ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με οδηγό το δίκιο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση της Γραμματείας του στην Αθήνα

Αποψη από τη συνεδρίαση
Αποψη από τη συνεδρίαση
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα, που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Στη συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος τα κινήματα - μέλη της Γραμματείας από Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Ινδία, Νεπάλ, Νότια Αφρική, Κονγκό και Ελλάδα, ενώ ως προσκεκλημένα τα κινήματα από την Πολωνία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Σενεγάλη. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η προετοιμασία του Συνεδρίου του ΠΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σάο Λουίς της Βραζιλίας στις 17 - 20 Νοέμβρη. Επιπλέον, η Γραμματεία εξετάζει και σχεδιάζει την πορεία προς το Συνέδριο, τις προσυνεδριακές περιφερειακές διασκέψεις στις πέντε ηπείρους, τις πρωτοβουλίες του ΠΣΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς σε διάφορα σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

ΑντιΝΑΤΟική δράση στις 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία

Στην εισήγησή της, η Σοκόρο Γκόμες, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΠΣΕ και των οργανώσεών του. Αναφέρθηκε στην καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας τον καταστρεπτικό του ρόλο ενάντια στους λαούς. Κορύφωση της καμπάνιας θα είναι η αντιΝΑΤΟική δράση στις 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία, όταν πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στηλίτευσε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του στην Ανατολική Ευρώπη και την πρόσφατη σύνδεση του Μαυροβουνίου με αυτό. Κατήγγειλε τη δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους λαούς που δοκιμάζονται από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Το προεδρείο της Γραμματείας
Το προεδρείο της Γραμματείας
Η Σ. Γκόμες έκανε αναφορά στην επέμβαση στη Συρία και στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για επιστροφή των μεταναστών, χαρακτηρίζοντάς την ντροπιαστική συμφωνία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική, από τη Λιβύη έως τη στρατιωτική παρουσία, με την κάλυψη ή μη του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, Γαλλίας και άλλων, σε μια σειρά χώρες της ηπείρου. Επίσης, σημείωσε την αυξανόμενη παρουσία του 4ου στόλου των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και κατήγγειλε την ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις πολλών χωρών, όπως στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Τέλος, αναφέρθηκε στην καμπάνια για κατάργηση των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής και την καταδίκη του ΠΣΕ στη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων.

Στον απολογισμό δράσης, ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, κάνοντας αρχικά μια αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις σκληρές ταξικές μάχες που έδωσε και δίνει η εργατική τάξη της χώρας, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, έκανε στη συνέχεια μια εκτενή παρουσίαση για τις εξελίξεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη και τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε καλά ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εντείνεται και επιδρά σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων. Τροφοδοτείται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου κατά των λαών για περισσότερα κέρδη. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και των πρώτων υλών, της Ενέργειας, των αγωγών, για νέες σφαίρες επιρροής που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, συνδυάζονται με την ενιαία επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Παρά τις αντιθέσεις, από κοινού τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ετοιμάζουν νέες δομές, νέους μηχανισμούς, νέα δεσμά κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος που αντιστέκεται και αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική παντοδυναμία.

Στην τελευταία σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στην Κούβα πριν έξι μήνες, εκτιμήσαμε την κατάσταση στον κόσμο καταλήγοντας σε σημαντικές εκτιμήσεις και σχέδιο δράσης. Καταλήξαμε στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις διεθνώς μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη, παγκοσμίων διαστάσεων». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Το ΠΣΕ δικαιώνεται πλήρως στην εκτίμησή του μετά το 1999 πως η ιμπεριαλιστική επέμβαση και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ τότε, με τη δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, αποτέλεσε, εκτός των άλλων, τη "γενική δοκιμή" αλλά και την αρχή ενός σχεδίου για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στο Αφγανιστάν, Ιράκ, στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη, αλλά και όσα εξελίχτηκαν με τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη, που αξιοποίησε τη συσσωρευμένη οργή προς αντιδραστικά καθεστώτα, συνεργαζόμενα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ως ΠΣΕ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής, γιατί είναι θύματα ξένων πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων, της δράσης των ένοπλων τζιχαντιστών, του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων παρόμοιων εγκληματικών οργανώσεων. Στηρίζουμε τον αγώνα των λαών της περιοχής, που θα δικαιωθεί όχι μόνο με το διώξιμο των κατοχικών δυνάμεων, αλλά όταν γίνουν αυτοί, οι λαοί, πραγματικά αφέντες στον τόπο τους».

Ο γγ του ΠΣΕ κατέληξε: «Είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες, την οικονομική κρίση και τους αρνητικούς συσχετισμούς στο παγκόσμιο κίνημα, ότι το ΠΣΕ θα βγει δυναμωμένο και ενωμένο από την πορεία προς και από το ίδιο το Συνέδριο, γιατί εκφράζει τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των λαών. Γιατί το ΠΣΕ παλεύει και αγωνίζεται με αρχές και θέσεις δοκιμασμένες στην καθημερινή πάλη των ανθρώπων της δουλειάς, των καταπιεσμένων, γιατί το ΠΣΕ δεν συμβιβάστηκε ούτε με τις θεωρίες για το τέλος της ιστορίας ούτε δέχτηκε ποτέ ότι ο ιμπεριαλισμός δεν υπάρχει πια. Πορευόμαστε με οδηγό το δίκαιο των λαών, στον αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση».

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας έγινε και παρουσίαση της κατάστασης κατά περιφέρεια. Για την Αφρική έγινε αναφορά από τον εκπρόσωπο του Κινήματος Ειρήνης Κονγκό, Ντονατιέν Οκόμπι, που αναφέρθηκε στην εντεινόμενη δράση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική. Για την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο και την Καραϊβική έκανε παρέμβαση ο Σίλβιο Πλατέρο, από το Κίνημα Ειρήνης της Κούβας. Για την Ασία ο εκπρόσωπος από την Ινδία, Ντίντι Σουντχακάρ, για την Ευρώπη η εκπρόσωπος από την Πορτογαλία, Ιλντα Φιγκερέιδο, και για τη Μέση Ανατολή ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κινήματος Ειρήνης, Ακέλ Τακάζ.

Χαιρετισμός εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ

Στο χαιρετισμό του εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο πρόεδρος, Σταύρος Τάσσος, αναφέρθηκε στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενώ όχι μόνο αφήνουν ανέγγιχτα, αλλά και ενισχύουν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η οποία αφού κατέστρεψε και διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τώρα καταστρέφει και διαλύει τη Συρία. Κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της Κύπρου από την Τουρκία, τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, τη δολοφονική δράση του «Ισλαμικού Κράτους» που είναι γέννημα - θρέμμα των ιμπεριαλιστών, τονίζοντας ότι οι βομβιστικές και άλλες ενέργειες είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που προκαλούν τις στρατιές των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή μας. Ο Στ. Τάσσος σημείωσε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα υποδοχής αυτών των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και σήμερα έχει μετατραπεί σε φυλακή για περίπου 54.000 από αυτούς. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αιγαίο, που σαν κύριο στόχο έχει τον έλεγχο διέλευσης των ρωσικών πλοίων και το συνολικότερο έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετισμός εκ μέρους του ΠΑΜΕ

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος σημείωσε ότι οι εργασίες εξελίσσονται σε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είτε με την ιμπεριαλιστική ειρήνη είτε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθούν να επιβάλουν στους λαούς τα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος των λαών και των εργαζομένων. Ο Δ. Κουμπούρης κατήγγειλε την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ αναφέρθηκε και στις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους η καπιταλιστική κρίση, τονίζοντας ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες παίρνουν μέτρα για το πώς θα χτυπήσουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της συνόδου της Γραμματείας του ΠΣΕ, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη, χτες, στο Σκοπευτήριο και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

Σήμερα η διεθνιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42) (με προσέλευση στις 6.45 μ.μ. για την υποδοχή των εκπροσώπων των κινημάτων του ΠΣΕ στη χώρα μας).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, την πρόεδρο του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, καθώς και από εκπροσώπους κινημάτων ειρήνης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα από την Ελλάδα και τον κόσμο, με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη».

Εκδήλωση για την Παλαιστίνη την Τρίτη

Η ΕΕΔΥΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης την Τρίτη 31/5 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους 68χρονους αγώνες του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τον επεκτατισμό. Για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα της 4ης του Ιούνη του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα μιλήσουν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Aqel Taqaz, συντονιστής της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, και Henry Lowendorf, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ