ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Στο πόδι» για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης

Καθημερινές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη «Mellon»
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη «Mellon»
Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις, κάθε είδους πρωτοβουλία προκειμένου να αναπτυχθεί η συζήτηση στους χώρους δουλειά αξιοποιούν τα συνδικάτα προετοιμάζοντας τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 6 Μάη. Στη ζωντανή συζήτηση με τους εργαζόμενους, εκτός από την ενημέρωση για το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, στο επίκεντρο βρίσκονται τα οξυμένα προβλήματα από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας στο όνομα της πανδημίας, οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, η οργάνωση της πάλης για το μεροκάματο κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκονται περιοδείες και συγκεντρώσεις που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε χώρους δουλειάς, αλλά και στάσεις εργασίας με Γενικές Συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια. Επίσης το Συνδικάτο προχώρησε σε μαζικές εξορμήσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, όπως αυτή που έγινε προχτές στην πλατεία Αμερικής, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται και σήμερα.

Συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συζήτηση με τους εργαζόμενους για την προετοιμασία της απεργίας αλλά και τη μάχη για την ανανέωση της επιχειρησιακής ΣΣΕ, που λήγει τον Ιούνη, οργάνωσε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon». Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία, προκειμένου να δοθεί απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, απηύθυνε η πρόεδρος του Σωματείου, Ειρήνη Μπεκιάρη, εξηγώντας ότι τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας περιλαμβάνουν τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας, τις επιπτώσεις της οποίας στην εντατικοποίηση και τη διάλυση του ωραρίου ήδη ζουν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Να δώσουν απεργιακή απάντηση στις αντεργατικές ανατροπές και τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας καλεί τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Αθήνας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Swissports - Skyserv». Η «διευθέτηση» του ωραρίου εργασίας «είναι χρόνιος πόθος των εταιρειών στο handling και οι επιχειρήσεις στον χώρο των αεροδρομίων έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να το εφαρμόσουν, με ολέθριες επιπτώσεις στους εργαζόμενους», σημειώνει η Επιτροπή. Οπως εξηγεί, οι προσλήψεις «γίνονται με το σταγονόμετρο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι επιχειρήσεις μας επιβάλλουν ("βάσει των επιχειρησιακών αναγκών") να δουλεύουμε υπερωρίες και ρεπό». Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «οι πιέσεις για υπερωρίες και ρεπό συνδυάζονται με απειλές για μη ανανέωση των συμβάσεων», ενώ η εξοντωτική δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες «επιβραβεύεται» με επιστροφή στην ανεργία το φθινόπωρο.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές εξορμήσεις είναι σε εξέλιξη και στη Θεσσαλονίκη. Χτες, από το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων συνέχισε τις εξορμήσεις του σε γιαπιά και οικοδομές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έκανε μαζική παρέμβαση στο εργοτάξιο του Μετρό («Αλλατίνη»), όπου άνοιξε και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να βαδίσουν στον δρόμο της ανατροπής.

Πάτρα: Εξόρμηση σε εργοτάξιο
Πάτρα: Εξόρμηση σε εργοτάξιο
Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποφάσισε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Με περιοδείες και εξορμήσεις στα καταστήματα, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητική απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών του κλάδου που πρωτοστατούν στην επίθεση στα δικαιώματά τους.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της, «ο "Μασούτης" αρνείται το ψευτο-μπόνους του 2020 σε όσους σταματούν τη δουλειά φέτος, σε όσους είχαν άδειες ειδικού σκοπού. Ο "Σκλαβενίτης" κατάφερε να έχει σε κάθε του κατάστημα κρούσματα, τηρώντας τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης. Στις αποθήκες των "Lidl" η 10ωρη εργασία είναι ήδη νόμος, με τους εργαζόμενους να μαθαίνουν την ώρα της δουλειάς πως πρέπει να δουλέψουν άλλες 3-4 ώρες. Στα "ΑΒ" ψάχνεις 8ωρο εργαζόμενο με το κιάλι. Στα "Praktiker" καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα, καταργούν στην πράξη τις αργίες.

Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους με τα δικαιώματά μας. Πληρώσαμε την πανδημία με τους νεκρούς μας για να μη χάσουν ευρώ από τα κέρδη τους. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους με τη ζωή μας! (...) Απέναντι στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα έχουμε μία και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες».

Γιάννενα: Συζήτηση με εργαζόμενους της ΤΕΡΝΑ
Γιάννενα: Συζήτηση με εργαζόμενους της ΤΕΡΝΑ
Στην Αλεξανδρούπολη, χτες μέλη του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρέθηκαν από τα ξημερώματα στη ΒΙ.ΠΕ., και πιο συγκεκριμένα στο εργοστάσιο «Υφαντής» και στη μονάδα «Μανιτάρια Ελληνικής Γης», διαδίδοντας το απεργιακό κάλεσμα.

Στην Πάτρα

Εξορμήσεις σε μια σειρά εργοτάξια έκανε χτες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Το απεργιακό κάλεσμα μεταφέρθηκε συγκεκριμένα στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» και της «Interbeton», στις σήραγγες της Παναγοπούλας και στα εργοτάξια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και για το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα, που θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους, βάζοντας παράλληλα τους εργατικούς αγώνες στον γύψο.

Σε εξορμήσεις στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο και άλλους χώρους δουλειάς προχώρησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας.

Παρεμβάσεις σε εργοστάσια στα Γιάννενα

Ενα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε δεκάδες εργασιακούς χώρους είναι σε εξέλιξη και στα Γιάννενα από το Εργατικό Κέντρο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ξεχωρίζει η επίσκεψη σε βιομηχανίες της περιοχής, με ομιλίες και παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας για την Πρωτομαγιά και τις εργατικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου του ομίλου «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, ενώ χτες έγινε επίσκεψη στο πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος» στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και στο εργοστάσιο εμφιάλωσης της «Βίκος» στο Καλπάκι Πωγωνίου. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σήμερα με επίσκεψη στο εργοστάσιο εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι», στην Κρανούλα Ιωαννίνων, στη 1.30 μ.μ.

Να αξιοποιήσουν την Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη και να επιβάλουν την ανάκληση των απολύσεων δύο συνάδελφων τους από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» κάλεσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων, στη συζήτηση που είχε με τους εργάτες στις δύο βάρδιες του εργοστασίου. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της μονάδας, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί σε απολύσεις 3 ακόμα εργατών, με πρόσχημα τη «μείωση του όγκου σκουπιδιών» που επεξεργάζεται. Στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας το σωματείο απάντησε ότι στην προγραμματική συμφωνία της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με την Περιφέρεια Ηπείρου η εταιρεία έχει διασφαλίσει ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα παράδοσης σκουπιδιών από τους δήμους έναντι 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ από την καύση υπολείμματος παράγει «πράσινη» Ενέργεια για την οποία πληρώνεται σε προνομιακές τιμές, αφού αυτή επιδοτείται μέσω των «πράσινων» τελών στους λογαριασμούς ρεύματος. Στις καταγγελίες μάλιστα των εργαζομένων για εντατικοποίηση της δουλειάς, η διοίκηση του εργοστασίου προκλητικά απάντησε ότι «έτσι δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας», δείχνοντας την πρόθεσή της να εντείνει τις συνθήκες γαλέρας.

Στο μεταξύ, την απαγόρευση της εισόδου στο πτηνοσφαγείο της ΑΣΠΙ ΠΙΝΔΟΣ, κατ' εντολή του γενικού διευθυντή της εταιρείας, με πρόσχημα την πανδημία και τη μη ολοκλήρωση των εμβολιασμών των εργατών, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο σε ανοιχτή απαντητική του επιστολή.

Στην επιστολή τονίζεται ότι πρόθεση του γενικού διευθυντή είναι να ορθώσει εμπόδια στην οργάνωση των εργατών ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα στοχοποιεί το ΕΚΙ για δημοσιεύματα που εμφανίζουν την ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ να σχετίζεται με τον εκτός λίστας εμβολιασμό εργατών της, για τον οποίο έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση.

«Πάει πολύ όμως να ζητάτε από εμάς τα ρέστα όταν από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε μέτρα προστασίας των εργατών στους χώρους δουλειάς», τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι αν ψάχνουν βολικούς συνομιλητές για να σκύψουν το κεφάλι, οι εργάτες θα τους βρουν στον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα Γιάννενα και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

«Εμείς ποτέ δεν θα δείξουμε "κατανόηση" σε αυτούς που κόβουν μισθούς, απολύουν, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα με 12ωρα, δουλειά της Κυριακές, απλήρωτες υπερωρίες, τετράωρα ένσημα στους εργολαβικούς εργάτες», καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι εργάτες ποτέ δεν θα δώσουν συγχωροχάρτι στους εκμεταλλευτές τους».


Φοβούνται τη διασπορά του «επικίνδυνου ιού» της Πρωτομαγιάς

Συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους, στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της απεργίας στις 6 Μάη και της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, έγραψαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Σημειώνεται μάλιστα ότι δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους, ωστόσο η προσπάθεια έπεσε στο κενό και το απεργιακό κάλεσμα αποτυπώθηκε σε μια σειρά από κεντρικά σημεία της Αττικής. Την «άμεση επέμβαση της αστυνομίας ενάντια στη διασπορά του επικίνδυνου ιού της Εργατικής Πρωτομαγιάς» σχολιάζει το ΠΑΜΕ με ανάρτησή του στο Twitter. «Τους πληροφορούμε ότι εμείς έχουμε αναπτύξει αντισώματα στην καταστολή», προσθέτει και επαναλαμβάνει το κάλεσμα: «Ολοι στην απεργία στις 6 Μάη. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ