ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πλατύ άνοιγμα για την Υγεία των λαϊκών αναγκών

Ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα

Τις παρεμβάσεις - περιοδείες στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν καθημερινά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στον αγώνα της ενημέρωσης και της συσπείρωσης που δίνουν οι συνταξιούχοι - ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα - ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης για ένα σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα είναι πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι πηγή κέρδους για μια χούφτα επιχειρηματίες.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή τους τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχουν τελειωμό. «Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών - τονίζουν - η αντιμετώπιση των συνταξιούχων ως "κόστος γήρανσης", έρχεται, εκτός των άλλων, να χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ τη θέση τους στον τομέα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμα η εμπορευματοποίηση της Υγείας που με συνέπεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιδείνωσαν ακόμα πιο πολύ τα προβλήματα. Το σημερινό δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μεγάλες ανεπάρκειες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Προσθέτουν ότι «η αρνητική αυτή εξέλιξη θα επιταχυνθεί με τη λεγόμενη αποκέντρωση στα πλαίσια του "Καλλικράτη"».

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι όπως υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση αποτελεί το γεγονός ότι «οι ουρές στις λίστες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, είναι ατελείωτες, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη από το σταμάτημα των εφημεριών».

Και μεταξύ άλλων καταλήγουν: «Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τους απόμαχους της δουλειάς για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης των προβλημάτων για οικονομία που θα υπηρετεί ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Την αγανάκτησή τους για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων εκφράζουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Το περίστροφο πάνω στο τραπέζι, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ένα στόχο είχε. Τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εσείς τραβήξατε τη σκανδάλη, αδιαφορώντας για το έγκλημα που διαπράττετε. Γι' αυτό σας χειροκροτούν βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες. Ετσι δε μένει, στον πόλεμο που μας κηρύξατε, να απαντήσουμε με πόλεμο. Αυτό είναι το πατριωτικό χρέος του καθενός μας για το ψωμί μας, την ασφάλισή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κινητοποίηση χτες της Επιτροπής Αγώνα

Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μην απολυθούν οι 80 συμβασιούχοι

«Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του Θριάσιου Νοσοκομείου» απαίτησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αλλά και συνταξιούχοι του ΙΚΑ από όλη την ευρύτερη περιοχή στη συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι άπλωσαν στην πύλη του νοσοκομείου πανό, μοίρασαν ανακοινώσεις και κάλεσαν επισκέπτες, ασθενείς, ασφαλισμένους και εργαζόμενους να απαιτήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου στις απολύσεις 80 συμβασιούχων.

Στη συνέχεια έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου Ν. Λιόση, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Από την πλευρά του ο νεοδιορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοικητής του νοσοκομείου υποστήριξε ότι απλά έχει ενημερώσει το υπουργείο για τους 80 συμβασιούχους, αλλά και ότι περιμένει μόνιμο προσωπικό που έχει εγκριθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να καλύψει τη γενικότερη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, τόνισε: «Η απόλυση των 80 εργαζομένων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατεύθυνσης και στρατηγικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν για λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Προσπαθούν να κάνουν φθηνότερο προσωπικό, λιγότερο και κακοπληρωμένο ώστε να αυξάνει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα στους τόπους δουλειάς και να παλέψουμε για δημόσια δωρεάν Υγεία που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Πολύμορφη δράση για τη σωτηρία του

Συγκέντρωση σήμερα και συναυλία αύριο

Εξόρμηση - πικετοφορία στους δρόμους της Καλλιθέας, προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός της περιοχής για τα μεγάλα προβλήματα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ - οι μαθητές διανύουν τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης της σχολής - ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών ΚΕΑΤ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Απαίτησαν την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Κέντρου για να εξασφαλιστεί η υπάρχουσα λειτουργία και η αναβάθμισή του, τη δωρεάν διάθεση στους μαθητές των αναγκαίων μέσων διδασκαλίας και τεχνικών βοηθημάτων, ίδρυση εδώ και τώρα ειδικού γυμνασίου και λυκείου τυφλών, καμία απόλυση εργαζομένου στο ΚΕΑΤ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς κ.ά.

Οι μαθητές και φορείς κλιμακώνουν τη δράση τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη σωτηρία του ΚΕΑΤ από την πολιτική συρρίκνωσης της χρηματοδότησης και του ρόλου του, η μαθητική κοινότητα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων και το Σύλλογο Γονέων Μαθητών του ΚΕΑΤ, διοργανώνουν συναυλία στο προαύλιο του ΚΕΑΤ, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος

Παρέμβαση με αφορμή την προσπάθεια απόλυσης δύο εργοθεραπευτριών

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος συμβασιούχος στο Δήμο Καισαριανής με τη λήξη της σύμβασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) να αποφασίσει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού, απαίτησαν προχτές, με κινητοποίηση που έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, εργαζόμενοι και φορείς της Καισαριανής. Η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής» έφερε το θέμα στο ΔΣ, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του Δήμου Καισαριανής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, κ.ά.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων στις 30 του Απρίλη δύο εργαζομένων που δουλεύουν ως εργοθεραπεύτριες για περίπου δύο χρόνια στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τους ερχόμενους μήνες μάλιστα έπεται και συνέχεια αφού λήγουν οι συμβάσεις άλλων τεσσάρων εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Το θέμα τέθηκε στο ΔΣ και υπήρξε η δέσμευση των παρατάξεων ότι κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί και θα επιδιωχθεί η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Χάνονται μοσχεύματα

Η έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος για την προώθηση της δωρεάς οργάνων που θα στήριζε τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται τις τελευταίες βδομάδες εισαγωγές μοσχευμάτων στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) δεν ενέκριναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εισαγωγές μοσχευμάτων στη χώρα μας, προβάλλοντας ως επίσημη δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμη αναλάβει επίσημα ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού και πως οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να εγκρίνουν την εισαγωγή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής. Ετσι, ακυρώθηκε η εισαγωγή δύο μοσχευμάτων κερατοειδούς, τα οποία τελικά χάθηκαν καθώς λόγω του χρόνου που πέρασε κατέστησαν ακατάλληλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ