ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδιαρθρώσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Στο σκληρό πυρήνα των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στρέφονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία, ενόψει και των διαφαινόμενων ρυθμών αναιμικής ανάκαμψης, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ντόπιου κεφαλαίου.

Αποφασιστικό εργαλείο αυτής της πολιτικής είναι το λεγόμενο νέο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», σε συνδυασμό με τον πακτωλό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία, στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το φορέα διαχείρισης, θα καταλήξουν στα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων και τμημάτων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα και παράλληλα θα τρέχουν τα λεγόμενα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ στα «γεμάτα» θα ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τους τρόπους και το ύψος της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, με στόχο την ανακατεύθυνση των κεφαλαίων, που σήμερα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του (τοκοχρεωλύσια), σε τομείς και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ντόπιους επιχειρηματίες.

Οι σχεδιασμοί για την επόμενη φάση περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτή τη φορά το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμόζεται από το 2015, ταυτόχρονα με το μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης όλων των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος. Το πλαίσιο για την παραπέρα καρατόμηση των κάθε είδους δικαιωμάτων των ασφαλισμένων ενισχύεται με την κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους και να δημιουργούνται προϋποθέσεις παραπέρα χρηματοδότησης των μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου.

--Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

--Ψήφιση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο τραπέζι νέες φορολογικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις

Στην κατεύθυνση «χαλάρωσης» του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δείχνει, κατά το τελευταίο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης. «Ολα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013 - 2014, αλλά και οι αποφάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του κρατικού χρέους», δήλωνε προεκλογικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Τα μέτρα «χαλάρωσης» συνεπάγονται τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των προοπτικών ανάκαμψης του ΑΕΠ και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Ως τροχιοδεικτική βολή, στην κατεύθυνση της «δημοσιονομικής χαλάρωσης», αξιοποιούνται τα σενάρια για τη χρονική επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «κιτάπια» της Εφορίας, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στους ασήκωτους φόρους και στα βαριά χαράτσια. Το ζήτημα αυτό ανακινείται και ενόψει της επόμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Λόγος γίνεται για αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 12 που ισχύουν σήμερα σε 48 ή και περισσότερες, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων. Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι οι σχεδιαζόμενες αναπροσαρμογές, έχουν να κάνουν με τα διαχειριστικά ζόρια και τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα νέας κοπής χρέη προς την Εφορία, αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2014, έφτασαν σε 4,3 δισ. ευρώ, δηλαδή απογειώνονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αξιώνει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την ανεργία

Εντονες ανησυχίες για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε χτες, με δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ζήτησε τη μείωση της «φορολογίας στην εργασία» (σ.σ. αναφέρονται στις ασφαλιστικές εισφορές) αλλά και την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών συστημάτων πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «τα φορολογικά βάρη στην εργασία σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ» και πρόσθεσε ότι, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι περισσότερο πεισμένος ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και των συνθηκών για μία «βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η Ευρώπη πλέον δεν είναι δεδομένη, ούτε αναμφισβήτητη. Οι εκλογές ενίσχυσαν την πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: «Το κύριο ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι η επιστροφή των θέσεων εργασίας. Το πραγματικό πρόβλημα που αισθάνονται οι άνθρωποι στη ζωή τους, όπως στην Πορτογαλία, είναι η μαζική ανεργία και έτσι οι πολίτες ρωτούν, θα έχουμε μία ανάπτυξη δίχως δουλειές;» Σημείωσε, τέλος, την ανησυχία ότι μετά τις ευρωεκλογές η διάθεση για μεταρρυθμίσεις υποχωρεί και επισήμανε τον κίνδυνο να «υποχωρήσουμε και να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Τότε θα κολλήσουμε σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, η ανεργία δε θα υποχωρεί και τότε θα χαθούν οι επόμενες εκλογές».

Πάντως, ανάμεσα στα πολλά που θα μπορούσε να επισημάνει κανείς από τις παραπάνω δηλώσεις, ένα βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι η αξιοποίηση της υψηλής ανεργίας, από μερίδες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, για τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, με κυρίαρχο την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας...

Την ίδια στιγμή, χτες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, εξέφρασε «προβληματισμούς» για τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την διόγκωσή του υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκκαθάριση μεγάλων διεθνών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ετοιμο για την πλήρη παράδοσή του στα μονοπώλια

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, από τους έξι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ, θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ταυτόχρονα, χτες ανακοινώθηκαν από την κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, τα οποία επί της ουσίας αποτελούν διαφήμιση προς τους επίδοξους μνηστήρες για τις δυνατότητες του λιμανιού. Παράλληλα, αποτυπώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς αναφέρεται ότι «το μέσο κόστος εργασίας επί του κύκλου εργασιών μειώθηκε σε 46,4% έναντι 71% του 2009 και 52% του 2012», με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, το μέσο κόστος εργασίας «να είναι πλήρως ανταγωνιστικό με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών λιμανιών».

Υπενθυμίζεται ότι οι 6 μονοπωλιακοί όμιλοι που διεκδικούν το λιμάνι του Πειραιά είναι οι «APM Terminal», «Cosco», «Ports America Group Holdings», «Cartesian Capital Group», «International Container Terminal Services» και η «Utilico Emerging Markets Limited». Οπως αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΛΠ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα βάλουν στο χέρι το 8ο ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Μία τεράστια λιμενική υποδομή χτισμένη από το μόχθο του εργαζόμενου λαού, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, όπου μόνο το 2013 διακινήθηκαν από και προς τα νησιά της χώρας κοντά 16 εκατομμύρια επιβάτες, με προβλήτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε μεγέθους πλοίο. Χώρια το γεγονός ότι για τα κέρδη των μονοπωλίων βρίσκονται σε εξέλιξη και έργα, όπως η επέκταση του νοτίου λιμένα κρουαζιέρας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, καταγράφηκε αύξηση των κερδών του ΟΛΠ κατά 30% σε σχέση με το 2012, καθώς τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11.824.617 ευρώ έναντι 9.098.886 του 2012. Στα κέρδη συμπεριλαμβάνεται η δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 35% και συνολικά το χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μάλιστα, ειδικά για το «χτύπημα» στους εργαζόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, σε σχετική του δήλωση ανέφερε: «Σημειώνεται ότι βάση του Ν.4172/2013 καταργήθηκαν όλα τα ιστορικά προνόμια του ΟΛΠ με τα οποία είχε εξοπλισθεί από το 1950 και, επομένως, τα οικονομικά στοιχεία του 2013 αφορούν έναν πλήρως ανταγωνιστικό ΟΛΠ». Ο νόμος και τα «ιστορικά προνόμια» αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο

Αντισυνταγματική έκρινε την αυτόφωρη σύλληψη και άμεση παραπομπή στο δικαστήριο οφειλέτη ποσού άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, θέτοντας έτσι υπό αίρεση το σχετικό νόμο 3493/2011, βάσει τον οποίο πλειάδα οφειλετών του Δημοσίου είχε οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια στο Αυτόφωρο. Η υπόθεση αφορά επιχειρηματία από την Κατερίνη, για τον οποίο το Δικαστήριο, κατά την εξέταση της υπόθεσής του, έκρινε ότι οποιαδήποτε νομοθετική απόπειρα διεύρυνσης της έννοιας του αυτόφωρου εγκλήματος, συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και προσβάλλει το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ