ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2005
Σελ. /48
Μπροστά!

Εργο του ζωγράφου Πάρη Πρέκα
Εργο του ζωγράφου Πάρη Πρέκα
Επιστρέφουμε για να ...ξαναφύγουμε.

Η διαδρομή είναι απλή. Και σύντομη, κοντά τρεις ώρες. Πριν μπεις στην Καρδίτσα, στρίβεις αριστερά προς φράγμα Σμοκόβου, είσαι στον περιφερειακό της Καρδίτσας και μόλις φτάσεις στις γραμμές του τρένου ξανά αριστερά προς Καλλίθηρο (Σέκλιζα), την προσπερνάς και μόλις φτάσεις στο επόμενο τρίστρατο, εκεί που είναι το μνημείο της Αντίστασης, ξανά αριστερά. Ανεβαίνεις στη Ραχούλα, πίνεις ένα τσίπουρο, εφοδιάζεσαι μ' ό,τι αναγκαίο κρίνεις και ξανά προς τα πάνω για τα επόμενα οκτώ χιλιόμετρα. Στη διαδρομή μαζεύεις τα λουλούδια που θα χρειαστείς. Μόλις συναντήσεις στο δεξί σου χέρι μια συστάδα σπίτια, εκεί είναι το Παλιοζογλώπι. Μπαίνεις δεξιά στο χωματόδρομο και σταματάς στη βρύση κάτω από τον πλάτανο. Αφήνεις εκεί το αμάξι κι ανεβαίνεις το μονοπάτι. Εφτασες. Εύκολο είναι...

Για το γυρισμό διάλεξε μόλις βγεις στην άσφαλτο να συνεχίσεις προς τα πάνω. Θα βγεις ψηλά στη λίμνη, κοντά στο φράγμα. Πηγαίνοντας λίγο δεξιά, θα δεις απέναντί σου όλες τις κορφές των Αγράφων. Και την Κοιμωμένη. Μαθαίνουμε ότι μ' αφορμή και την επέτειο της Νιάλας κάτι ετοιμάζεται...

Κατά τ' άλλα, όπως είχε διαφανεί από την αρχή, έτσι κι έγινε. Αφού ο σύντροφός μας δεν τους έκανε τη χάρη τόσα χρόνια να πάει κόντρα στο είναι του, πάσχισαν να τον προβοκάρουν την ώρα ακριβώς που δεν μπορούσε πλέον να τους απαντήσει ο ίδιος. Οτι τη βδομάδα που πέρασε συναντήθηκαν σε κοινό αντικομμουνιστικό στόχο η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ δεν πρέπει πλέον να ξενίζει κανέναν. Είχαμε δείγματα αρκετά πριν. Τώρα, απλά, ήταν μια κορυφαία στιγμή, κατά την οποία ήταν καθαρό ότι με αφορμή το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη αυτό που θα ξεδιπλωνόταν έντονα στο προσκήνιο δε θα ήταν τίποτα άλλο παρά αυτά τα 90 χρόνια πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ. Αυτό το μεγαλείο θέλησαν να κοντύνουν. Δεν τους βγήκε. Και δεν μπορούν πλέον να το πάρουν πίσω. Είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τον κατήφορο, γιατί αυτή είναι η αποστολή τους.

Στα εδώ: Η κυρία που εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν το «ευρωσύνταγμα» τα λέει όλα: Θεωρεί μονόδρομο και τους πιο φτηνούς εργάτες και την πιο φτωχιά ζωή. Να την πάρουν και στο γάμο τους. Οπως κι όλους αυτούς που φροντίζουν για «το καλό της χώρας».

Κου Κου Ε, ισχυρό, μέτωπο λαϊκό!

Αυτός είναι ο μονόδρομος και σήμερα έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να το υποστηρίξουμε.


ΑΜΑ ΔΕΝ ΨΑΞΕΙΣ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: «Σε υψόμετρο 700 μέτρων, στον λόφο με το ξωκλήσι του Αϊ - Λια αναπαύεται από χθες ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ελατα σχηματίζουν θόλο πάνω από έναν λιτό τάφο με το αγνάντιο που ήθελε: την περιοχή Γιώτη όπου έπαιζε παιδί και από όπου πήρε το όνομα Καπετάν Γιώτης. Ενα μέρος σαν αντάρτικο λημέρι (...) πολλοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν περπάτησαν μέσα στη βροχή σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων. Οι πυροβολισμοί των συντρόφων του, που αντηχούσαν ώρα στα ρουμάνια της Ραχούλας Καρδίτσας, στο χωριό του Χαρίλαου Φλωράκη, λες και άνοιξαν τους καταρράκτες του ουρανού. Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς ετάφη με βροντές και αστραπές. Το κατέβασμα των συγκεντρωμένων από τον λασπωμένο χωματόδρομο αποδείχτηκε δύσκολο αλλά όπως έλεγαν τους ελάφρυνε τη θλίψη η θέα των Αγράφων» (το ρεπορτάζ από την Δ. Κρουστάλλη στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Την περίοδο του Εμφυλίου το χωριό είχε 15 αντάρτες στο Δημοκρατικό Στρατό. Ο κ. Σωτήρης Γριβέλας, 78 χρόνων σήμερα, είναι ένας από τους τρεις που βρίσκονται ακόμα εν ζωή. "Από το ίδιο χωριό είμαστε αλλά εγώ τον γνώρισα το '48 όταν διοικούσε την Α' Μεραρχία Θεσσαλίας. Ο Χαρίλαος ήταν λεβέντης, ήταν ντόμπρος, μας μάζευε πριν από τη μάχη και είχε έναν λόγο... πως να σας τον περιγράψω, δεν έκρυβε τίποτα. Μας έλεγε ότι δε θα γυρίσουμε όλοι πίσω ζωντανοί και όμως τον ακολουθούσαμε πιστά"» (επίσης από το ρεπορτάζ της Δ. Κρουστάλλη στο «ΒΗΜΑ»).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ: «Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν όλοι στα λεωφορεία που είχαν εκμισθωθεί και ανηφόρισαν για τον ακατοίκητο οικισμό του Παλιοζογλώπι και με τα πόδια έφτασαν στο ύψωμα του Αϊ Λια» (το «ρεπορτάζ» στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ορκος συνέχισης το στερνό αντίο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Καραμανλής δίνει, οι βιομήχανοι τα θέλουν όλα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟΧΟΣ εργασιακές σχέσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Ανοιξε... την όρεξη των βιομηχάνων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπές και πέρα από τον ΟΤΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΛΙΜΑ μεγάλων αλλαγών

Η ΧΩΡΑ: Απογείωση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για μεταρρυθμίσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εντονη κριτική από ΣΕΒ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΣΕΒ συμφωνούν για τομές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύμπτωση αρχηγών για μεταρρυθμίσεις

Η ΑΥΓΗ: «Συμβόλαιο» Καραμανλή - Παπανδρέου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΡΧΟΝΤΑΙ αλλαγές στα εργασιακά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για καλύτερες ημέρες στην Οικονομία

Η ΝΙΚΗ: Εχει πάρει τις αποφάσεις

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ναρκωτικών μέσα σε σχολικές αίθουσες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ και τα μερίσματα των Αποστράτων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Νίκη της χώρας!

«Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση ότι η διοίκηση του ΟΤΕ και το υπό την ΠΑΣΚΕ ελεγχόμενο συνδικάτο της ΟΜΕ - ΟΤΕ κατέληξαν σε συμφωνία - σταθμό για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή, ουσιαστικά για κατάργηση της μονιμότητας η οποία όσον αφορά το παρελθόν θεωρείται υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα δυσλειτουργίας, χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών και υψηλού κόστους που είχαν οδηγήσει σε προϊούσα παρακμή τον άλλοτε κραταιό ΟΤΕ (...). Ολες οι εφημερίδες, ακόμη και οι πιο επιθετικές προς την κυβέρνηση, συμφώνησαν ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ είναι σταθμός για το εργασιακό καθεστώς και ότι ανοίγει το δρόμο για ανάλογες αλλαγές σε όλες τις ΔΕΚΟ (...) αυτό, λοιπόν, που έγινε προχθές στον ΟΤΕ δεν είναι απλώς μια νίκη της κυβερνήσεως στον δρόμο της για ανόρθωση της οικονομίας, αλλά μία νίκη της χώρας, η οποία θα μπορεί τώρα με απελευθερωμένες τις παραγωγικές της δυνάμεις να ανοίξει τον αναπτυξιακό της διασκελισμό» (ο Νίκος Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ενα όραμα για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη χρειάζεται πάνω απ' όλα ευρύτερο και πιο γενναίο όραμα. Η Ευρώπη μοιάζει σήμερα με την Ινδία του 18ου αιώνα, πριν από την αγγλική κατάκτηση, γεμάτη μικρά βασίλεια, προσηλωμένα στα προβλήματά τους, ανίκανα να συνεννοηθούν. Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η σύγχρονη Ινδία καραδοκούν. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδεχτούν σκληρότερες εργασιακές συνθήκες και μείωση του βιοτικού επιπέδου» (η Linda Colley καθηγήτρια της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον «The Guardian» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ