ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής

Την Κυριακή 29 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου

Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται το διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής δύο θεματικές συζητήσεις:

  • «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο. Η συμβολή του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η γνώση και η μόρφωση βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας». Θα μιλήσει η Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα ακολουθήσει συναυλία του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

Στη συναυλία, που θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς. Μαζί τους και οι Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης. Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro», σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Στη συναυλία της Κυριακής θα ακουστούν μερικά από τα πιο αγαπητά και γνωστά κομμάτια του συνθέτη από όλη τη μεγάλη πορεία του, πάνω από 50 χρόνων, στο ελληνικό τραγούδι.

Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τραγούδια από το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα», και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο.

Από τους κύκλους τραγουδιών «Εργάτες» (1976) και «Εντεύθεν» (2015), σε στίχους του Γ. Μαρκόπουλου.

Από τη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» (1976), σε στίχους του συνθέτη, του Γιώργου Χρονά και του Γιώργου Σκούρτη.

Από το μουσικό έργο «Ηλιος ο πρώτος» (1969), σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, και από το συμφωνικό έργο «Πέντε Στάσιμα», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια» (1972), σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, και «Θητεία» (1974), σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» (1972), σε στίχους του Μιχάλη Κατσαρού.

Από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (1979), σε στίχους Σαπιέντια και του συνθέτη, του Πάνου Θεοδωρίδη, του Μάνου Ελευθερίου και του Μελέτη Κυριακού.


Από τη σειρά τραγουδιών «Παράθυρο στη Μεσόγειο», σε στίχους του Μιχάλη Σταυρακάκη.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα διακινείται το πρόγραμμα της συναυλίας με όλους τους στίχους των τραγουδιών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πούλμαν για την εκδήλωση

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούνται από: Γαλάτσι, 17.45, Παλιό Τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου), Πετράλωνα, 17.30, σταθμό Α. Πετραλώνων, Κέντρο Αθήνας, 17.45, πλατεία Κολιάτσου και 18.00, Τέρμα Πατησίων (τράπεζα Πειραιώς), Αγ. Δημήτριο (Μπραχάμι), 17.30, Αγίου Δημητρίου 163 (πλ. Ελενας Βενιζέλου), Ελληνικό, 18.00, πλατεία Ελληνικού, Αργυρούπολη, 18.15, δημαρχείο Αργυρούπολης, Γλυφάδα, 17.45, Αγ. Τρύφωνα, Μοσχάτο, 17.45, πλ. Μεταμόρφωσης, Ταύρο, 18.00, πρώην δημαρχείο Ταύρου, Π. Φάληρο, 17.30, πλατεία Φλοίσβου, Αλιμο, 17.45, Δωδεκανήσου 65, Ηλιούπολη, 18.00, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Δάφνη, 17.45, πλ. Καλογήρων (μετρό «Δάφνη»), Υμηττό, 17.45, πλατεία Δημαρχείου, Παλλήνη, 17.15, Αγ. Τρύφωνα, Γέρακα, 17.30, ΕΛΤΑ, Ν. Ηράκλειο, 17.45, «Τρία Αστέρια», Ν. Ιωνία, 18.00, ΟΤΕ, Μελίσσια, 17.30, Λ. Δημοκρατίας, γραφεία ΚΚΕ, Μαρούσι, 17.45, Κλειστό «Σπ. Λούης», Μεταμόρφωση, 17.30, Αγιο Κωνσταντίνο, Βριλήσσια, 17.45, στάση προαστιακού Πεντέλης (Αττική Οδός), Χαλάνδρι, 18.00, γωνία 25ης Μαρτίου & Παλαιολόγου, Ελευσίνα, 17.00, δημοτικό πάρκινγκ.


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εκ βαθέων

1. Ημουν πολύ μικρός όταν ο πατέρας μου με πήρε από το χέρι και για πρώτη φορά βρέθηκα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Με είχαν εντυπωσιάσει τα πολυβόλα, που έτρεξα να τ' αγγίξω. Κύλησε ο χρόνος και όταν έγινα έντεκα ετών ξέσπασε η δικτατορία. Τότε άρχισε ένας νέος κύκλος με αγώνες, φυλακές και εξορίες. Το Σκοπευτήριο ενέπνεε τους συντρόφους που εκπροσωπούσαν επάξια αυτήν τη μαρτυρική περιοχή της Αθήνας και αγωνίζονταν με μεγάλο κόστος κατά της χούντας. Μεταπολίτευση. Το Σκοπευτήριο γέμισε πάλι κόσμο, αλλά πλέον το θεωρούσε ιδιοκτησία της η Σκοπευτική Λέσχη. Σχιζοφρένεια! Πού ακούστηκε ένας χώρος εκτελέσεων να λειτουργεί σαν Σκοπευτική Λέσχη; Εγώ ωστόσο παρέμενα σταθερός επισκέπτης. Οπως και άλλοι σαν εμένα που σέβονταν το χώρο, μιλούσα ψιθυριστά όσο σκεφτόμουν πως το περιβάλλον θυμίζει μέταλλο, παγωμένο, όπως τα σημεία που αφήνει πίσω του ο θάνατος. Για αρκετό καιρό παρακολουθούσα ιδεολογικές συζητήσεις για το πώς το Σκοπευτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο - αναλύσεις επί αναλύσεων. Ποια όμως ήταν η δική μου σχέση με το χώρο αυτόν; Πολλές φορές ένιωθα πως δεν χωρούσα στην ιστορία του. Κι όμως, δεν υπήρξα ποτέ ευσυγκίνητος ή τουρίστας ιδεολόγος. Πέρασε ο χρόνος που δεν φλυαρεί και είναι δάσκαλος όλων και μου έδωσε τη δύναμη να κατανοήσω πως πια οι αποσκευές μου ήταν γεμάτες για το ταξίδι - γιατί είναι μεγάλο ταξίδι να βρεθείς μπροστά στους Διακόσιους. Ετσι, μια από αυτές τις μέρες που αναζητούσα την ησυχία μου επισκεπτόμενος το Σκοπευτήριο, ξεπήδησε μέσα μου, έτσι απλά όπως τελικά όλα όσα θέλουν το χρόνο τους, χωρίς κανένα ίχνος μεταφυσικής, ότι ο μόνος τρόπος για να επισκεφτεί κανείς το χώρο αυτόν είναι με την ιδιότητα του απλού προσκυνητή. Γιατί το Σκοπευτήριο έχει κλείσει μέσα του όλη την ιερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης στην πιο ευγενική της έκφραση: Αξιοπρέπεια, θάρρος, περηφάνια, σεβασμός, αυτοθυσία και πάνω απ' όλα αγάπη. Ασε λοιπόν το χώρο να σε γράψει, για να έχεις κάποτε το δικαίωμα όπως λέει στο «Ρέκβιεμ» του ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε: «...να ζητήσεις λίγο ψωμί και λίγο κρασί, μια μερίδα».

1. Ας προσκυνήσουμε τους Διακόσιους της Καισαριανής, γιατί εκείνοι μας άνοιξαν την πόρτα της Παράδεισος.

2. Ας προσκυνήσουμε τους Διακόσιους γιατί κατάφεραν το αδιανόητο.

3. Ας προσκυνήσουμε τους Διακόσιους γιατί χάρη σε αυτούς, αν το αξίζουμε, θα πραγματοποιήσουμε τα απραγματοποίητα.

4. Ας προσκυνήσουμε το πέρασμά τους, τη θυσία τους, με την οποία υπερασπίστηκαν το όλο, καταργώντας το μερικό.

5. Ας τους προσκυνήσουμε για τη συνείδησή τους, η οποία δεν γνώρισε ποτέ τι εστί φόβος ή ταλάντευση.

6. Ας προσκυνήσουμε τους θανάτω θάνατον πατήσαντας.

7. Ας προσκυνήσουμε αυτούς που μας δίδαξαν ότι η αιωνιότητα αρχίζει από τώρα.

8. Ας προσκυνήσουμε τα άστρα που έπεσαν.

9. Ας προσκυνήσουμε τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Σε αυτόν ανήκουν οι στίχοι του Σαίξπηρ: «Η ζωή του εστάθη γεμάτη ευγένεια και όλα τα στοιχεία ήταν σε αυτόν έτσι εναρμονισμένα ώστε και η ίδια η φύση να πει σε όλο τον κόσμο: ναι, αυτός ήταν άντρας!».

10. Ας προσκυνήσουμε αυτούς που δεν θα γνωρίσουν ποτέ το γήρας.

11. Ας προσκυνήσουμε το θαύμα που δεν καταδέχτηκε τίποτα.

12. Ας προσκυνήσουμε τη δύναμη και τη θέληση της πράξης έως το ύστατο χαίρε.

13. Ας προσκυνήσουμε το πάθος, το βίωμα από εκείνους που ξεχείλιζαν από αγάπη.

14. Ας προσκυνήσουμε στο όνομά τους τους συντρόφους που είναι μαζί τους στην απέναντι όχθη.

15. Ας προσκυνήσουμε εκείνους τους οποίους η Καισαριανή έκανε σήμα της και έδεσε τη μοίρα της μαζί τους.

16. Ας προσκυνήσουμε με ένα προοίμιο για έναν μεγάλο ψαλμό: «Ενας ψαλμός ολότελα λυγμός, ένας σπασμός στα ουράνια σ' ανεβάζει, γίνεται της ζωής η δόξα κι ο σταυρός, η παιδική μας ηλικία που παρελαύνει».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ