ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΟΧΙ στην παρέλαση του ΝΑΤΟικού στρατού στη Μόσχα

Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ)

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ) εκφράζει την αντίθεσή του στην παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων των χωρών του ΝΑΤΟ τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά την καθιερωμένη παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του: «Ο σοβιετικός λαός, που έχασε 28 εκατομμύρια ανθρώπους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, δεν ξέχασε ποιος εξόπλισε και οδήγησε τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ. Θυμόμαστε πως τη δεύτερη μέρα μετά την επίθεση της Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ ο Χάρι Τρούμαν, τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, διατύπωσε τη γενική γραμμή της πολιτικής της Δύσης: "Εάν δούμε πως η Γερμανία νικά, τότε πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρωσία, εάν όμως θα νικάει η Ρωσία, τότε πρέπει να βοηθήσουμε τη Γερμανία, και έτσι ας αλληλοσκοτώσει όσο μπορεί περισσότερο ο ένας τον άλλον". Η στρατηγική αυτή επικρατούσε μέχρι που έγειρε η πλάστιγγα του πολέμου υπέρ της ΕΣΣΔ. Ετσι μόνο τον Αύγουστο του 1944 "οι σύμμαχοι", για να μην αργήσουν στο μοίρασμα της πίτας, ξεκίνησαν πραγματικό πόλεμο κατά της Γερμανίας. Δεν ξεχνάμε ακόμη πως το 1946 στην πόλη Φούλτον των ΗΠΑ ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, σαν πρώην "σύμμαχος", κήρυξε την έναρξη του "ψυχρού πολέμου" της Δύσης κατά της ΕΣΣΔ. Και ο πόλεμος αυτός διήρκεσε όλη την περίοδο μέχρι και τη διάλυση της ΕΣΣΔ και συνεχίζεται σήμερα κατά της σοβιετικής Ιστορίας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως: «Η παρέλαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στις 9 Μάη την ημέρα της 65ης επετείου της Νίκης επί της φασιστικής Γερμανίας είναι μόνο η πρώτη πρόβα, που προορίζεται να εμβολιάζει τη ρωσική κοινή γνώμη για την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Η θέση μας είναι μονοσήμαντη. Δε θέλουμε να είμαστε ΝΑΤΟικοί υπηρέτες και όμηροι των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτικών περιπετειών. Δεν υπάρχει θέση στην Κόκκινη Πλατεία για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εχθρούς της ΕΣΣΔ να ιδιοποιηθούν τη γιορτή της Νίκης του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού, υπό την καθοδήγηση του Ι. Β. Στάλιν, κατά του φασισμού. Η παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στις 9 Μάη στη Μόσχα είναι χλευασμός της μνήμης εκείνων που σκοτώθηκαν στα μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έδωσαν τη ζωή για τη σοβιετική εξουσία, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της σοσιαλιστικής πατρίδας μας. Οχι στην παρέλαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Κόκκινη Πλατεία!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ - ΕΣθΟΝΙΑ
Προς νέα επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας

Η πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης να αποδεχτεί πλήρως την προπαγάνδα του Γκαίμπελς, σχετικά με το Κατίν, με στόχο να εξομαλύνει τις οικονομικές σχέσεις με την Πολωνία και την οικονομική διείσδυση των ρωσικών μονοπωλίων στην αγορά της, φαίνεται ότι ανοίγει την «όρεξη» και σε άλλους, για ανάλογες ιστορικές «αναθεωρήσεις», δηλαδή διαστρεβλώσεις της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι, τα εσθονικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες πως επίκειται αλλαγή της θέσης της Ρωσίας έναντι της λεγόμενης «κατοχής» της Εσθονίας από την ΕΣΣΔ.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι σημερινές αρχές της Εσθονίας χαρακτηρίζουν την ένταξη της χώρας τους το 1940 στη σύνθεση της ΕΣΣΔ ως «σοβιετική κατοχή» και προβάλλουν κατά καιρούς οικονομικά αιτήματα «αποζημίωσης» προς τη σημερινή Ρωσία, που τη θεωρούν «διάδοχο» της ΕΣΣΔ.

Στα δημοσιεύματα υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένους Ρώσους διπλωμάτες, που επεξεργάζονται τη σχετική αλλαγή θέσης της Ρωσίας, που μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει την «κατοχή». Επίσης σημειώνονται διεργασίες στις οργανώσεις του πολυπληθή ρωσόφωνου πληθυσμού της Εσθονίας, γύρω από το θέμα.

Σχολιάζοντας αυτά τα δημοσιεύματα των εσθονικών ΜΜΕ για την αλλαγή της θέσης της Ρωσίας έναντι της λεγόμενης «κατοχής» της Εσθονίας, ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο, δήλωσε πως «το ζήτημα της λεγόμενης κατοχής της Εσθονίας από την πρώην ΣΕ έχει κλείσει οριστικά για τη Ρωσία. Στο Διεθνές Δίκαιο η έννοια "κατοχή" σημαίνει απόκτηση από ένα κράτος εδάφους, μη κατοικημένου από άλλους, είτε προσωρινή κατοχή του εδάφους άλλου κράτους στη διάρκεια πολέμου. Ωστόσο, μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Βαλτικής δεν υπήρχε κατάσταση πολέμου, η δε είσοδος των στρατευμάτων έγινε με τη συγκατάθεση των αρχών αυτών των Δημοκρατιών».


Ι.Π.

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Βοήθεια στις εταιρείες από την ΕΕ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στις χώρες της ΕΕ, άμεση κρατική βοήθεια στις αεροπορικές βιομηχανίες «με τους όρους της αγοράς» και άλλες διευκολύνσεις, όπως ευκολίες πληρωμής για υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας πρότεινε χτες ο επίτροπος της ΕΕ για τις Μεταφορές στις Βρυξέλλες, Σίιμ Κάλας. Ο Κάλας εκτίμησε σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τη ζημιά που υπέστησαν αεροπορικές εταιρείες και πρακτορεία απ' την ανάσχεση των πτήσεων στην Ευρώπη λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. Κάνοντας μάλιστα ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών που ταλαιπωρήθηκαν, προέτρεψε τις εταιρείες να καταβάλλουν ό,τι αποζημιώσεις χρειάζεται...

ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα

ΟΣΛΟ.--

Σε συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων στη θάλασσα του Μπάρεντς στον Αρκτικό κύκλο κατέληξαν η Ρωσία και η Νορβηγία, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες του Νορβηγού πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ, και του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφιλονικούμενη ζώνη - περιοχή πλούσια σε αλιεύματα και ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου - θα μοιραστεί σχεδόν ακριβώς στα δύο δίνοντας έτσι τέλος σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες που κρατά δεκαετίες. Η περιοχή της Αρκτικής έχει βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών διενέξεων ανάμεσα στη Ρωσία και στη Νορβηγία, αλλά και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Δανία εξαιτίας του πλούτου της.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός τόνισε πως η τελική συμφωνία θα υπογραφεί «το συντομότερο» χωρίς όμως να δίνει κάποια προθεσμία, ενώ την χαρακτήρισε «καλή και ισορροπημένη». Εκτός από τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να επεξεργαστούν, η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα νομοθετικά Σώματα των δύο χωρών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες της Πορτογαλίας, αντιδρώντας για τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στις περισσότερες πόλεις της χώρας και κυρίως στη πρωτεύουσα Λισαβόνα και στο Πόρτο, τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας δε λειτούργησαν, καθώς οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στα τρένα και τα φέρι μποτ συμμετείχαν στην απεργία.

Τα μέτρα λιτότητας αφορούν το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, την περικοπή των δημόσιων δαπανών, την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, περικοπές στα επιδόματα κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ