ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Συστηματική η στρατιωτική «παρουσία» των ΗΠΑ, αντιδρά η Κίνα

Από παλιότερες ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Από παλιότερες ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κίνα, Ινδία, Ινδονησία είναι μερικές από τις χώρες «εναντίον» των οποίων οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, που επικαλείται και το «Ρόιτερς», οι επιχειρήσεις αυτές στράφηκαν «ενάντια» συνολικά σε 13 χώρες.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αφορούσαν και χώρες όπως Ιράν, Λιβύη, Μαλαισία, Μαλδίβες, Ομάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Νικαράγουα και Αργεντινή. Οι επιχειρήσεις αυτές «περιλαμβάνουν την αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε περιοχές όπου άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την πρόσβαση. Στόχος είναι να διαφανεί ότι η διεθνής κοινότητα δε δέχεται τέτοιους περιορισμούς», επισημαίνει το «Ρόιτερς», αναδεικνύοντας το «ζήλο» με τον οποίο ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός διεκδικεί τον τίτλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, επιδιώκοντας φυσικά τον «πρώτο λόγο» σε ζώνες με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία αλλά και μεγάλο φυσικό πλούτο.

Η Κίνα εξέφρασε την αντίδρασή της έντονα, με το υπουργείο Αμυνας να καταγγέλλει πάλι τις ΗΠΑ για «στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας», κατηγορώντας τες ότι «απειλούν την κυριαρχία και την ασφάλεια των αντίστοιχων παραλιακών κρατών και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε πως στόχος αυτού του προγράμματος του Πενταγώνου είναι, «στην ουσία, να προωθήσει τις μονομερείς προτάσεις των ΗΠΑ διά της βίας και του εξαναγκασμού, με τη στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική, εξουσία». Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτές οι κινήσεις των ΗΠΑ εκφράζουν την προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν στη «θαλάσσια τάξη» και αντανακλούν «τη λογική της ηγεμονίας και του ιδιαίτερου χειρισμού του διεθνούς δικαίου, που το χρησιμοποιούν όταν αυτό είναι βολικό και το εγκαταλείπουν σε συνθήκες μη ευνοϊκές».

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας και για δημοσιεύματα που εμφάνισαν 6 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποίησαν πτήσεις στο «διεθνή εναέριο χώρο» κοντά στο νησί Χουνγκγιάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων αλλά και άλλων). Το Γραφείο Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας επισήμανε την αντίθεση της Κίνας σε τέτοιες κινήσεις που «υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», προσθέτοντας ότι το νησί αποτελεί κινεζικό έδαφος και ότι ο κινεζικός στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Και ο ΟΟΣΑ κατά του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις με στόχο την αποτροπή μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη άσκησε χτες και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, με αφορμή την έκθεση του Οργανισμού για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στη βρετανική οικονομία και τις οικονομίες της ΕΕ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χτες, υποστηρίζει ότι στην «καλύτερη περίπτωση» κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα χάνει, ετησίως, τουλάχιστον ένα μηνιάτικο (περίπου 2.200 στερλίνες) έως το 2030 και ότι το βρετανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί μέσα στα επόμενα 14 χρόνια από 2,7% (σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο) έως 7,5% (που είναι και το πιο απαισιόδοξο σενάριο). Η ενδιάμεση πρόβλεψη εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πάνω από το 5%.

Ο γγ του ΟΟΣΑ, μιλώντας στο ΒΒC, υποστήριξε ότι ένα Βrexit θα κοστίσει σημαντικά στο μέσο Βρετανό πολίτη, εκτιμώντας ότι πέρα από τη μείωση του ΑΕΠ, θα προκαλέσει αναπόφευκτα νέα αύξηση της φορολογίας, σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση βρετανικών εταιρειών στις αγορές άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά και στις αγορές τρίτων χωρών που έχουν ειδικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε ότι θα ήταν «λάθος» και κακή απόφαση η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ότι η Βρετανία δεν θα αποσπάσει καλύτερη συμφωνία για την οικονομία της εκτός της ΕΕ από ό,τι εντός αυτής και ότι το κόστος για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα φτάσει τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ έως το 2020.

Οι εκτιμήσεις του απορρίφθηκαν σαν μεροληπτικές και υπερβολικές από υπέρμαχους του Brexit, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP.

Το ίδιο διάστημα, νέες αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την τάση πόλωσης μεταξύ πολλών Βρετανών ψηφοφόρων. Σφυγμομέτρηση της βρετανικής κοινής γνώμης που έγινε από την εταιρεία ICM μεταξύ της περασμένης Παρασκευής και της Κυριακής, δίνει προβάδισμα στους υπέρμαχους του Brexit, που φαίνεται να ανέρχονται στο 46% των ερωτηθέντων, με τους υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ να φτάνουν στο 44%.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» δημοσίευσε χτες τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα την Τρίτη και στην οποία προπορεύεται το ποσοστό των υποστηρικτών παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με 51% και ακολουθούν οι υποστηρικτές του Brexit με 43%.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σενάρια προστίμων για αθέτηση δημοσιονομικών στόχων

Σενάρια περί επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιτίας της μη επίτευξης των στόχων της ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος, κυκλοφόρησαν στη διεθνή ειδησεογραφία. «Αποκλειστικό» ρεπορτάζ του Ρόιτερς - το οποίο αναπαράχθηκε ευρέως - εμφάνιζε την Κομισιόν να «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμα στις δύο αυτές χώρες, επειδή δε συμμορφώθηκαν στους δημοσιονομικούς στόχους των Βρυξελλών, προσθέτοντας την ίδια στιγμή ότι «είναι επίσης πιθανό να τους δώσει περισσότερο χρόνο για να φέρουν τα κενά του προϋπολογισμού εντός του πλαισίου της ΕΕ».

Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται «αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα», οι οποίοι φέρονται (ανώνυμα) να σημειώνουν ακόμα ότι «υπάρχει μια πιθανότητα η Κομισιόν να συστήσει κυρώσεις αλλά και την ίδια στιγμή αυτές να μειωθούν στο μηδέν».

Κάτι τέτοιο - σημειώνει το Ρόιτερς - «θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της Κομισιόν να επιβάλει τους κανονισμούς, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες που δεν συμμορφώνονται». Θυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο οι Ισπανία - Πορτογαλία οι χώρες που δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους «τιθάσευσης» του δημόσιου ελλείμματος (3%) και του χρέους, αλλά το ζήτημα αφορά και δυνάμεις όπως η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία, δηλαδή τη 2η και την 3η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ. Επιπλέον, το ζήτημα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» αποτελεί πεδίο εκδήλωσης σφοδρών αντιθέσεων και διεργασιών ως προς το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και εξόδου προς μια νέα καπιταλιστική ανάκαμψη, από την οποία κάθε πλευρά προσδοκά τα περισσότερα οφέλη και τις λιγότερες ζημιές.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια σενάρια εμφανίζονται σε μια περίοδο που δυναμώνουν ευρύτερα κόντρες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, έτσι όπως φαίνεται και στο «ελληνικό ζήτημα», και ενώ συνολικά η Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εντός της ΕΕ, με πολλά θέματα «ανοιχτά» (βλ. Brexit).

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Κόντρα δυτικών και σινικών μονοπωλίων χάλυβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες πιέσεις και τριβές στην αντιπαράθεση δυτικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής χάλυβα προκαλεί, όσο περνά ο καιρός, ο ανταγωνιστικότερος και φτηνότερος κινεζικός χάλυβας που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας, με την υπερπροσφορά παραγωγής, κατάρρευση τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για νέο μπαράζ χιλιάδων απολύσεων σε βάρος των Βρετανών χαλυβουργών εργατών και μηχανικών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα αποδώσουν οι κυβερνητικές προσπάθειες για διάσωση της παραγωγής χάλυβα στη Βρετανία. «Ενώ θέλω να κάνουμε τα πάντα που μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον... βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια υπερπροσφορά, μια κατάρρευση στις τιμές», είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του. Διαβεβαίωσε, παρ' όλα αυτά, πως θα διευκολύνει την εξεύρεση αξιόπιστου αγοραστή των βρετανικών χαλυβουργείων, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στα χέρια του ινδικού ομίλου ΤΑΤΑ, ο οποίος πριν μερικές βδομάδες ανακοίνωσε ότι θα τα πουλήσει γιατί είναι ζημιογόνα...

Ωρες νωρίτερα, η αμερικανική εταιρεία χάλυβα «US Steel Corp» υπέβαλε αίτηση καταγγελίας σε βάρος σινικών εταιρειών χάλυβα στην ομοσπονδιακή Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, ζητώντας να απαγορευτούν ή να περιοριστούν οι εισαγωγές κινεζικού χάλυβα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, προκαλώντας τις επιδοκιμασίες του αμερικανικού «Συνδικάτου Ενωμένων Χαλυβουργών». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά μονοπώλια χάλυβα δέχονται «επίθεση από την Κίνα» και ότι οι σινικές «επαναλαμβανόμενες παράνομες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές» έχουν ισοπεδώσει την παραγωγή και την απασχόληση σε συναφείς κλάδους.

Εκδοση Αμπντεσλάμ στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε χτες ότι ο φερόμενος ως τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» Σαλάχ Αμπντεσλάμ εκδόθηκε χτες από τις βελγικές αρχές, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο ερευνών γύρω από το μακελειό που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο 26χρονος Γάλλος υπήκοος, που έχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες, θεωρείται ότι υπήρξε πρωταγωνιστής στις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, αλλά και ότι εμπλέκεται στο διπλό «χτύπημα» που έπληξε και τη βελγική πρωτεύουσα στις 22 του Μάρτη (ελάχιστες μέρες πριν από το οποίο συνελήφθη). Γαλλικές εφημερίδες εμφάνιζαν το δικηγόρο που πρόκειται να αναλάβει την υπεράσπισή του, να υποστηρίζει πως «αδημονεί να δώσει εξηγήσεις, σχεδόν ανυπομονεί να φύγει για το Παρίσι», προσθέτοντας ότι ο Αμπντεσλάμ είναι «πολύ καταβεβλημένος».

Αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαν Ζακ Ουρβοάς, δήλωσε πως ο ύποπτος θα κρατηθεί σε συνθήκες απομόνωσης στη φυλακή του Φλερί - Μεροζί, 30 χλμ. νότια του Παρισιού.

Θυμίζουμε ότι, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», η Γαλλία ετοιμάζεται να παρατείνει για τρίτη συνεχόμενη φορά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε το Νοέμβρη και προβλέπει μια σειρά περιορισμούς (π.χ. συγκεντρώσεων), ενισχύοντας ταυτόχρονα τα περιθώρια παρέμβασης των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών (π.χ. για προληπτικές κρατήσεις).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ