διεθνούς Ενωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).
  • Την Τρίτη 3/6, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
  • Την Τετάρτη 4/6, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.
  • Την Πέμπτη 5/6, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στις 10.30 π.μ. στις Σέρρες (αίθουσα ΚΕΔΗΣ, Εθνικής Αντίστασης 34).
  • Την Παρασκευή 6/6, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στις 10.30 π.μ. στην Καβάλα. Στις 7 μ.μ. στην Κομοτηνή.
Νέες διαθεσιμότητες εργαζόμενων στο ΙΚΑ

Την αντίθεσή του στις διαθεσιμότητες άλλων 140 εργαζομένων στο ΙΚΑ -κάποιοι εργάζονται στη Λάρισα κι ανάμεσά τους είναι μια πολύτεκνη καθαρίστρια- εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα: «Αυτές οι διαθεσιμότητες - απολύσεις και στο ΙΚΑ συνδέονται με την επέκταση των μορφών πρόσκαιρης - κακοπληρωμένης εργασίας στο δημόσιο και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: Σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων, τσάκισμα παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας, ενίσχυση της επαγγελματικής - ιδιωτικής ασφάλισης, λειτουργία του "δημόσιου" πυλώνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ολες αυτές οι αντιασφαλιστικές πολιτικές είναι διακηρυγμένες από τις καταστατικές συνθήκες της ΕΕ, γι' αυτό και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ