ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν «αμπαλάζ» να «καμουφλάρουν» τα αντιλαϊκά μέτρα

...και εκβιάζουν το λαό να τα υπομείνει, στο όνομα του «λογαριασμού που ανεβαίνει»

«Εθνική γραμμή» χαρακτήρισε η Ο. Γεροβασίλη τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης και την «κατά γράμμα τήρηση» του 3ου μνημονίου...

Eurokinissi

«Εθνική γραμμή» χαρακτήρισε η Ο. Γεροβασίλη τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης και την «κατά γράμμα τήρηση» του 3ου μνημονίου...
Την επικοινωνιακή διαχείριση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία συμφώνησε, μελετά η κυβέρνηση, ψάχνοντας τρόπο να τα «σερβίρει» στο λαό, ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας παίζεται ξανά η κακόγουστη παράσταση της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να επικοινωνεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου 2015», αλλά και για την αδυναμία σύγκλησης του Γιούρογκρουπ και ζήτησε, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Πέραν αυτών, ανασύρονται παλιοί και νέοι εκβιασμοί σε βάρος του λαού, προκειμένου να συναινέσει στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα κάποιων χειρότερων που πάντα καραδοκούν.

Πλήρης αποδοχή του «αυτόματου κόφτη» για το πιάσιμο των στόχων του κεφαλαίου

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού υποστήριξε, κόντρα σε κάθε πραγματικότητα, ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τη «συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο κοινωνικά δίκαιο» και κρατώντας «όλες τις κόκκινες γραμμές», αφού ονόμασε... «εξορθολογισμό» τις σαρωτικές ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και «αναδιάρθρωση του Φορολογικού» την κλιμάκωση της φορολεηλασίας εναντίον του λαού, πρόσθεσε: «Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει», ωστόσο «παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Για να εξηγήσει ότι η... διαφωνία έγκειται στην πραγματικότητα στον τρόπο «σερβιρίσματος» των «εφεδρικών» αντιλαϊκών μέτρων, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτησή τους εκ των προτέρων, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει «θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης», καθώς «η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων κινείται εκτός ορίων του Συντάγματος», όπως ανέφερε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός αυτός «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Γιούρογκρουπ, δηλαδή: Αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση». Σε απλά ελληνικά, ο εν λόγω μηχανισμός θα συνιστά εγγυημένα έναν αυτόματο κόφτη μισθών, συντάξεων και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου, όπως αυτοί καταγράφονται στο μνημόνιο και τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η Ο. Γεροβασίλη επικρότησε τις δηλώσεις του Ντ. Τουσκ και του Ιταλού προέδρου της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, υπέρ της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τελικά θα οριστεί συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και θα προχωρήσει το ζήτημα της «αξιολόγησης».

Κατά τα λοιπά, προέτρεψε τη ΝΔ να εξηγήσει αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και «να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας», όπως βάφτισε το συμφέρον του κεφαλαίου.

Διέψευσε σενάρια εκλογών, σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αποχώρησης του Ευ. Τσακαλώτου απ' την κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ταμειακών διαθεσίμων και ότι δεν υπάρχει καμία ανασφάλεια επ' αυτού.

Εκβιάζουν με χειρότερα

Μια «γεύση» της κυβερνητικής τακτικής απέναντι στο λαό έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real FM», αναπαρήγαγε τον εκβιασμό των χειρότερων που δήθεν καραδοκούν, υποστηρίζοντας πως «όσο καθυστερούμε "ανεβαίνει ο λογαριασμός", γιατί χειροτερεύει το κλίμα στην οικονομία, αυξάνεται η αβεβαιότητα και αυτό επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά». Ανέφερε επίσης: «Θεωρώ ότι έχουν συμφέρον και η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι να δοθεί ένα σήμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα και αποφυγής περιπετειών και υπενθυμίζω ότι το σενάριο που ζούμε τώρα θυμίζει πολύ όσα ως επιδιώξεις κατέγραφε στις περίφημες συνομιλίες με την κυρία Βελκουλέσκου ο κύριος Τόμσεν. Νομίζω ότι αυτή την ώρα κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπηρετεί το κοινό συμφέρον, και της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της».

Υποστήριξε ακόμα πως «ενώ οι Ευρωπαίοι δέχονται ως λογική και αξιόπιστη την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης γι' αυτόν τον μηχανισμό που θα διορθώνει τυχόν αποκλίσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι το 2018, υπάρχουν ενστάσεις από το ΔΝΤ, οι οποίες ενδεχομένως υποδαυλίζονται από τον κ. Σόιμπλε, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση».

«Υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων... »

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», ισχυρίστηκε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, και σε αυτό το πλαίσιο, αφού βάφτισε το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό ως «εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος» (!), συνέχισε την πρόκληση, αναφέροντας ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων»...

Υπέρ των «χαμηλότερων στρωμάτων» είναι, άραγε, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους; Υπέρ των «χαμηλότερων στρωμάτων» είναι το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνει μεγαλύτερους φόρους σε όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα με ετήσιο εισόδημα από 9.000 έως 27.000 ευρώ; Υπέρ των «χαμηλότερων στρωμάτων» είναι η μονιμοποίηση του τάχα έκτακτου χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης»; Υπέρ των «χαμηλότερων στρωμάτων» είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί στο ακέραιο όλους τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια που φόρτωσαν στο λαό οι προκάτοχοί της (όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ), για να βγαίνει μετά να καμαρώνει ότι... «υπεραπέδωσε» στους στόχους για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα;

'Η μήπως είναι υπέρ των «χαμηλότερων στρωμάτων» η νέα αύξηση του «βασικού συντελεστή» του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη αύξησή του από το 21% στο 23%, καθώς και στη μαζική μετάταξη προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης στον ανώτατο συντελεστή;

Για να μην αναφερθούμε και στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους που εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, προκειμένου να μπορεί να καυχιέται απέναντι στο κεφάλαιο και τους «εταίρους» του ότι «τηρεί κατά γράμμα όσα συμφωνήθηκαν πέρσι τον Ιούλιο»...

Κι όλα αυτά, ενώ όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο η φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά προωθούνται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση κάθε είδους νέες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως π.χ. η πρόσφατη απαλλαγή των βιομηχάνων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο!

Κομμένο, λοιπόν, το δούλεμα τόσο με τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές», όσο και με τα φούμαρα περί «δημοσιονομικής προσαρμογής με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω».

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά ταξική υπέρ του κεφαλαίου και οι μόνες «κόκκινες γραμμές» της είναι η προσπάθειά της να υπερασπίσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους» του...


Γ. Ε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αδειοδοτήσεις «εξπρές» για υδατοδρόμια

Μία ακόμη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο Βόλο, ανεβάζοντας στις 9 συνολικά εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έχουν εγκριθεί, εκτός αυτής του Βόλου, για τις περιοχές: Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Αλόννησος, Παξοί, Ρέθυμνο, Σκόπελος, Σκύρος και Πάτμος και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης υδατοδρομίων σε Αμφιλοχία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Πάτρα και Τήνο. Μέχρι σήμερα, πάντως, πλήρως αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο είναι αυτό της Κέρκυρας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν δουλέψει με εντατικούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες για την έγκριση των παραπάνω αδειών, καθώς υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από μια σειρά ομίλων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι εξέφραζαν δυσφορία για τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια που καθυστερούσαν την έκδοση αδειών.

Οπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «εισάκουσε» τις σχετικές «εκκλήσεις» και γι' αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΥΠΕΝ εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων και δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μελλοντικά αιτήματα».

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 22/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 21 - 22 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.82.22.952.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ