ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
«Παρών» και από τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης
Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, το «παρών» στη σημερινή μέρα δράσης θα δώσουν Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, οργανώνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφερειακές Ενότητες, τράπεζες, γραφεία του ΕΛΓΑ και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις έξω από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους τους πληττόμενους αγροτοκτηνοτρόφους. Με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αμεση απόδοση 13ης σύνταξης. Αμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες.

Χτες, αγρότες - πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης και σε συνέντευξη που παραχώρησαν κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί σε αφανισμό, καθώς η χαμηλή τιμή που πουλούν το προϊόν τους σε μεγαλεμπόρους - μεγαλοσυσκευαστές προμηνύει ότι άλλη μια χρονιά θα είναι μηδαμινό το εισόδημά τους. Σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσήνης, ενώ οργανώνουν επίσης διανομή δωρεάν πατάτας στον κόμβο της Μεσσήνης. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους εκφράζει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξής τους.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Επιπλέον, με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) απευθύνει στην κυβέρνηση μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, ενόψει και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων: «Πώς θα επιβιώσουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που είδαν για ακόμη μια φορά να πουλάνε και ενόψει του Πάσχα σε χαμηλότερη τιμή από το κόστος το κρέας; Τι θα κάνουν οι συνάδελφοι παραγωγοί των λαϊκών με σχεδόν 2 μήνες κλειστές τις λαϊκές στο νομό; Ποιος θα τους αποζημιώσει, για τα έξοδα καλλιέργειας, για την παραγωγή που σάπισε στο χωράφι ή την πέταξαν; Πώς θα συνεχίσουν να παράγουν; Τι θα γίνει με τους εργάτες γης; Τι μέτρα προστασίας, μεταφοράς, διαμονής θα παρθούνε ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον κορονοϊό; Τι θα γίνει με τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα; Αλλωστε, από τώρα διαδίδονται φήμες για χαμηλή τιμή στο βαμβάκι (όχι πως τις προηγούμενες χρονιές ήταν υψηλή). Θα μας πουν πως κακώς καλλιεργήσαμε; (στη λογική του Γεωργιάδη... είναι ακριβά τα πορτοκάλια; Φάτε φράουλες). Τι θα γίνει με τα κομμένα ρεύματα στις γεωργικές πομόνες; Θα συνδεθούν άμεσα και θα διορθώνονται γρήγορα οι βλάβες το επόμενο διάστημα (με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ και συντήρηση του δικτύου) ή θα καταστραφούν καλλιέργειες;».

Οπως τονίζει η ΕΟΑΣΚ, «μπορεί να φοράμε μάσκα αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Τώρα χρειάζεται να ακουστεί δυνατά η φωνή μας».

Αντίστοιχα αγωνιστικά καλέσματα διεκδίκησης, με αφορμή και τη σημερινή πανελλαδική μέρα δράσης, απευθύνουν μεταξύ άλλων οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας «Ενότητα» και Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ