ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η επιτυχία της απεργίας να γίνει υπόθεση του κλάδου

Ανακοίνωση μπροστά στην απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 8 Ιούνη

Να γίνει η απεργία υπόθεση των εκπαιδευτικών καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μπροστά στις 8 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί για εκείνη τη μέρα σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, αλλά και σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται, μαζί με γονείς και εργαζόμενους, στις 4 Ιούνη, στις 5.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Η Πανελλαδική Γραμματεία στην ανακοίνωσή της μπροστά στην απεργία τονίζει τα εξής:

«Αν δεν τους σταματήσουμε, το σχολείο που θα βρούμε το Σεπτέμβρη δε θα το γνωρίζουμε!!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, να μη δεχτούμε:

  • Να μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές που για χρόνια διασχίζουν τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι!
  • Να πεταχτούν έξω από το Ολοήμερο τα παιδιά των ανέργων και των ελαστικά εργαζομένων!
  • Να κλείσουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία και να μείνουν προνήπια αλλά και νήπια απέξω αναζητώντας λύσεις στην ιδιωτική Εκπαίδευση ή μένοντας σπίτι τους!
  • Να κλείσουν σχολεία ή να συμπτυχθούν κι άλλα τμήματα, να στοιβάζονται οι μαθητές μας σε 30άρια τμήματα!
  • Την υποβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής!
  • Να βγουν υπεράριθμοι και να μετακινηθούν συνάδελφοι που τόσα χρόνια είμαστε δίπλα δίπλα, στο ίδιο σχολείο!

Οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έταξε προεκλογικά για να εξαπατήσει, γίνονται 10.000 απολύσεις!! Αντί να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, η κυβέρνηση εξαφανίζει τα κενά!! Ψαλιδίζει το Ολοήμερο, εξορίζει από το σχολείο τους συναδέλφους των ειδικοτήτων και της Ειδικής Αγωγής, συμπτύσσει τμήματα και κλείνει νηπιαγωγεία. Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία!

Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, το 2016, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για ολόπλευρη μόρφωση, για σύγχρονο, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο Γενικής Παιδείας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, να τσακίζεται η ζωή μας, να γυρίζουμε χρόνια πίσω!!

Το αντιλαϊκό βαρέλι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πάτο! Η ζωή μας συνθλίβεται, την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία για 12 χρόνια! Δικές τους απαιτήσεις είναι το κόψιμο μισθών, συντάξεων, παροχών Υγείας, οι 280.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Για δικό τους χατίρι ψήφισαν το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Γι' αυτό η κυβέρνηση παίρνει τα συγχαρητήρια από τα κοράκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, από ντόπιους και ξένους καπιταλιστές. Ολα τα μέτρα πρώτα τα εξαγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και μετά τα ψηφίζουν στη Βουλή!!

Το 3ο μνημόνιο και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει για την Παιδεία, όλοι μαζί (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι) το ψήφισαν. Το "σχολείο Φίλη" δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχεια του σχολείου "Διαμαντοπούλου" και του σχολείου "Αρβανιτόπουλου"! Είναι το σχολείο της "αγοράς", της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προσαρμοσμένο στους "δημοσιονομικούς περιορισμούς". Είναι το σχολείο που διατηρεί και επεκτείνει τη λογική των δεξιοτήτων από μικρή ηλικία, που προωθεί την αυτονομία (διοικητική και παιδαγωγική) της σχολικής μονάδας, δηλαδή την κατηγοριοποίηση και το σχολείο των πολλαπλών ταχυτήτων, που οδηγεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα μια σειρά τομείς, π.χ. Προσχολική Αγωγή, με 60.000 προνήπια εκτός δημόσιου σχολείου, δομές Ειδικής Αγωγής κ.ά. Στο σχολείο αυτό δεν χωράει η μόνιμη και σταθερή δουλειά! Είναι το σχολείο που κάνει προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και όταν αυτό τελειώνει, αλλάζει το πρόγραμμά του και κάνει απολύσεις. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές τους, έκλεισαν πάνω από 2.000 σχολεία, μείωσαν κατά 30.000 τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο την πολιτική των περικοπών και των μηδενικών διορισμών.

Πρέπει να τους εμποδίζουμε! Εχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί απέναντι στα παιδιά μας. Η απεργία στις 8 Ιούνη πρέπει να είναι καθολική! Να κλείσουν τα σχολεία για να είναι ανοιχτά το Σεπτέμβρη!

Η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση του κλάδου! Δεν μπορούμε να την αφήσουμε στα χέρια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ που ήταν "ο μεγάλος απών" από τους αγώνες και τις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος ψάχνοντας λύσεις στον "Εθνικό διάλογο για την Παιδεία", ούτε σε εκείνες τις δυνάμεις που στήριξαν και έβαλαν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση. Καμιά απογοήτευση - καμιά αυταπάτη!

Τώρα είναι η ώρα του συλλογικού μας αγώνα! Με το σωματείο μας μπροστά, με τη μαζική συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση, οργανώνουμε την επιτυχία των συλλαλητηρίων και της απεργίας. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση!

Δεν θα αφήσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας σε κανέναν "κόφτη" κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ».

Προς πιο έντονα εξατομικευμένη εκπαίδευση

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία

Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο με προτάσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης κατέληξε η λεγόμενη Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που συνήλθε χτες στο υπουργείο Παιδείας για την καταληκτήρια συνεδρίασή της.

Στις 130 περίπου σελίδες του, το πόρισμα της επιτροπής προβάλλει ένα μοντέλο που επιμένει πολύ στην αυτονομία των σχολείων και την ευελιξία των προγραμμάτων τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην ουσία, παίρνει τη σκυτάλη από τις κατευθύνσεις που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι αντίστοιχοι διάλογοι που διοργάνωσαν και συνεχίζει στην ίδια ρότα, ενώ πράγματα που «ντροπαλά» έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν προχώρησαν, έρχεται τώρα να τα θέσει με πιο επιθετικό τρόπο, όπως π.χ. το ατομικό πρόγραμμα σπουδών του μαθητή στο Λύκειο και την ευελιξία και κινητικότητα του φοιτητή με βάση τις πιστωτικές μονάδες στην ανώτατη εκπαίδευση.

Και, φυσικά, όπως όλοι οι προηγούμενοι «διάλογοι», αξιοποιεί υπαρκτά προβληματικά σημεία της εκπαίδευσης σήμερα, προκειμένου να εισάγει αντιδραστικές προτάσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν απαντούν σε αυτά τα προβλήματα.

Ετσι, π.χ. στο όνομα της αποδέσμευσης του Λυκείου από τις εξετάσεις προτείνεται, για άλλη μια φορά, ένα μοντέλο Λυκείου που... η όλη λειτουργία του υπαγορεύεται από... την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, προτείνεται αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο, όπου σε κάθε τάξη αυτού του διετούς Λυκείου, οι μαθητές θα διδάσκονται έξι μαθήματα (γλώσσα, αγγλικά και άλλα τέσσερα μαθήματα επιλογής). Μάλιστα, η έντονη διαφοροποίηση εντός αυτού του Λυκείου θα εκφράζεται και με το διαχωρισμό των μαθητών σε επίπεδα σε κάθε μάθημα. Δηλαδή, κάθε μάθημα θα έχει τη μορφή π.χ. γλώσσα βασικό επίπεδο - γλώσσα υψηλό επίπεδο και οι μαθητές θα διαχωρίζονται με βάση το ποιο από τα δύο θα παρακολουθούν! Στο τέλος της Β' Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται για να λάβουν το Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελεί το κατώφλι για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ προτείνεται στις εξετάσεις να πριμοδοτούνται οι υποψήφιοι που δηλώνουν μία ή πολύ λίγες σχολές προτίμησης. Στο Εθνικό Απολυτήριο θα μετράνε και οι βαθμοί των δύο τάξεων. Αλήθεια, πού μπορεί να καταλήξει αυτό το μοντέλο Λυκείου αν όχι στη μετατροπή του εντελώς σε προθάλαμο για την ανώτατη εκπαίδευση;

Αύριο η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια στον Παρνασσό θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή. Η δραστηριότητα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και έχει ως στόχο οι νέοι να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, συνδυάζοντάς την με την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, την επαφή με τη φύση. Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική πρωτοβουλία που παίρνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την αντίστοιχη πετυχημένη πεζοπορία πέρυσι στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας.

Η αναχώρηση από την Αθήνα θα γίνει στις 6.30 το πρωί, από την πλατεία Καραϊσκάκη. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στις τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στο email kne@kne.gr. Συμμετοχή: 10 ευρώ.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες, μέσα σε μονοπάτι.

Στο Διάσελο θα μιλήσει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και στο τέλος της διαδρομής θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο του Δίστομου.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης. Καλό είναι, επίσης, να έχουν μαζί τους κι ένα ελαφρύ αντιανεμικό - αδιάβροχο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ