ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» για να μπουν στον πάγο οι εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις

Τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία

Eurokinissi

Την προσχηματική απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία βδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λες και η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί στο διάστημα αυτό, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και κεφάλαιο δεν αφήνουν στιγμή χαμένη στην προώθηση αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επέμεινε ότι «ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα».

Εφτασε δε στο σημείο να ισχυριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα».

Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά και αν θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, δεν το απέκλεισε, παραπέμποντας σε σημερινές υπουργικές ανακοινώσεις.

Ολα αυτά προπαγανδίζονται από τους κυβερνητικούς ενώ ο «σεβασμός» για τους εργαζόμενους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, ακριβώς με πρόσχημα την πανδημία, χώρια η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός, η έλλειψη μέτρων ακόμα και στις ιδιωτικές κλινικές, όπως φάνηκε με τους νεκρούς και νοσούντες τις προηγούμενες μέρες, τις οποίες δομές η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει, όπως και συνολικά να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει σπεύσει να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει δεκάδες αντεργατικές διατάξεις που ήρθαν για να μείνουν, μέσα από τις ΠΝΠ, που μεταξύ άλλων επιβάλλουν μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, και διατάξεις που διευκολύνουν να γίνονται «λάστιχο» ο χρόνος και ο χώρος εργασίας. Αλλά και για να περάσει «στα μουλωχτά» μια σειρά από άλλες «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» - είπε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - για το κεφάλαιο, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα στη Βουλή.

«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο, «θηλιές» στο λαό

Οι «γραμμές χρηματοδότησης» των ευρωπαϊκών μηχανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.ά.), παράλληλα και σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις και τις εγγυήσεις που παρέχονται από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αποτελούν τη «νέα κανονικότητα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με φόντο την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ (τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, κριτήρια επιλογής, διαδικασία επιστροφής κ.ά.). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Ουσιαστικά πρόκειται για νέες κρατικές επιδοτήσεις, με κύριο - αν όχι μοναδικό - αποδέκτη ισχυρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προβλέπεται η αναβάθμιση της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ως εργαλείου στήριξης και για επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να στηρίξει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα στην επανεκκίνησή της μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Στο μεταξύ, οι πρώτες ανακοινώσεις για το ζήτημα της διαμόρφωσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την εξειδίκευση των όρων για τη χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση σε επιχειρήσεις αναμένονται μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία. Βέβαια, και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συνοδεύεται από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για άλλες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, ενώ αποτελεί μια ακόμη έμμεση ενίσχυση των τραπεζών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς με ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2020 και μόνο για «συνεπείς δανειολήπτες», προκειμένου να εμπεδωθεί η λεγόμενη... κουλτούρα πληρωμών.

Θυμίζουμε ότι η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία αφορά αποκλειστικά και μόνο στα δάνεια που βγήκαν στο «κόκκινο» μέχρι το τέλος του 2019. Ετσι, η εν λόγω ρύθμιση στην πράξη έχει ήδη καταστεί ανενεργή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ήδη «κλειδωμένο» από τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της ΕΕ το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση ΝΔ να αξιοποιεί τις παρακαταθήκες των προκατόχων της.

Νέες εκτιμήσεις από τους οίκους «αξιολόγησης»

Από την πλευρά του, ο οίκος πιστοληπτικής «αξιολόγησης» «Fitch», στην ίδια ρότα με τους άλλους οίκους «αξιολόγησης», από τη μια πλευρά διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και του κρατικού χρέους, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές από θετικές προηγουμένως. Το γεγονός αυτό αφήνει αμετάβλητο το καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέσω των οποίων διοχετεύεται φτηνή χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Ο «Fitch» προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος, ενώ αναμένει μερική ανάκαμψη 5,1% το 2021.

Κατά πολύ δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις που δημοσίευσε χτες η «Morgan Stanley», η οποία προβλέπει πως η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ, όπως και άλλων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, δεν πρόκειται να καταγραφεί πριν το 2022. Η επενδυτική τράπεζα, μάλιστα, εκτιμά πως στο καλό σενάριο η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, έναντι 10,8% στην Ευρωζώνη, ενώ σε περίπτωση δεύτερου κύκλου ή επιδείνωσης της κατάστασης, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3% (!), έναντι 19,3% στην Ευρωζώνη. Η έκθεση επισημαίνει επίσης το γεγονός πως η Ελλάδα μπαίνει στη νέα καπιταλιστική κρίση με πολύ υψηλό χρέος - σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ - το οποίο εκτιμά ότι θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κίνδυνος είναι τα νέα αντεργατικά μέτρα και γι' αυτό χρειάζεται η διεκδίκηση

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την Πρωτομαγιά:

«Η κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία βδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι προσχηματική, γιατί η πανδημία του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα.

Κίνδυνο μπορούν να αποτελέσουν για τους εργαζόμενους η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις ιδιωτικές κλινικές, εκεί όπου υπήρξε από ανυπαρξία μέτρων έως ολιγωρία. Κίνδυνο για τους εργαζόμενους αποτελούν η ανεργία και τα νέα αντεργατικά μέτρα που φορτώνουν η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία στο λαό μπροστά στη νέα κρίση, γι' αυτό χρειάζεται η συνδικαλιστική δράση, η μαχητική διεκδίκηση των εργαζομένων.

Ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους ίδιους τους εργάτες, αλλά και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σε όλους τους εργαζόμενους που γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της νέας κρίσης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, ώστε να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, μπροστά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες του λαού».

Συνέχεια στον αγώνα με την πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνουν όλο αυτό το διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και πλήθους σωματείων, χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα την Παρασκευή 1η Μάη.

Στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, η απεργία και οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα ταξικά συνδικάτα την Παρασκευή 1η Μάη παίρνουν τη σκυτάλη από πρωτοβουλίες όπως η μέρα δράσης για την Υγεία, η αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, η σημερινή μέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, συνολικότερα από τις δεκάδες παρεμβάσεις συνδικάτων ενάντια σε απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, από τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα για τη στήριξη ανέργων και απολυμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ αυτών, μεγάλες Ομοσπονδίες όπως των Οικοδόμων, των Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), των Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία.

Απεργία για την 1η Μάη στα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Παράλληλα, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά πραγματοποίησαν σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με θέμα την απεργία της Πρωτομαγιάς. «Η 1η του Μάη είναι απεργία και έτσι θα τη γιορτάσουμε», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλώντας σε οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, καθώς και σε συμβολική κινητοποίηση στην πόλη του Πειραιά, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας. Στο πνεύμα αυτό, σωματεία έχουν αναρτήσει πανό στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με το σύνθημα: «Μένουμε δυνατοί. Αμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Τα Συνδικάτα: Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας - παράρτημα Πειραιά, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Ενωση Λογιστών - παράρτημα Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΕΝΕΔΕΠ, Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Κατεργασίας ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Οικοδόμων Αθήνας - παράρτημα Πειραιά.

Οι Επιτροπές Αγώνα: Εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας, Πειραιά, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Περάματος.

Οι Σύλλογοι Γυναικών: Πειραιά «Η Πρόοδος», Κορυδαλλού και Νίκαιας (μέλη της ΟΓΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ