ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατική επίθεση κατά του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος
  • Στον ανακριτή καλείται να καταθέσει σήμερα ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σήμερα στις 10 π.μ.

Ο Δήμος Κουμπούρης ενώ παραδίνει τις ταυτότητες του ασφαλίτη - διαδηλωτή στον υπεύθυνο της Ασφάλειας
Ο Δήμος Κουμπούρης ενώ παραδίνει τις ταυτότητες του ασφαλίτη - διαδηλωτή στον υπεύθυνο της Ασφάλειας
«Απρόκλητη σωματική βλάβη, ληστεία, σύσταση και συμμορία, διατάραξη κοινής ειρήνης». Αυτές είναι οι κατηγορίες οι οποίες σύμφωνα με το 2ο Τμήμα Ασφάλειας Κράτους και Πολιτεύματος της Ασφάλειας Αττικής «έλαβαν χώρα την 1-5-2002 και ώρα 12.45 κατά τη συγκέντρωση - πορεία του ΠΑΜΕ» και για τις οποίες καλείται ενώπιον του ανακριτικού υπαλλήλου, να καταθέσει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές!

Η παραπάνω κλήτευση στο μέλος της ΚΕ του Κόμματος ξεπερνάει πλέον τα όρια της πρόκλησης και λαμβάνει διαστάσεις επίθεσης του κράτους ενάντια στο ΚΚΕ και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Στο όνομα του νόμου» λοιπόν, η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί τους εργάτες που περιφρούρησαν την πρωτομαγιάτικη απεργιακή τους συγκέντρωση και πορεία ως «ληστοσυμμορίτες».

Και η κυβέρνηση επιμένει στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Ακόμα και χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας επανέλαβε τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δήθεν οι ασφαλίτες εισέρχονται στις λαϊκές κινητοποιήσεις για να... «προστατεύσουν τους διαδηλωτές». Και ακόμη, καλούμενος να σχολιάσει το γεγονός ότι κλήθηκε ως μάρτυρας και απειλείται μάλιστα με βίαιη προσαγωγή μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απάντησε με το γνωστό του πια, ύφος:. «Εφόσον καλείται ως μάρτυρας θα πρέπει να καταθέσει. Νομίζω ότι η κατάθεσή του θα συμβάλει να μην υπάρξουν προβλήματα. Δεν ξέρω τι θα κάνει».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον αυταρχικό της κατήφορο έχει δώσει το "πράσινο φως" και μεθοδεύει διώξεις συνδικαλιστών με βαρύτατες κατηγορίες που προσπαθεί να στοιχειοθετήσει μέσα από χαλκευμένα στοιχεία, παρουσιάζοντας τους ασφαλίτες, που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία παρακολούθησης και καταστολής στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, ως θύματα!

Η νέα επικίνδυνη και αυταρχική κυβερνητική ενέργεια δείχνει την ανησυχία της από το διογκούμενο εργατικό κίνημα ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της.

Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της μέσα από την ένταση και την κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης.

Η απεργία στις 29 Μάη θα είναι μια μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής από την εργατική τάξη, καταδίκη επίσης και της πολιτικής της βίας και του αυταρχισμού.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τη βία, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, να υπερασπίσουν τις λαϊκές κατακτήσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Σήμερα, μέλη και στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα πραγματοποιήσουν για τον παραπάνω λόγο παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 10 το πρωί.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Προκλητική επίθεση κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ συνιστά η νέα κρατική τρομοκρατική ενέργεια. Συγκεκριμένα: Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην βουλευτής του και υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας στις ερχόμενες εκλογές, κλήθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής να καταθέσει ως μάρτυρας, σε δικογραφία που σχηματίστηκε, "για πράξεις που έλαβαν χώρα κατά τη συγκέντρωση - πορεία του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά"!

Φωνάζει, λοιπόν, ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε στη Βουλή, ότι όργανα της Αστυνομίας, με και δίχως πολιτικά, είχαν διεισδύσει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ! Το γεγονός, ότι οι διαδηλωτές εντόπισαν και αφόπλισαν τον ασφαλίτη παραδίδοντάς τον στην ηγεσία της Αστυνομίας, αντιστρέφεται πλήρως και κατασκευάζεται νέο, σύμφωνα με το οποίο διαδηλωτές κατηγορούνται για "απρόκλητη σωματική βλάβη, ληστεία - σύσταση και συμμορία - διατάραξη κοινής ειρήνης"!

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Γελιούνται, όμως, αν πιστεύουν, ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις θα κάμψουν τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιζόμενους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το θέμα δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αφορά κι άλλους. Πρέπει όλα τα κόμματα να πάρουν θέση. Και, κυρίως, αυτή η νέα πρόκληση, να συναντήσει την καθολική λαϊκή αντίδραση».

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι δηλώσεις συμπαράστασης και οι ανακοινώσεις καταδίκης, από προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής και σωματεία εργαζομένων.

Καταδικάζουν σωματεία του Πειραιά

Τη νέα ωμή κρατική - τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΚΚΕ και των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, καταγγέλλουν με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα, οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά. «Η πρόσφατη ομολογία στη Βουλή του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι οι αστυνομικοί με πολιτικά είχαν διεισδύσει στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με την έντυπη δραστηριότητα του συνδικαλιστικού της ασφάλειας στις εργατικές εκδηλώσεις, η καταγραφή της συνδικαλιστικής δράσης και των ναυτεργατών από το ΥΕΝ, θυμίζουν μαύρες εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού της χώρας μας, αποκαλύπτοντας ότι αντεργατική πολιτική και αυταρχισμός - κρατική τρομοκρατία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Σήμερα η συγκέντρωση του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, σήμερα Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στα βασικά μέτωπα πάλης των κομμουνιστών, θα υπογραμμίσει το θέμα της δράσης για τη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη μάχη των ερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Εξασφάλισε το εκλογικό δικαίωμά σου

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές και ενώ «κλείνει» η πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, παρατηρούνται σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα. Εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές, πολλοί φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν ότι είναι γραμμένοι με λάθος στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για διορθώσεις λήγει στις 30 του Ιούνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ