ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη διακοπή της ροής σε Πολωνία και Βουλγαρία

Νέα έκρηξη στις τιμές Ενέργειας, αλλά και αντιθέσεις εντός ΕΕ

Η ανάσχεση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με το νέους όρους πληρωμής σε ρούβλια που έθεσε η Μόσχα, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, νέα έκρηξη στις τιμές Ενέργειες, ενώ αποτύπωσε ξανά έντονες αντιθέσεις εντός ΕΕ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι έκανε λόγο για «άμεση επίθεση» και «εκβιασμό», ενώ επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός, ανέφερε ότι η Πολωνία «δεν θα χρειάζεται το ρωσικό αέριο» και πως εδώ και χρόνια παίρνει μέτρα απεξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια. Επιπλέον απαίτησε από την ΕΕ να επιβάλει δασμούς 25% έως 35% σε ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.

Αντίστοιχα, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλ. Νικόλοβ δήλωσε ότι η χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλη και η αναστολή τους αποτελεί αθέτηση του συμβολαίου με την ρωσική εταιρεία «Gazprom». Για κατάφωρη παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της «Gazprom» μίλησε και ο πρωθυπουργός Κ. Πέτκοφ, ζητώντας παράλληλα «εναλλακτικές λύσεις» από την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες για «εκβιασμό» και μετατροπή του ρωσικού αερίου σε «όπλο», επιμένοντας ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας. Είπε ότι η ροή θα αποκατασταθεί μόλις οι δύο χώρες αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν για τις «μη φιλικές χώρες».

Επιπλέον, καθώς Βουλγαρία και Πολωνία είναι χώρες διέλευσης, η «Gazprom» προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ' αναλογία» προς τις χώρες αυτές, όπως σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε επίσης λόγο για «εκβιασμό», ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονταν συσκέψεις για εναλλακτικές ποσότητες Ενέργειας προς τις άμεσα πληγείσες χώρες. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες έκαναν λόγο για πενταπλασιασμό των αντίστροφων ροών αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού «Yamal-Europe».

Η φον ντερ Λάιεν ισχυρίστηκε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη», ωστόσο ρεπορτάζ του «Bloomberg» ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δεχθεί και ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα της «Gazprom», ώστε να πληρώνουν σε ρούβλια. Αργότερα το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι η ιταλική «Eni» ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank.

Στην Αυστρία, πάντως, ο καγκελάριος Κ. Νεχάμερ διέψευσε ως «fake news» δημοσιεύματα που έφεραν την αυστριακή εταιρεία Ενέργειας OMV να έχει προβεί σε αντίστοιχη κίνηση.

Στο μεταξύ, προχτές βράδυ, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν «πράσινο φως» από την Κομισιόν ώστε να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, με «οροφή» τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους επόμενους 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις προκάλεσαν νέα ανοδική κούρσα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε ξανά χτες έως 24%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ που ξεπέρασε τα 105 δολάρια.

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έπεσε χτες σε χαμηλό πενταετίας, στο 1 ευρώ προς 1,0616 δολάρια.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε προς τα κάτω την αύξηση του ΑΕΠ για το 2022, προβλέποντας πως θα αυξηθεί έως 2,2% αντί 4,1% που προέβλεπε στην αρχή του χρόνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ