ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018
Ολοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Τρίτης!

Στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Την ίδια ώρα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών»

Κάθε ώρα που απομένει μέχρι την Τρίτη 1η Μάη, αξιοποιούν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προκειμένου να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, το σύνθημα με το οποίο τιμούν φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά και το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε δεκάδες πόλεις.

Με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και τις ανακοινώσεις τους, με συνελεύσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τη δράση τους, με στόχο χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα να διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά: «Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη. Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο».

Καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν ενιαία για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το κλείσιμο των βάσεων, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Εργαλείο στην προσπάθεια αυτή αποτελεί και το βίντεο που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ και προβάλλεται στις εκδηλώσεις, μέσα σε χώρους δουλειάς και στα γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων (μπορείτε να το δείτε στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/156994).

Από τις στάσεις εργασίας και τις συζητήσεις στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής
Από τις στάσεις εργασίας και τις συζητήσεις στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής
Αντίστοιχα, στο άνοιγμα σε μετανάστες και πρόσφυγες συμβάλλει η μεταφρασμένη στις γλώσσες τους ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, απευθύνοντάς τους αγωνιστικό κάλεσμα.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Εργαζόμενοι σε Κατασκευές - Μέταλλο: Ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό «παρών»

Δυναμικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών, με την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων να έχουν πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας. Στην Αττική, σε στάσεις εργασίας σε μια σειρά εργοτάξια, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την Πρωτομαγιά και το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού, αλλά και για τη συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ μετά την πανοικοδομική απεργία στις 14/3. Επιπλέον, την περασμένη Τετάρτη οργανώθηκε η κεντρική εκδήλωση του κλάδου. Συνελεύσεις και εκδηλώσεις για την προετοιμασία της απεργίας έγιναν και σε άλλες πόλεις (Ηράκλειο, Αγρίνιο, Γιάννενα κ.α.).

Μαζική εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στον πεζόδρομο της Ερμού
Μαζική εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στον πεζόδρομο της Ερμού
Αντίστοιχα, για τα σωματεία στον κλάδο του Μετάλλου, η Πρωτομαγιά παίρνει τη σκυτάλη από τη Μέρα Δράσης που πραγματοποίησαν στις 25 Απρίλη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Με τις κινητοποιήσεις στα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας που οργάνωσαν τα παραρτήματα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη, αλλά και με τις εξορμήσεις, περιοδείες και στάσεις εργασίας που προηγήθηκαν, το κάλεσμα για την Πρωτομαγιά έφτασε σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σε εργοστάσια του κλάδου των Τροφίμων

Πρόγραμμα περιοδειών σε επιχειρήσεις και εργοστάσια ξεδιπλώθηκε επίσης στα Τρόφιμα - Ποτά.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκδήλωση - συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» οργάνωσε την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στους εργαζόμενους μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Εξαρχος, ενώ προβλήθηκε το βίντεο του ΠΑΜΕ.

Πρόγραμμα περιοδειών σε Αργολίδα και Λακωνία υλοποίησε κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στις επιχειρήσεις «Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΕΛΟΝΤΑ», «Ζύμες Τσαμπάσης», «ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ», «ΑΓΡΟΣΠΑΡΤΑ», «ΛΑΚΩΝΙΑ». Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους τέθηκε και η ανάγκη συνέχισης του αγώνα της Ομοσπονδίας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο με αυξήσεις στους μισθούς.

Εξορμήσεις από τους εμποροϋπαλλήλους

Εκδήλωση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Ζαγόρι» από το ΕΚ Ιωαννίνων
Εκδήλωση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Ζαγόρι» από το ΕΚ Ιωαννίνων
Σε μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ερμού προχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας το πρόγραμμα εξορμήσεων στους εργαζόμενους του κλάδου. Ηδη, το σωματείο έχει απευθυνθεί στους εργαζόμενους σε μια σειρά πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, στον κλάδο του Εμπορίου «το 8ωρο έχει ξηλωθεί δίνοντας τη θέση του σε κάθε ελαστική και "ευέλικτη" μορφή εργασίας, στα 10ωρα και 12ωρα. Η κυριακάτικη αργία δόθηκε χάρισμα στη μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές του κλάδου. Η ανασφάλιστη και η απλήρωτη εργασία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η εντατικοποίηση της εργασίας καταπονεί και φθείρει την υγεία των εμποροϋπαλλήλων».

Στο έδαφος αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για «το δικαίωμα στη δουλειά με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πολύμορφη προετοιμασία σε όλη τη χώρα

Την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, από τα ξημερώματα της Παρασκευής τα κλαδικά Σωματεία οργάνωσαν πανεξόρμηση στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, καθώς και σε άλλους χώρους. Το Σάββατο, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στις δύο μεγάλες λαϊκές αγορές της Μαρτίου και της Ξηροκρήνης.

Από εξόρμηση του Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας
Από εξόρμηση του Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας
Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου, μια μέρα μετά τον ακρωτηριασμό δαχτύλου που υπέστη εργάτης στην επιχείρηση «TELCO», πραγματοποίησε εξόρμηση με ειδική ανακοίνωση για τις εγκληματικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη.

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν και από άλλα σωματεία, όπως από το Συνδικάτο Οικοδόμων στα εργοτάξια του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στο Βαρδάρη, σε συμβατικές οικοδομές στη δυτική Θεσσαλονίκη και σε εργοτάξια ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, από το Συνδικάτο Ιματισμού στο συγκρότημα Δεδέογλου στο Ωραιόκαστρο κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Το Σάββατο 28/4, πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προκήρυξε και οργάνωσε χτες στάσεις εργασίας σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς (κάτι που θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα 30/4), προκειμένου να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών περιοδειών, χτες κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πάρι Λιόλιο, γραμματέα του ΕΚΛ, επισκέφτηκε τις επιχειρήσεις «Κασσίδης» (επεξεργασία κρέατος), «Πουλής» και Χατζηδάκης (επεξεργασίας φρούτων). Μιλώντας με τους εργαζόμενους στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και στην πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κάνοντας ειδική αναφορά στα drones που εγκαθίστανται στη Λάρισα.

Στο Βόλο, συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα 30/4 η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία. Χτες, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, περιόδευσε σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου και άλλους χώρους. Επισκέφτηκε το καρνάγιο στην Αμαλιάπολη και τις επιχειρήσεις ΒΕΝΕΚΕΠ και «Λυκομήτρος», ενώ μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στις βιοτεχνίες «Γαλανός», «Στεφάνου», «Καρατασίδης», ΒΜΤ κ.ά.

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση στην εφορία από ταξικά συνδικάτα που κατήγγειλαν τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων και του λαού, καθώς και τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που προωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η κυβέρνηση. Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, αναδεικνύοντας τα αιτήματά τους, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση το Σάββατο 28/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
  • Εκδήλωση διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, μαζί με σωματεία, διοργανώνει το Σάββατο 28/4 προβολή αντιπολεμικής ταινίας (7 μ.μ. στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου) και τη Δευτέρα 30/4 εκδήλωση με εργατικό - λαϊκό τραγούδι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά και το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 28/4, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ζαγκλιβερίου.
  • Εκδήλωση παρουσίασης της θεατρικής παράστασης «Η εξαίρεση και ο κανόνας» του Μπ. Μπρεχτ διοργανώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος ΟΓΕ), το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οργανώνει την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα, εκδηλώσεις για παιδιά. Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 29/4, στις 10 π.μ., στο ΕΚΘ.
  • Σύσκεψη και προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, την Κυριακή 29/4, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Οικολογικής κίνησης Δράμας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, τη Δευτέρα 30/4, οργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους του «Regency Casino».
Οι συγκεντρώσεις

Σε 75 πόλεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δήλεσι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., Πλάτανος - Λιμένας

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κάρυστος, 11 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι)

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου (παραλία)

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ναύπακτος, 10 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος (και 12 μ. στο μνημείο Κάππα στον Αγιο Θωμά)

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 10 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό (παραλία)

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10 π.μ., πλατεία Βουνακίου

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών

Ο δήμος Καισαριανής και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων από 4 έως 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στο Χαϊδάρι

Την Παρασκευή 4 Μάη, στις 8 μ.μ., εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και παρουσίαση ιστορικού λευκώματος του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη Βασίλη Βλασσίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13/5 (6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Το Σάββατο 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, με τη συμμετοχή του Θοδωρή Καρέλλα.

Στην Καισαριανή

Το Σάββατο 5 Μάη:

-- 6 μ.μ., αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- 8.30 μ.μ., επίσημη παρουσίαση της εικονικής περιήγησης και των νέων εκθεμάτων του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

-- 9 μ.μ., Προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», στο Σκοπευτήριο.

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Ο ιστορικός χώρος του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» θα παραμείνει ανοιχτός το Σάββατο 5/5 και την Κυριακή 6/5, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Λαμπαδηδρομία στα χνάρια των εκτελεσμένων

Στις 6 Μάη θα πραγματοποιηθεί συμβολική λαμπαδηδρομία, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών από το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου στον τόπο της εκτέλεσης. Εκκίνηση: 9 π.μ. από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Τερματισμός: 11 π.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και εκδήλωση τιμής.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν όσοι είναι μεγαλύτεροι των 14 ετών. Οι δρομείς θα συμμετέχουν με δική τους ιατρική ευθύνη και η συνολική διαδρομή είναι 12,2 χλμ. Θα γίνει απονομή συμβολικών τιμητικών επαίνων συμμετοχής, ενώ οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι που θα τερματίσουν θα ανάψουν το βωμό εντός του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς». Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Καισαριανή, 213.20.10.796 - 213.20.10.733. Χαϊδάρι, 213.20.47.376 - 213.20.47.354.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/στριών, Μεταφορών, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας, του Βόρειου Τομέα, των Μεσογείων, καθώς και Σύλλογοι Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Νότιας Αθήνας.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στον Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις ενόψει της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ., από τα παρακάτω σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Εργατικά σωματεία Πειραιά, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί.

Περιβολάκι Νίκαιας: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού.

Ηλεκτρικός σταθμός: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος.

Πλατεία Κοραή: Λαϊκή Επιτροπή Α' Πειραιά, Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών Πανεπιστημίου Πειραιά, Συντονιστικό Μαθητών Πειραιά.

Απεργία σε καράβια, τρένα και τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και στην προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Απόφαση για απεργία έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρένα, τα οποία δεν θα κινηθούν την Πρωτομαγιά.

Και τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν την Πρωτομαγιά, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στα υπόλοιπα μέσα

Μετά τις 8 π.μ. θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, όπου έχει αποφασιστεί στάση εργασίας (από 5 π.μ. έως 8 π.μ.).

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το μετρό και το τραμ δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, την Τρίτη 1η Μάη, στις 10 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ