ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την Τετάρτη

Χτες, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Μαζικά συμμετέχουν οι εργάτες στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες (φωτ. από τη συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη)
Μαζικά συμμετέχουν οι εργάτες στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες (φωτ. από τη συγκέντρωση την περασμένη Τετάρτη)
Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την Τετάρτη 2 Μάη, οπότε και θα γίνει γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συνεχίζουν να δίνουν καθολικά τον απεργιακό τους αγώνα που χτες «έκλεισε» 7 μέρες. Αγωνίζονται για να μην περάσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που έχει αποφασίσει να επιβάλει η εργοδοσία και συγκεκριμένα τα αραβογερμανικά μονοπώλια Abu Dhabi Mar (ADM) και Thyssen Krupp που έχοντας ήδη ξεκοκαλίσει δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα, χρήματα που προέρχονται από το ήδη λεηλατημένο εισόδημα του ελληνικού λαού, τώρα για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, απαιτούν από τους εργαζόμενους του ναυπηγείου να ζήσουν με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, 4 μέρες δουλειά το μήνα!

Στα πλαίσια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων χτες οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, αλλά και προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου, φάνηκε να κάνει έναν ελιγμό. Οπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της διεύθυνσης οπλισμών του υπουργείου προς τη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», στη διάρκεια συνάντησής τους, το υπουργείο «δεσμεύεται» να αναλάβει την κανονική μισθοδοσία των εργαζομένων για όσο θα διαρκέσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Οι μισθοί θα πληρώνονται από τα κονδύλια που προορίζονται για την εξόφληση μέρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον γραμματέα αυτά θα δοθούν στους εργαζόμενους και με γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου που θα έχει εκδοθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος της ταξικής παράταξης Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) ενταγμένης στη δύναμη του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργείου ανέφερε ότι καταρχήν «πιστεύουμε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων άσκησαν μία πίεση», ωστόσο «η «λύση» που δώσανε - την οποία περιμένουμε να τη δούμε και γραπτά - είναι τελείως προσωρινή και το πρόβλημα θα επανέρχεται κάθε φορά και πιο οξυμένο». Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν ταυτόχρονα την επαναφορά στο ναυπηγείο του τμήματος τροχαίου υλικού, το οποίο επί τρία χρόνια είναι κλειστό και οι 160 εργαζόμενοι σε αυτό έχουν πεταχτεί στην εξαθλίωση. «Για τα ναυπηγεία, συνέχισε, η οριστική λύση είναι να κοινωνικοποιηθούν, είναι η προοπτική του ενιαίου δημόσιου φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», ενώ τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, «θα πάρουν την απάντηση και από τις κάλπες. Και η απάντηση θα είναι αγωνιστική, ταξική, θα είναι καταδίκη αυτής της άθλιας αντεργατικής πολιτικής».

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ
Σε κίνδυνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Περικοπές με άμεσες συνέπειες στο προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, έχει ο τροποποιημένος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 11η Απρίλη. Ο νέος Κανονισμός περιλαμβάνει άγριες περικοπές στη θεραπεία πολλών κατηγοριών χρονίως πασχόντων. Είναι ενδεικτικό ότι στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται πλαφόν 100 ευρώ στα μηνιαία έξοδα μετακίνησης προς τις 18 δημόσιες μονάδες μετάγγισης αίματος, επιβάλλεται συμμετοχή 15% για εξετάσεις που πραγματοποιούνται μόνο σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ τέλος περικόπηκε σειρά απαραίτητων αναλώσιμων για τη μετάγγιση αίματος, με συνέπεια τη μετακύλιση του μηνιαίου κόστους των 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο, στην τσέπη των ασφαλισμένων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας σημειώνει πως «καταργείται κάθε πρόσβαση των Θαλασσαιμικών ασθενών στη θεραπευτική τους αγωγή». Η Ομοσπονδία, που ήλπιζε να ...εξαιρεθούν οι Θαλασσαιμικοί από τις άγριες περικοπές, τονίζει: «Καταδικάζετε τους 3.000 Θαλασσαιμικούς της χώρας μας σε θεραπευτικό αδιέξοδο. Είναι σίγουρο ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους».

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Ενοχλούνται όταν αποκαλύπτονται

«

Διαζύγιο Ριζοσπάστη με την αλήθεια». Με αυτό τον τίτλο κυκλοφορεί ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο γενικός γραμματέας (Νέα Δημοκρατία) του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ. Αφορμή για την ανακοίνωση η εξής αναφορά σε σχόλιο του «Ρ»: «Στον ΗΣΑΠ το σωματείο του χώρου, όπου πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τη ΔΑΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που ενσωματώνει τις μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 35%, επισφραγίζοντας τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων».

Απαντώντας στο σχόλιο ισχυρίζονται ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ειδήσεις που κάνουν λόγο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει μειώσεις αποδοχών έως και 35%». Το ψέμα έχει ήδη ξεκινήσει αφού ο «Ρ» μιλά για ΣΣΕ που ενσωματώνει μειώσεις ενώ τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη του χρεώνουν ότι μιλά για ΣΣΕ που μειώνει τις αποδοχές. Για να το αποδείξουν αυτό λένε ότι το μόνο που έκαναν είναι να υπογράψουν «πρόταση για παράταση της ισχύος όλων των Συλλογικών Συμβάσεων για ένα χρόνο με διατήρηση των διατάξεών τους». Ο ισχυρισμός τους είναι κουτοπόνηρος και εντελώς ψευδής.

Πρώτον: Υπέγραψαν τη διατήρηση των ΣΣΕ που αφορούν στα έτη 2008-2009.

Δεύτερον: Αποκρύπτουν ότι ο νόμος 4024/2011 επέβαλλε τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τους μισθούς του 2009.

Τρίτον: Αποκρύπτουν ότι η μείωση αυτή είχε ήδη επιβληθεί στα μέσα σταθερής τροχιάς έως ένα βαθμό (μέσα σε αυτά είναι και ο ΗΣΑΠ) και ότι υπολείπονταν μια μικρή μείωση ακόμα για φθάσει στο 35%. Για αυτό η ΣΣΕ που υπέγραψαν επιβάλλει μείωση κατά 2% σε ένα τμήμα των εργαζομένων.

Τέταρτο: Αποκρύπτουν ότι στη ΣΣΕ που υπέγραψαν πουθενά δε μιλά για επαναφορά των ήδη κομμένων μισθών στα επίπεδα του 2009. Ετσι αποδέχονται και «νομιμοποιούν» -εμμέσως πλην σαφώς- τη μείωση που υπάρχει. Ατράνταχτη απόδειξη για αυτό ότι μετά την υπογραφή της νέας ΣΣΕ οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν μεσοσταθμικά μειωμένοι κατά 35%.

Με αυτές τις μισές αλήθειες, δηλαδή τα ολόκληρα ψέματα, οι υποταγμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να κρύψουν αυτό που πραγματικά είναι: Στηρίγματα των αντεργατικών-αντιλαϊκών πολιτικών. Και επειδή στην ανακοίνωσή τους συμβουλεύουν το «Ρ» ότι «η σιωπή είναι χρυσός», εμείς θα τους συμβουλεύαμε το αντίθετο, γιατί όσο μιλούν αποκαλύπτονται. Ετσι γίνεται και με τη χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση») που αναλώνεται σε χαρακτηρισμούς και καταγγελίες για «αήθη» και «συκοφαντική» επίθεση του «Ρ» επειδή η εφημερίδα μας αποκάλυψε τη νέα προκλητική παρέμβαση για την υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων. Αλλά δε λέει: διαφώνησαν ή δε διαφώνησαν με την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να μη δεχτεί το σωματείο καμιά μείωση μισθών και κάλεσαν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν με βάση και τις εργοδοτικές προτάσεις; Διάλυσαν ή δε διάλυσαν τη συνέλευση χωρίς καν καταμέτρηση και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων;...


Χ.Μ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΩΚΑΣ»: Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «Φωκάς» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου την πάλη τους ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί αύριο Κυριακή 29 Μάη το Συνδικάτο εργαζομένων Φαρμάκου καλλυντικού Αττικής Πειραιά και νήσων, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΚΤΕΛ: Νέες κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο, των οδηγών του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, για να ανακληθούν οι 6 απολύσεις συναδέλφων τους και να σταματήσει κάθε σκέψη για νέες απολύσεις. Σήμερα Σάββατο προγραμματίζουν στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και αύριο Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

«ΚΟΥ ΚΟΥ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα παιχνιδιών της επιχείρησης «ΚΟΥ ΚΟΥ» στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις. Απαιτούν από την εργοδοσία να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τους δύο τελευταίους μήνες και να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που τους επέβαλε. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Σε 4ωρη στάση εργασίας (12μ. - 4μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό τη Δευτέρα, 30 Απρίλη. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση για την κλαδική σύμβαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ