ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καλλιστεία φιλοεπιχειρηματικότητας...

Χτες, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής για ...βελτιωμένα κίνητρα στις επιχειρήσεις, ενώ πριν από 3 μήνες ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος του ΠΑΣΟΚ που τους παραχωρεί προκλητικότατα προνόμια

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπουργικών υπογραφών του αναπτυξιακού νόμου του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο πριμοδοτούνται με προκλητικά κίνητρα οι μεγάλες μεταποιητικές και ξενοδοχειακές μονάδες, η κυβέρνηση της ΝΔ, ανακοίνωσε χτες τη σύσταση Επιτροπής που θα προτείνει - νέο νομοσχέδιο - για ...βελτιωμένα κίνητρα. Στα πλαίσια αυτά, χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, χαιρέτισε χτες την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου. Η Επιτροπή (μετέχουν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΕΣΕΕ κλπ.), θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι την 21η Ιούνη, οι οποίες θα συζητηθούν σε συνεδρίαση στις 29 Ιούνη. Το πόρισμα των θέσεων θα υποβληθεί στις 29 Ιούλη, όταν δηλαδή όλος ο κόσμος θα ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «η ανάπτυξη της οικονομίας μας, για να είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη, θα πρέπει να προκύπτει από μια συνολική δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Και ενώ οι επιχειρηματίες γλυκοκοιτάζουν από τώρα το ζεστό χρήμα, που υπόσχεται ότι θα τους δώσει η νέα κυβέρνηση με τη μορφή επενδυτικών κινήτρων, τον προηγούμενο μόλις Φλεβάρη ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος (Ν.3229) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μεταξύ άλλων προβλέπει, πλουσιοπάροχα και προκλητικά - σε πολλές περιπτώσεις κίνητρα (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και άλλα προνόμια):

  • Για νέες επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ, όπου η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι η νέα μονάδα να απασχολεί τουλάχιστον 200 εργαζόμενους.
  • Για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα ξένες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα πρέπει να εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια ελάχιστο κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ.
  • Για νέες επενδύσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην παραγωγή νέων προϊόντων ή προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Σαν προϋπόθεση τίθεται το ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν τουλάχιστον 75 θέσεις εργασίας.

Επίσης, διατηρείται το καθεστώς της επιχορήγησης επενδύσεων ή της ενίσχυσης προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά νέου εξοπλισμού και για τις παλιές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε το ενισχυόμενο ύψος επένδυσης για ξενοδοχειακές επενδύσεις, στα 10 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ. Το σκάνδαλο των σκανδάλων, βέβαια, ήταν η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών στο 25% (για επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ), θέση η οποία τελικά δεν έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κύρωσε τους κάλπικους προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ

Δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή - με το ΠΑΣΟΚ - πολιτική, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής την ψήφιση του απολογισμού του 2002 από τη ΝΔ

Τον οικονομικό απολογισμό του 2002 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε για πλασματικό και αναξιόπιστο - κύρωσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι παρά τις όποιες φραστικές αντιθέσεις, τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ίδια οικονομική πολιτική. Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Ρεγκούζας δικαιολογώντας την κύρωση του ισολογισμού και του απολογισμού του κράτους στην Επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι αυτό γίνεται για λόγους «πολιτικής τάξης», αφού η καταψήφισή του θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα και ζημιά στην οικονομία!

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης έδωσε την ευκαιρία στο μέλος της Επιτροπής, βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, να παρατηρήσει ότι η ΝΔ επικυρώνοντας έναν απολογισμό που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει, δείχνει ότι παρά τα όσα λέγονται θα ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2002 καταγγέλλοντάς τον ως αντιλαϊκό και τόνισε ότι τα νούμερα που παρουσιάζονται στον απολογισμό του ίδιου έτους δικαιώνουν την τότε κριτική του.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα προήλθαν κατά 42,65% από δανεισμό, σημειώνοντας σε σχέση με το προηγούμενο έτος μια αύξηση της τάξης του 14,65%. Επίσης σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων, μείωση εισροών από την ΕΕ και μείωση κατά 80% των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό, παρατήρησε ο Ν. Γκατζής, ότι το ποσοστό αύξησης των εσόδων είναι ισόποσο με την αύξηση των φόρων, γεγονός που μαρτυρά ξεκάθαρα από ποιον αντλήθηκαν αυτά τα ποσά.

Από την άλλη υπήρξαν και αυτοί που απαλλάχτηκαν από τα όποια βάρη. Για το ποιοι είναι αυτοί, μας το δείχνουν οι μεγάλες ΔΟΥ Αθήνας και Πειραιά - υπάγονται οι ανώνυμες εταιρίες και οι εφοπλιστές - στις οποίες παρατηρήθηκε υστέρηση εσόδων κατά 25% περίπου. Αντίθετα, οι Εφορίες των λαϊκών συνοικιών είχαν υστέρηση μόνο κατά 9%.

Ξεκάθαρο επίσης δείγμα της αντιλαϊκότητας του προϋπολογισμού είναι και η μείωση των δαπανών υγείας που έφτασε τα 368 εκατομμύρια ευρώ από τα προϋπολογισθέντα, που έτσι και αλλιώς ήταν ανεπαρκή. Μείωση υπήρξε και για τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα παραπάνω στοιχεία, κατέληξε ο Ν. Γκατζής δείχνουν ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπηρετώντας τα όσα επιτάσσει η ΕΕ και κάλεσε το λαό στις επικείμενες ευρωεκλογές να τιμωρήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και το ΣΥΝ, ο οποίος για αυτό που ενδιαφέρεται σήμερα είναι απλώς το πώς θα καλυτερεύσει ο καπιταλισμός και η ΕΕ.

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η μάστιγα της ανεργίας

Η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζεται απ' όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου, σαν το μεγάλο γεγονός, που έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία της χώρας. Φυσικά, η θεώρηση αυτή είναι καθαρά ταξική και αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης της Ελλάδας, η οποία όντως ωφελήθηκε από την ένταξη. Για το λαό, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το ισοζύγιο της ένταξης εμφανίζεται έντονα ελλειμματικό... Και αυτό, μαζί με πολλούς άλλους τομείς, φαίνεται καθαρά, αν δούμε και την εξέλιξη της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, τη δεκαετία του '60, η ανεργία στην Ελλάδα κινήθηκε σε επίπεδα λίγο ψηλότερα του 5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τη δεκαετία του '70 σημείωσε καθοδική πορεία, ενώ το 1977 η χώρα άγγιζε το όνειρο της πλήρους απασχόλησης. Η ανεργία, τη χρονιά αυτή, διαμορφώθηκε στο 1,7% και τα δύο επόμενα χρόνια, το 1978 και το 1979, μόλις στο 1,9%. Τη δεκαετία του '80, είχαμε μια απότομη άνοδο της ανεργίας, σε επίπεδα υψηλότερα του 7%, ενώ το 1984 ξεπέρασε το φράγμα του 8% και διαμορφώθηκε στο 8,1% του εργατικού δυναμικού. Ηταν οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις, για το τι σήμαινε για τα λαϊκά στρώματα η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ομως, οι εξελίξεις της δεκαετίας του '80 δεν ήταν παρά τα προεόρτια. Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω τη δεκαετία του '90, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να υλοποιούν προγράμματα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τη γη δεκάδες χιλιάδες αγρότες, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών οδήγησαν σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας. Το 1998, η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 12,5% του εργατικού δυναμικού, ποσοστό με το οποίο η χώρα μας βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ισπανία, μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανεργία.

Φυσικά, οι εργαζόμενοι και ειδικά οι άνεργοι γνωρίζουν ότι τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι πολύ χειρότερα από αυτά που καταμαρτυρά η επίσημη στατιστική καταγραφή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ