ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου

Θέμα λίγων ημερών είναι το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, σε «τεχνικό επίπεδο», ενώ αμέσως στη συνέχεια ξεκινά ο κύκλος των εφαρμοστικών νομοσχεδίων και διατάξεων. «Θέλουμε να τελειώσουμε την Κυριακή», ανέφερε χτες κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, καθώς η όποια... «απόσταση», όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, εντοπίζεται σε κάποια «διάσπαρτα θέματα». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενημερώνοντας χτες τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προανήγγειλε τη συζήτηση των αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή για το πρώτο δεκαήμερο του Μάη, αναφέροντας πως τα μέτρα θα έχουν κατατεθεί πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Μάη.

Την ίδια ώρα και ενώ πέφτουν και οι τελευταίες αντιλαϊκές «πινελιές» με φόντο το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο με την Ευρωζώνη, καθώς και για το μνημόνιο με το ΔΝΤ, η πλευρά του ΣΕΒ, όπως πρόσφατα και του ΙΟΒΕ, φέρνουν στο προσκήνιο την «εικόνα» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης και της «επόμενης μέρας», με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου και από τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, στην προοπτική τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου με κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις που αφορούν στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Παράλληλα, το αντιλαϊκό πακέτο συμπληρώνεται από το ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του κρατικού χρέους, που με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με το ύψος και το χρονοδιάγραμμα των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την περίοδο μετά το 2018. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι όποιες αποφάσεις της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των συμβιβασμών με την πλευρά του ΔΝΤ θα παίρνουν υπόψη την ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για τη σταδιακή ανάκτηση «μεγαλύτερων βαθμών οικονομικής ελευθερίας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ σε χτεσινή παρέμβαση, με άξονα τη σταδιακή μείωση της «υπερφορολόγησης» (όπως στα επιχειρηματικά κέρδη και τις εισφορές της εργοδοσίας) και «με πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα», έτσι ώστε «να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», σύμφωνα με τους εγχώριους βιομηχάνους. Τα παραπάνω, βέβαια, με βάση τη συμφωνία τους, έχουν όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, τόσο αυτών που ετοιμάζονται, όσο και εκείνων που έχουν προηγηθεί.

Φοροληστεία απέναντι στο λαό

Η καρατόμηση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και από το 2019 στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, όπως για παράδειγμα από τη νέα κατακρεούργηση των συντάξεων που ξεκινά από το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό αφορολόγητο που χορηγείται μέσω της «έκπτωσης φόρου» καρατομείται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα στα 406 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, μισθωτοί και συνταξιούχοι (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα στα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα πληρώνουν φόρο (με συντελεστή 22%) που φτάνει στα 650 ευρώ, γεγονός που σημαίνει την αρπαγή μιας ακόμη μηνιάτικης σύνταξης και σχεδόν 1 μισθού σε ετήσια εισοδήματα ύψους 8.000 ευρώ.

Βέβαια, σε αντίστοιχα ύψη διαμορφώνεται η φοροληστεία στην γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων και για τα λαϊκά νοικοκυριά με προστατευόμενα παιδιά.

Κανονικότητα του κεφαλαίου η αντιλαϊκή πολιτική

«Μετά από 7 χρόνια κρίσης και ύφεσης, η απόδοση του κεφαλαίου έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά σε πιο κανονικά επίπεδα». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ αναφορικά με τη σχέση του «κόστους της εργασίας» με το επίπεδο της παραγωγικότητας, ουσιαστικά δηλαδή με τη μάζα των κερδών που «βάζει στο χέρι» το εγχώριο κεφάλαιο ως αποτέλεσμα των επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της «κανονικότητας» και της ανταγωνιστικότητας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ενίσχυση του βαθμού της εκμετάλλευσης της εργασίας, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη, γεγονός που προκύπτει και από τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ, όπως και άλλων αστικών επιτελείων.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», με τίτλο «Μισθοί, Κέρδη, Επενδύσεις: Η ισορροπία της ευημερίας», στην περίοδο της κρίσης 2009-2015 «η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως, με τους πραγματικούς μισθούς να μειώνονται κατά 24%» στο σύνολο της οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κλάδοι της μεταποίησης είναι από τους πρωταθλητές στη διασφάλιση αυξημένου μεριδίου κερδών, καθώς στην περίοδο της κρίσης η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 21%.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι χαρακτηριστικά τονίζουν ότι «μετά το 2012, εμφανίζεται κάποια αποδυνάμωση του μεριδίου της εργασίας, καθώς μειώνεται ο κατώτατος μισθός και αρχίζουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων σταδιακά να ανακάμπτουν, μαζί με την όποια ανάκαμψη της οικονομίας». Στο «δια ταύτα» επισημαίνουν: «Η καπιταλιστική οικονομία έχει κανόνες. Και ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι η απόδοση του κεφαλαίου πρέπει να διασφαλίζεται σε κάποιο διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο, διαφορετικά τα κεφάλαια εξαφανίζονται, και μαζί με αυτά οι επενδύσεις και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού καταρρέουν».

Βέβαια, η «εξαφάνιση» κεφαλαίων για την οποία κάνει λόγο ο ΣΕΒ, αφορά στην καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων από την προηγούμενη φάση της ανάπτυξης, που στην περίοδο της κρίσης αδυνατούν να βρουν νέες κερδοφόρες διεξόδους σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Την ίδια ώρα, η προοπτική της ανάκαμψης προϋποθέτει την περαιτέρω κλιμάκωση και επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ συμβουλεύει την κυβέρνηση «να μην σύρεται πίσω από μνημόνια» και να προχωρήσει άμεσα, από το 2017 «στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την παραμετροποίηση του Ασφαλιστικού», να προχωρήσει δηλαδή άμεσα στην καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων. Οπως υποστηρίζουν, μια τέτοια εξαγγελία θα έδινε τη δυνατότητα στο ελληνικό να κράτος «να βγει με αξιώσεις στις αγορές για να ανανεώσει τα 1,5 δισ. των τριετών ομολόγων που λήγουν στις 17 Ιουλίου 2017, με σχετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο».

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, η προσπάθεια «υποκατάστασης της ιδιωτικής οικονομίας» με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος «για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, μπορεί και νωρίτερα η εφαρμογή τους

Eurokinissi

Την «αυτοπεποίθησή» του πως θα επιτευχθεί η νέα αντιλαϊκή συμφωνία μέσα στον Μάη, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο για τα παζάρια γύρω απ' το ελληνικό πρόγραμμα. Τόσο αυτός όσο και ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, απένειμαν εκ νέου τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε, για μιαν ακόμα φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν τα αντιλαϊκά μέτρα νωρίτερα, αφού όπως είπε οι περικοπές στις συντάξεις θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το τσεκούρι στο αφορολόγητο το 2020 «εκτός αν χρειαστεί νωρίτερη ενεργοποίησή του».

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει συνέπειες στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να μπορέσω μέχρι το τέλος του μήνα να σας ανακοινώσω ότι συμφωνήσαμε για τη δεύτερη αξιολόγηση... η (οικονομική) κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς καλή. Η ανάπτυξη αντιμετωπίζει και πάλι προσκόμματα. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Εχετε την προσωπική μου δέσμευση και θα επιστρέψω ενώπιον του κοινοβουλίου με μια δίκαιη συμφωνία σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ζήτησε να υπάρξουν «ρεαλιστικοί» στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για την αγορά εργασίας είπε πως οι πρόσφατες συζητήσεις αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» σε αυτήν, με βασικό στόχο την «ισορροπία» ανάμεσα σε μια «ευέλικτη οικονομία» και τον... σεβασμό των «κοινωνικών δικαιωμάτων» των εργαζομένων, με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», δηλαδή το αντεργατικό πλαίσιο που ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Απ' την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 «είναι εννέα φορές καλύτερα από το στόχο», όμως ζήτησε και αυτός «γρήγορο κλείσιμο» της «αξιολόγησης». «Οι θετικές τάσεις συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό», είπε, χαμηλώνοντας τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο ίδιο τραπέζι όλοι για την επιβολή νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος:

«Το ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, που πριν λίγες βδομάδες έκανε προκλητικές δηλώσεις για τους λαούς, σήμερα δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ - όλοι μαζί - κάθονται στο ίδιο τραπέζι για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων κατά των εργαζομένων.

Στις ήδη πολύ επιβαρυμένες πλάτες του λαού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσθέτει νέα ασήκωτα βάρη, με παραπέρα μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, εργασιακή ζούγκλα με διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, παράδοση φιλέτων Ενέργειας, λιμανιών, αεροδρομίων στις επιχειρήσεις.

Αυτό θα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο κατά των εργαζομένων, η απαραίτητη προϋπόθεση των ματωμένων πλεονασμάτων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία θα πληρώνει ο λαός για να θρέφεται η "ιερή αγελάδα" της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των στόχων του για επενδύσεις, έξοδο στις αγορές, διευθέτηση του χρέους, που είναι ξένα προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα λεγόμενα αντίμετρα, που και πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν, αφορούν νέα προνόμια στα μονοπώλια και συσσίτια για τους εξαθλιωμένους, θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι να δώσουν αποφασιστική αγωνιστική απάντηση στην Εργατική Πρωτομαγιά και με πανεργατική γενική απεργία, στη συνέχεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ