ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο «ναρκοπέδιο» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας είχε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατά κυβερνητικές πηγές, «μεγάλο μέρος της αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία».

Οσον αφορά το περιεχόμενο, παρέπεμπαν σε όσα είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο «STAR», όπου θυμίζουμε πως ανέφερε σχετικά με πρόσφατα περιστατικά στον Εβρο πως «δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο, που να χρήζει τέτοιας συζήτησης», επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων από μεριάς της Τουρκίας και το γεγονός ότι η Αγκυρα αποθρασύνεται ενθαρρυμένη από το εν εξελίξει ευρωατλαντικό παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή, παζάρι όπου συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη. Κάλεσε δε να πέσουν οι τόνοι και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν διαφωνία με την Αγκυρα σε μια σειρά από ζητήματα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή συσκότισης της πολιτικής της εμπλοκής και του επικίνδυνου εφησυχασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες, αξιοποιώντας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι «το ζήτημα που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον στις βασικές του πτυχές, δεν είχε βάση», ενώ στο έδαφος και της κοινής ευρωατλαντικής βάσης κάλεσε τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να μένουμε όλοι ενωμένοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

Ξανά το «χαρτί» του Μεταναστευτικού στο τραπέζι

Δεν απέκλεισε, πάντως, ότι μπορεί η τουρκική πλευρά να στρέψει ξανά μεταναστευτικές ροές στον Εβρο ή νησιά του Αιγαίου, στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Τσαβούσογλου. «Γι' αυτό είμαστε πάντα σε μια κατάσταση εγρήγορσης», είπε, ενώ όσον αφορά τη μετακίνηση πρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο (συνολικά 400 αστυνομικών), υποστήριξε ότι «είναι στην ουσία μια αντικατάσταση προσωπικού, που ήταν εκεί τους τελευταίους μήνες».

Περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Εβρου πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στις Φέρες Εβρου, όπου μεταξύ άλλων είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες, δηλώνοντας κατόπιν πως «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί».

Ενώ παρουσιάζοντας για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις της FRONTEX ως δήθεν εγγυητές της ασφάλειας και των συνόρων, ανοίγοντας έτσι πολύ επικίνδυνους δρόμους, δήλωσε πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική».

Θυμίζουμε, στο μεταξύ, πως η «στρατηγική» της κυβέρνησης περνάει μέσα από τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας για μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, παζάρια που δίνουν «αέρα» στην Τουρκία να αξιοποιεί το ζήτημα ως επιπλέον μοχλό για τις διεκδικήσεις της, με τον πρωθυπουργό μόλις προχτές σε συνέντευξή του στην «Bild» να επαναλαμβάνει πως η Τουρκία «δικαιούται να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη (...) αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού».

Αξίζει εξάλλου να καταγραφεί και η χτεσινή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"» που συνδιοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENOP EU) η οποία υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία... Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων» προσθέτοντας ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, πρέπει να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή».

«Παρούσα» σε επικίνδυνα σχέδια και διευθετήσεις η κυβέρνηση

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Θέμα» είπε ότι «υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες στη χώρα μας».

Μιλώντας γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «μια είναι κρύο και μια ζεστό, περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη», πάντα επί ευρωΝΑΤΟικής βάσης όπου εξυφαίνονται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε εξάλλου και στη Λιβύη, όπου η Τουρκία με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύει τα πατήματά της στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ κατά των δυνάμεων Χάφταρ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδικεί ρόλο στο «ναρκοπέδιο» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Είπε συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας για τη Λιβύη ότι «δεν τη θεωρούμε ελληνοτουρκική διαφορά. Θέλουμε ειρήνευση στην χώρα αυτή και να αποφασίσουν οι πολίτες με εκλογές». «Εμείς υπολογίζαμε την εφαρμογή της νομιμότητας στη Λιβύη και αυτό φέρνει ως λογικό παρακολούθημα την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας. Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα και το έχει πετύχει σε κάποιο βαθμό είναι να είναι παρούσα στην Λιβύη», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή που εκθέτουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα παρουσίασε την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Irini» στα ανοιχτά της χώρας και τη συμμετοχή της Ελλάδας ως «εχέγγυο» προάσπισης της ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης, όταν είναι ακριβώς το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας που βάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Είπε ο υπουργός: «Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να υπάρξει δύναμη ευρωπαϊκή νότια της Κρήτης (...) Το γεγονός ότι έχουμε για ένα 6μηνο τη διοίκηση του στόλου (της ΕΕ που θα αναπτυχθεί εκεί) είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα».

Στην παρατήρηση, τέλος, ότι η Τουρκία είναι παρούσα στη Λιβύη, βρήκε να απαντήσει πως «η Τουρκία βρίσκεται και στη Σομαλία και στο Κατάρ, μην θεωρείτε πολύ ευφυές την υπερεπέκταση της Τουρκίας που ζει με τον νεοοθωμανισμό», συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως όπως ανακοινώθηκε χτες «καθ' οδόν» για την συμμετοχή στην ευρωενωσιακή αποστολή «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, βρίσκεται η φρεγάτα «Σπέτσαι», αντί της «Υδρα» όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί η οποία υπέστη βλάβη.

ΗΠΑ
Παρεμβάσεις για την «υπεύθυνη διαχείριση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών»

Από την επίσκεψη Πάλμερ στον Εβρο τον περασμένο Μάρτη
Από την επίσκεψη Πάλμερ στον Εβρο τον περασμένο Μάρτη
Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην «υπεύθυνη διαχείριση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» και τη «μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων» - ως στοιχείο για την προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού σε όλη την περιοχή και τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου - εξέφρασε χτες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «German Marshall Fund», ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, της υπεύθυνης διαχείρισης των πεδίων όπου διαφωνούν, για την αποκλιμάκωση των σημείων αντιπαράθεσης πριν εμπλακούν σε κρίσεις». Εξήγησε δε ότι «αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

Κατά τ' άλλα διαπίστωσε - και αυτός - ότι «υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση» αλλά και ότι, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, το Μάρτη, ενθάρρυνε «την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι «έκτοτε έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται...», προφανώς θεωρώντας «αποκλιμάκωση» τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και την πρόσφατη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης και του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των συνόρων στον Εβρο.

Παρέμβαση Πάιατ για «διάλογο»

Παρέμβαση είχαμε χθες και από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Μιλώντας στο «Mega», είπε μεταξύ άλλων ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ, ότι η διμερής στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, διανθισμένη και με στενές - όπως τόνισε - προσωπικές σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών των δύο χωρών, εδραζόμενη επίσης πάνω στη διεύρυνση του «στρατηγικής συνεργασίας», που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ κσι συνεχίζεται επί ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά «παράκτιες δραστηριότητες», εξ ου και κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες», σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, καλώντας ωστόσο τα τέτοια ζητήματα να διευθετηθούν μέσω «διαλόγου», όπου, βέβαια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν ...υπό συζήτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επέμεινε ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο οι δυο πλευρές πρέπει να τα αντιμετωπίσουν ως «σύμμαχοι», εκφράζοντας ταυτόχρονα ο Πάιατ υποστήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι «διαλόγου». Δήλωσε, άλλωστε, και την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης, με μπούσουλα προφανώς τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα.

Αλλωστε παραπέμποντας στη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή και δείχνοντας ευθέως προς «διευθετήσεις» για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κάποιο «ατύχημα», προειδοποιώντας ότι από μια τέτοια κλιμάκωση «οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι αντίπαλοί μας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κοινή πάλη των λαών είναι η απάντηση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στη ΝΑ Μεσόγειο

Τους σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην τοποθέτησή του σε τηλεδιάσκεψη της Αντιπροσωπείας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η κατάσταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ενδεικτικές, αφού αμφισβητούν συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λοζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, δηλώνουν ότι θα κάνουν γεωτρήσεις μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επιδιώκουν νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο γκριζαρίσματος του Αιγαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει υποβαθμίζοντας την ουσία των τουρκικών παρεμβάσεων.

ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν "πλάτες" και τα "στραβά μάτια" στην Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία, στην επέμβασή της στη Λιβύη, στο απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, θεωρώντας την Τουρκία "στρατηγικό εταίρο", με στόχο να μην προσεγγίσει η Τουρκία τη Ρωσία.

Οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τον ορυκτό πλούτο βάζουν τους λαούς σε περιπέτειες.

Η απάντηση σε αυτά τα σχέδια είναι η κοινή πάλη των λαών, κόντρα σε εθνικιστικές κραυγές και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, για:

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων, κανένα παζάρι για συνδιαχείριση του Αιγαίου.

-- Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

-- Ακύρωση της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ