ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα!

Ανακοίνωση με αφορμή την απόσυρση της τροπολογίας για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών

Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε
Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε
«Οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας έχουν αποτέλεσμα!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, με αφορμή την αναδίπλωση του υπουργείου Παιδείας που δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει για φέτος ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών και δεν θα φέρει τελικά τη σχετική τροπολογία που αναμενόταν στη Βουλή με την οποία θα απολύονταν πλήθος αναπληρωτών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική, γιατί έρχεται κάτω από την πίεση των αγώνων και των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσία των αναπληρωτών, σημάδεψαν τις εξελίξεις και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, αναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία!

Με την απόσυρση της τροπολογίας αποδείχθηκε περίτρανα ότι: Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα λεγόμενα νομικά κωλύματα ήταν και είναι το πρόσχημα! Το πρόβλημα των διορισμών και της εκπαίδευσης συνολικότερα είναι πολιτικό - βαθιά ταξικό και όχι νομικό!

Η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία παρά το γεγονός ότι διευκολύνθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από την στάση των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Από το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες συμμετείχαν στο "διαλόγο" με την κυβέρνηση υιοθετώντας τη γραμμή των νομικών γνωματεύσεων και των συμβουλών προς την κυβέρνηση. Αυτή η τακτική που ακολούθησαν οι Ομοσπονδίες έδωσε χρόνο και ανάσες στην κυβέρνηση. Καμία αναμονή, αρκετά δοκιμάσαμε την υπομονή μας και τις αντοχές μας τόσα χρόνια στη διαχείριση της αδιοριστίας, στη διαχείριση της μιζέριας. Ηθελαν "συνάδελφος να αναμετριέται με συνάδελφο" αντί να είμαστε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα!

Αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας!

Κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις εξελίξεις! Η κυβέρνηση και το υπουργείο περιμένουν στη "γωνία", συνεχίζουν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους παρά τους ελιγμούς που κάνουν! Είναι ακόμα εδώ τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα:

Το άρθρο 35 που κλείνει νηπιαγωγεία, οι διατάξεις που κλείνουν τα τμήματα ένταξης, τα 28άρια και 29άρια τμήματα, τα χιλιάδες κενά που από Σεπτέμβρη θα είναι ακόμα περισσότερα, η πολιτική της υποχρηματοδότησης και των περικοπών δαπανών (και στην Παιδεία) για να ενισχυθούν με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματικοί όμιλοι! Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η νέα χρονιά θα είναι χρονιά ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στην Εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα σχολεία (Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος) τον περιορισμό των ολοήμερων, τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ετοιμάζει να ψηφίσει, με το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα Εργασιακά, τσακίζει το λαό για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα: Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία, για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών, είναι αγώνας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ολοι στον αγώνα για την προετοιμασία και την επιτυχία της 48ωρης απεργίας.

Ολοι στον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα.

  • Πάρτε ΤΩΡΑ πίσω το άρθρο 35 που κλείνει νηπιαγωγεία.
  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης.
  • Να δρομολογηθούν ΤΩΡΑ μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ΟΧΙ στην ελαστική εργασία, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

Οχι στη φοροληστεία. Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πέσει στο κενό η επιχείρηση «ωραιοποίησης» της ΕΕ στα σχολεία

Την περαιτέρω ενίσχυση ενός πολυπλόκαμου προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΕΕ, που ήδη λειτουργεί στα σχολεία, με επιδίωξη να εμποτιστούν οι μαθητές από τα πρώτα τους χρόνια, όπως και οι εκπαιδευτικοί από τις δήθεν «αξίες» του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της διαμόρφωσης της λεγόμενης «ευρωπαϊκής συνείδησης», επιδιώκει η έκθεση που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «εκμάθηση για την ΕΕ στο σχολείο».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας την επικίνδυνη έκθεση, τονίζει ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου δεν μπορεί να φτιασιδωθεί, δεν μπορεί να εξωραϊστεί η ζούγκλα της ανεργίας, της δουλειάς με μισθούς πείνας μέχρι τα βαθιά γεράματα, της φτώχειας που καταδικάζουν τη νεολαία.

Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας, η έκθεση ανάγει σε επιστήμη την «πλύση εγκεφάλου» για την «προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της αγοράς» με αέναο κυνήγι δεξιοτήτων και τη «διά βίου μάθηση» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Εντός ύλης» θεωρείται, επίσης, η δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που καταδικάζουν στην προσφυγιά εκατομμύρια κατατρεγμένους.

«Κορμό» της ευρωενωσιακής αυτής «κατήχησης» αποτελεί το ξαναγράψιμο της Ιστορίας των λαών με αντικομμουνισμό στον οποίο θα πρωτοστατούν τα «ειδικά προγράμματα για μαθητές και διδάσκοντες» από το υπό σύσταση «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες που επιδιώκεται να αποτελέσει πρόσθετο εργαλείο της ΕΕ για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Το ρόλο ενεργού προπαγανδιστή των αιματοβαμμένων «αξιών» της ΕΕ προορίζουν για τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της «διά βίου επαγγελματικής εξέλιξής τους». Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί άλλωστε βασικό κριτήριο για την «αξιολόγηση» του σχολείου της αγοράς όπως και του εκπαιδευτικού.

Μπροστά σε όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για την αποστολή και το ρόλο όλων των λεγόμενων «ευρωπαϊκών προγραμμάτων» που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της στα σχολεία, στα οποία πρωτοστατούν διαχρονικά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι μπορεί να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση στα σχολεία. Η ανάπτυξη της παρέμβασης Συνδικάτων, Συλλόγων Γονέων μπορούν να οξύνουν το κριτήριο των μαθητών για να πέσει στο κενό και να καταδικαστεί πλατιά η ευρωενωσιακή προπαγάνδα, η επιχείρηση «ωραιοποίησης» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, να μπουν εμπόδια στην εξάπλωσή τους.

Οι λαοί, με κριτήριο τις ανάγκες τους, έχουν τη δύναμη και το χρέος να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων. Με τον πλούτο στα δικά τους χέρια να αποδεσμευτούν από τη μέγγενη της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο των δικών τους συμφερόντων.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδηλώσεις σε σχολεία με αφορμή την επέτειο επιβολής της δικτατορίας

Την Πέμπτη 21 Απρίλη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο επιβολής της χούντας στη χώρα μας, ο Δήμος Πατρέων, τιμώντας τους αγωνιστές που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τους δικτάτορες, πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις μνήμης σε σχολεία της πόλης, προς τιμήν εκείνων που το δικτατορικό καθεστώς των «Απριλιανών» συγκέντρωνε στα σχολεία αυτά για να τους προωθήσει σε τόπους εξορίας.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, κατέθεσε στεφάνια και στα δύο σχολεία, στις μαρμάρινες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί, από το Δήμο Πατρέων, ενώ μίλησε στους μαθητές για τη σημασία του αγώνα και τις διώξεις που υπέστησαν οι αγωνιστές από το χουντικό καθεστώς. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τα Δημοτικά Σχολεία 26ο - 31ο και 15ο - 17οτης πόλης μας αναδεικνύονται ιστορικοί χώροι, όπου στις 21 Απριλίου 1967 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν όσοι και όσες Πατρινοί και Πατρινές δεν έσκυψαν το κεφάλι στη φασιστική χούντα των πραξικοπηματιών συνταγματαρχών. Χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους που ακολούθησαν, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες.

Ολοι αυτοί αποτελούν ζωντανό παράδειγμα απαράμιλλου ηρωισμού και επίσης πηγή έμπνευσης, δύναμης και συμπερασμάτων για το ότι στην ιστορική εξέλιξη η κοινωνική πρόοδος υπέρ των συμφερόντων του λαού κατοχυρώνεται με αγώνες και θυσίες κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Εχουμε την υποχρέωση και το δικαίωμα να προβληματιστούμε και να μάθουμε από ένα μάθημα που γράφτηκε με θυσίες στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας».

Να μην καταργηθεί το εξεταστικό κέντρο στο ΕΠΑΛ Αμοργού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μην καταργηθεί το εξεταστικό κέντρο του ΕΠΑΛ Αμοργού για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση εξηγούν σχετικά ότι: «Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αποφασίσθηκε η έγκριση 10 Εξεταστικών Κέντρων ΕΠΑΛ στο νομό των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγεται το ΕΠΑΛ Αμοργού όπως γινόταν σε παλιότερες χρονιές.

Αυτό έχει σαν συνέπεια οι δέκα (10) μαθητές του σχολείου να αναγκαστούν να μετακινηθούν στη Νάξο, έτσι ώστε να μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Οπως αναφέρουν και ψηφίσματα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων της Αμοργού, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, η απόφαση αυτή θα αποκλείσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις τους μαθητές που οι οικογένειές τους δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής και αλλεπάλληλων μετακινήσεων από και προς τη Νάξο (οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 17 Μάη και τελειώνουν στις 6 Ιούνη).

Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται το σύνολο των μαθητών του σχολείου με την ψυχολογική καταπόνηση και τη φυσική τους ταλαιπωρία από τις μετακινήσεις την περίοδο των εξετάσεων, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα να συμμετέχουν με τους όσο το δυνατόν ίδιους όρους με τους υπόλοιπους μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργό να επαναλειτουργήσει το εξεταστικό τμήμα του ΕΠΑΛ Αμοργού, έτσι ώστε οι μαθητές να δώσουν απρόσκοπτα τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ