ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούτος μαθητικού προβληματισμού και δημιουργίας

Δεκάδες εκδηλώσεις τις επόμενες τρεις μέρες

Πάνω από 45 Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνονται σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, με σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για το δίκιο», σε δεκάδες γειτονιές της Αττικής και σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με πλούσιο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει με μεράκι όλο το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές.

Το θέμα του σχολείου που έχουν ανάγκη σήμερα οι μαθητές μπαίνει στο επίκεντρο πολλών Φεστιβάλ και θα οργανωθούν γι' αυτό συζητήσεις, ενώ συζητήσεις θα γίνουν και για το θέμα των ναρκωτικών, για τον φασισμό, για την Οκτωβριανή Επανάσταση, για τις θέσεις και το χαρακτήρα της ΚΝΕ κ.ά. Τους μαθητές προβληματίζει επίσης το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς που το εντάσσουν στα Φεστιβάλ τους με διάφορες μορφές, συζητήσεις, ταμπλό, βιντεοπροβολές, αφιερώματα, εκθέσεις, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες κ.ά.

Αξιόλογα είναι και τα αφιέρωμα και οι παραστάσεις που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές σε κάποια Φεστιβάλ όπως το αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά (Κορυδαλλός), η θεατρική παράσταση από μαθητές με θέμα «Πόλεμος και προσφυγιά» (Πέραμα), η μουσικοθεατρική παράσταση «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» (Μπραχάμι, Κερατσίνι), η μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το παραμύθι του Μαξίμ Γκόρκι «Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο» (Νέο Ηράκλειο), το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «5 τρόποι για το γράψιμο της αλήθειας» (Αμπελόκηποι), το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα «Να μην πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο» (Σεπόλια, Τούμπα, Θέρμη, Σέρρες, Λιτόχωρο), η standup comedy σε στιλ commedia dell' arte ενάντια στα ναρκωτικά (Τούμπα). Ακόμα σε διάφορες πόλεις θα παρουσιαστούν συλλογικές μαθητικές ερευνητικές εργασίες και projects για διάφορα θέματα.

Πολλές μαθητικές Οργανώσεις έχουν φτιάξει επιτραπέζια παιχνίδια όπως στην Καλαμάτα το επιτραπέζιο με τίτλο «το ταξίδι ενός πρόσφυγα», στην Καβάλα το παιχνίδι ερωτήσεων «καπιταλισμός vs σοσιαλισμός», στις Σέρρες, στη Θέρμη, στο Λιτόχωρο, στα Γιαννιτσά και στη Βέροια το επιτραπέζιο για τον πόλεμο, στον Ταύρο και το Μπραχάμι το ομαδικό παιχνίδι γνώσεων «ο γύρος του κόσμου σε 20 ερωτήσεις», στην Αργυρούπολη το διαδραστικό παιχνίδι «Συρία - Ελληνικό 1.800 χλμ. δρόμος» κ.ά. Αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια θα παιχτούν στα Φεστιβάλ, όπως οι Οργανώσεις των δήμων του Πειραιά που σε όλα τα Φεστιβάλ του θα παίξουν το γνωστό παιχνίδι «πες βρες» ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές, οι μαθητές της Γκράβας, της Κυψέλης, του Ταύρου και των Χανίων που έχουν ετοιμάσει παιχνίδια «άκου τι είπαν» για διάφορα θέματα, οι μαθητές των Αμπελοκήπων και της Καισαριανής που θα παίξουν quizdom με θέμα «λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Παράλληλα, οι μαθητές της Νίκαιας, του Ταύρου και του Μπραχαμίου θα παίξουν κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

Ο αθλητισμός έχει επίσης τη θέση του στα Φεστιβάλ, αφού σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμα ξεκινά από το πρωί με αθλητικά τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου, πινγκ πονγκ και σκάκι ή σε άλλες περιπτώσεις είχαν προηγηθεί αθλητικά τουρνουά και μέσα στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ θα γίνουν οι βραβεύσεις των νικητριών ομάδων. Ακόμα, συναντάμε επίδειξη πολεμικών τεχνών στον Κορυδαλλό, επίδειξη αυτοάμυνας στην Ξάνθη, επίδειξη τζούντο στην Τούμπα.

Στο πρόγραμμα όλων των Φεστιβάλ συναντάμε συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων με διάφορα είδη μουσικής. Ακόμα συναντάμε χορευτικά προγράμματα με σύγχρονους και παραδοσιακούς χορούς, από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, είτε από τους ίδιους τους μαθητές είτε από τοπικούς συλλόγους (Γκράβα, Κερατσίνι, Χαλάνδρι, Νέο Ηράκλειο, Ταύρος, Χανιά).

Εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσου, φωτογραφίας και graffiti θα στηθούν σε πολλά Φεστιβάλ, ενώ σε κάποια θα γίνουν την ώρα των εκδηλώσεων και δημιουργικά εικαστικά εργαστήρια.

Ακόμα, σε περιοχές της Αττικής αλλά και άλλων πόλεων όπου λειτουργούν λαϊκά φροντιστήρια, θα υπάρχουν περίπτερα των φροντιστηρίων στα Φεστιβάλ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιστοσελίδα των Φεστιβάλ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://mathitikafestival.kne.gr/ ανανεώνεται διαρκώς με στοιχεία γύρω από τα Φεστιβάλ, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και το καλοστημένο διαφημιστικό σποτ που έχει φτιάξει η ΚΝΕ για την προπαγάνδισή τους (https://www.youtube.com/watch?v=lfrKQUpnqsE).

Αναλυτικά τα Φεστιβάλ που είναι προγραμματισμένα για τις επόμενες τρεις μέρες είναι:

Παρασκευή, 28 Απρίλη

Καλαμάτα (8μ.μ., κεντρική πλατεία), Σιάτιστα, Βαθύ Σάμου (5μ.μ., Γυμνάσιο), Χίος (7μ.μ., πλατεία).

Σάββατο, 29 Απρίλη

Αιγάλεω (7μ.μ., πλατεία), Αμπελόκηποι (6μ.μ., πλατεία Πανόρμου), Αργυρούπολη (6μ.μ., πλατεία Κ. Βάρναλη), Καισαριανή (Σκοπευτήριο, Πλάκες), Κερατσίνι (6μ.μ., πλατεία Ζαρντέν), Κυψέλη (6μ.μ., θεατράκι Φωκίωνος Νέγρη), Νέο Ηράκλειο (7.30μ.μ., θεατράκι ΗΣΑΠ), Νέος Κόσμος (γηπεδάκια αθλητικού συλλόγου «Θρίαμβος»), Νίκαια (6μ.μ., 1ο ΓΕΛ), Ραφήνα (κεντρική πλατεία), Σεπόλια (γήπεδο ΤΡΙΤΩΝΑ, Δυρραχίου και Μανιτάκι), Ταύρος (5μ.μ., πλατεία Αττάλειας), Τούμπα (πολιτιστικό κέντρο), Θέρμη (πλατεία), Βέροια (πλατεία Δημαρχείου), Λιτόχωρο (πεζόδρομος), Σέρρες (πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (12ο Γυμνάσιο), Αργοστόλι (Δικαστήρια), Αγ. Θεόδωροι (πλατεία Εθν. Αντίστασης), Αργος (Δικαστήρια), Ρέθυμνο (πλατεία Μικρασιατών), Χανιά (7μ.μ., πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών), Λαμία (πλατεία Πάρκου), Χαλκίδα (Κόκκινο Σπίτι), Ξάνθη (7.30μ.μ., απέναντι από τη ΔΕΗ), Γρεβενά, Κοζάνη, Κως (Ανθόκηπος), Μυτιλήνη (2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης - κεντρικά λύκεια), Ρόδος.

Διήμερο Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απρίλη

Γκράβα (2μ.μ. το Σάββατο και 5μ.μ. την Κυριακή, Πάρκο Λυσίου, Λεωφ. Γαλατσίου), Καβάλα (6μ.μ., πάρκο Φαλήρου).

Κυριακή, 30 Απρίλη

Κορυδαλλός (7μ.μ., πλατεία Μέμου), Μπραχάμι (6μ.μ., πλατεία Παναγούλη) Πέραμα (6μ.μ., 1ο Δημοτικό), Χαλάνδρι (7.30μ.μ., κεντρική πλατεία), Δράμα (6μ.μ., γηπεδάκια στο skate park), Γιαννιτσά (πεζόδρομος), Ληξούρι (κεντρική πλατεία), Πύργος (πάρκο Αγ. Βαρβάρας), Κάλυμνος (πλατεία Πνευματικού Κέντρου).

Αδικος ο αποκλεισμός από τους πίνακες αναπληρωτών

Ερώτηση του ΚΚΕ για την εγκύκλιο αναπληρωτών που αποκλείει τους αποφοίτους του φετινού εαρινού εξαμήνου

Τον αποκλεισμό αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τους πίνακες αναπληρωτών αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας, με την εγκύκλιο για κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών τη σχολική χρονιά 2017 - 2018, αποκλείει από τους πίνακες τους φοιτητές που θα αποφοιτήσουν κατά τη λήξη του εαρινού εξάμηνου 2017.

Συγκεκριμένα, καλεί τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από τις 13/4 έως και τις 28/4. Με αυτόν τον τρόπο μένουν απ' έξω όσοι αποφοιτούν τον Ιούνη από τις Παιδαγωγικές Σχολές.

Το υπουργείο Παιδείας επικαλείται το ΑΣΕΠ και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν για να καταρτιστούν έγκαιρα οι πίνακες. Ζήτημα που μπορεί να λυθεί σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ και δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση.

Η αδικία που δημιουργείται είναι μεγάλη. Ερχεται ως σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της χρόνιας αδιοριστίας, των απολύσεων και της συνεχόμενης ανασφάλειας που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με ευθύνης της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Διαμ. Μανωλάκου και Στ. Τάσσος, ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα (ΟΠΣΥΔ) να δεχτεί και τις αιτήσεις των αποφοίτων του εαρινού εξαμήνου και έτσι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών.

Παρέμβαση για το ναρκω-φεστιβάλ

Το τραγελαφικό της υπόθεσης να διοργανώνεται το ναρκω-φεστιβάλ στο Πάρκο Στρατού, δίπλα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέδειξε ο Ν. Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε το Φεστιβάλ, στο οποίο, όπως είπε, «ελεύθερα έρχονται οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με τις "αξίες" της κάνναβης» και θύμισε ότι η διακίνηση ουσιών παραμένει παράνομη στην Ελλάδα.

Εκδήλωση στην Τήνο

Εκδήλωση, με θέμα «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», διοργανώνει η ΟΒ Τήνου της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, στις 19.00.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Προβολή βίντεο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Ομιλία - συζήτηση από την Πρωτόπαππα Φραντζέσκα, Γραμματέα της ΟΒ Τήνου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ