ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες

Επίθεση δυνάμεων καταστολής στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον έλεγχο προσφυγικών ροών

Επικίνδυνα διαμορφώνεται η κατάσταση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι σε «hot spots» και στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας. Ο εγκλεισμός, οι κακές συνθήκες ζωής, η απελπισία, προκαλούν διαμαρτυρίες και μαζικές εντάσεις, όπως η τελευταία στο κέντρο κράτησης στην Μόρια της Λέσβου. Την περασμένη Τρίτη εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώθηκαν. Η ένταση πυροδοτήθηκε στον τομέα όπου βρίσκονται οι ανήλικοι, στην είσοδο του κέντρου και επεκτάθηκε σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Παρενέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας που επιτέθηκαν άγρια σε πρόσφυγες και μετανάστες και με χρήση χημικών. Στη Μόρια κρατούνται πάνω από 3.500 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί ανήλικοι και ευάλωτες ομάδες. Περίπου 200 ανήλικοι είναι σε κράτηση πάνω από ένα μήνα. Ο κίνδυνος της επιστροφής στην Τουρκία κρέμεται σαν σπαθί κάθε στιγμή πάνω από το κεφάλι όσων έχουν κάνει αίτημα ασύλου. Δεν υπάρχει νομική υποστήριξη. Δεν υπάρχει πληροφορία για το τι θα συμβεί αύριο.

«Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν», αρκέστηκε να διαπιστώσει χτες σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, είναι η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης που οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό στη χώρα μας χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είναι, πλέον, κρατούμενοι κάτω από κακές συνθήκες. Παρών σε όσα συνέβησαν ήταν και ο Γ. Μουζάλας με τον Ολλανδό ομόλογό του Κλας Ντάικοφ, οι οποίοι εκείνη την ώρα επισκέπτονταν το κέντρο. Η αναταραχή κλιμακώθηκε σε όλο το κέντρο κράτησης. Τραυματίστηκαν 22 άτομα που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Στην Ειδομένη

Περίπου 11.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Χτες, οι πρόσφυγες απομάκρυναν τις σκηνές τους πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και τις τοποθέτησαν παράλληλα στη γραμμή. Ωστόσο, δεν διεξάγονται δρομολόγια, καθώς, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σκηνές και από το σιδηροδρομικό σταθμό και να γίνει έλεγχος ασφαλείας στις γραμμές. Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς πείθονται οι πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, η αστυνομία άρχισε τη διανομή φυλλαδίων του υπουργείου Εσωτερικών, με τα οποία ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η εξεύρεση τεσσάρων χώρων στο Ωραιόκαστρο και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, σ' αυτά σημεία, αλλά και στο κέντρο που δημιουργήθηκε στα Λαγκαδίκια, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξή μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι "στη μέση του πουθενά" και δε θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές».

Χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εξάλλου, τα drones επιστρατεύει στη «μάχη» κατά των προσφύγων ο ευρωπαϊκός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων Frontex. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της επεξεργάζονται σχέδιο χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα πετούν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ελέγχονται προσφυγικές ροές που προσεγγίζουν ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και με τις κάμερές τους θα στέλνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Η Frontex ξεκίνησε τις συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, που έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την υπηρεσία με drones. Αν και η χρήση τους θα αφορά την Ισπανία και άλλες χώρες, αξιωματούχος της Frontex ισχυρίζεται ότι εάν το σχέδιο προχωρήσει, προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Αλλοι 49 πρόσφυγες και μετανάστες (σ.σ. από Λέσβο, Κω και Χίο) έφυγαν προχτές από τη χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και άλλοι 12 χτες από τη Λέσβο. Από τα τέλη Μάρτη, οπότε έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά έχουν έρθει περίπου 8.000 άνθρωποι. Με βάση τη συμφωνία, μέχρι τώρα έχουν «επιστραφεί» στην Τουρκία 386 αλλοδαποί. Συνολικά, σε 53.859 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν 62 το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.969.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου εξετάζουν ημερησίως 50 με 60 αιτήσεις, αριθμό που χαρακτήρισε πάρα πολύ μικρό, χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Ελληνικό

Eurokinissi

Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατέθεσε το ΚΚΕ. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, έχει ως εξής:

«Εδώ και μήνες στοιβάζονται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με το 50% από αυτούς να είναι γυναίκες, μωρομάνες και παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο χώρο φιλοξενίας, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Ο χώρος δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών μένουν στο εσωτερικό των κτιρίων του πρώην αεροδρομίου μέσα σε αντίσκηνα, ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ οι ντουζιέρες στο χώρο αντιστοιχούν μία στα εκατό άτομα περίπου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Υπάρχουν μεγάλες ανεπάρκειες σε ιατρικό αναλώσιμο υλικό (γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμοι, βαμβάκι κ.ά.). Υπάρχουν ελλείψεις σε διερμηνείς καθιστώντας την επικοινωνία δύσκολη.

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

  • Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις σκηνές στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του πρώην αεροδρομίου σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταλύματα για διαβίωση με κλιματισμό, μπάνιο, κουζίνα που θα τοποθετηθούν εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.
  • Να εγκατασταθεί μόνιμο και επαρκές αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και να λειτουργήσει φαρμακείο με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους εντός του χώρου.
  • Να δημιουργηθούν χώροι σίτισης με επαρκή και κατάλληλα γεύματα.
  • Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης ασύλου, ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος για τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων και να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους».
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΟΪΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσχεδιασμένη η παρέμβαση δήθεν αγανακτισμένων πολιτών

Την προσχεδιασμένη παρέμβαση των δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, τις απειλές, τις επιθέσεις και ύβρεις, τη στοχοποίηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ και άλλων παραγόντων, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου, που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης, με θέμα το Προσφυγικό, καταγγέλλουν οι ΚΟ Βοΐου του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στη Νεάπολη Κοζάνης, ενδέχεται να δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας περίπου 500 προσφύγων. Η διοίκηση του Δήμου, μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση, αποφάσισε να δεχτεί τη φιλοξενία των προσφύγων υπό όρους. Ετσι, κάνει λόγο για προϋποθέσεις φιλοξενίας, προσδιορισμό του χρονικού ορίου της, ο αριθμός να μην ξεπερνά τα 120 άτομα και να είναι γυναικόπαιδα. Την απόφαση αυτή δεν ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, λέγοντας «ναι» στην αλληλεγγύη, «ναι» στη φιλοξενία, αφού το κράτος και οι υπηρεσίες του αναλάβουν σίτιση, στέγαση, υγεία, πρόνοια, διερμηνεία και έκδοση των απαραίτητων εγγράφων να πάνε απευθείας στις χώρες προορισμού τους.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Βοΐου του ΚΚΕ σημειώνουν ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή γενικότερα είναι υπεύθυνοι για την καλλιέργεια ρατσιστικού λόγου. Καλούν το λαό της Νεάπολης να απομονώσει τις ελάχιστες, καθοδηγούμενες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται στην πόλη, να απομονώσει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής - καλυμμένους και μη - και τις εγκληματικές προθέσεις τους, αλλά ακόμα και αυτούς που έρχονται σαν φίλοι και διεκδικούν τη μοναδική αλήθεια για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Νεάπολη με ένα κατάπτυστο κείμενο για το τι θα συμβεί στη Νεάπολη (βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, μεταδοτικές αρρώστιες κ.ά.).

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Εχει μεγάλη ευθύνη ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά η δημοτική αρχή για την εξέλιξη της συζήτησης, για όσα σκοταδιστικά ακούστηκαν. Οχι μόνο τα ανέχτηκαν και δεν τα απέτρεψαν, αλλά τα πυροδότησαν. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές των επιθέσεων ήταν στελέχη του συνδυασμού της πλειοψηφίας και προσκεκλημένοι της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση.

Καλούμε το λαό της Νεάπολης και του Βοΐου συνολικά να γυρίσει την πλάτη του σε όλους αυτούς που σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν γι' αυτήν την κατάσταση, δηλαδή στην ΕΕ που ενισχύει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην Περιφέρεια και το Δήμο που στηρίζουν την παραπάνω πολιτική.

Καλούμε το λαό να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες έτσι όπως έκανε μέχρι τώρα, συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες στη Λευκόβρυση και στην Ειδομένη, όπως έκαναν μέχρι τώρα οι μικροί μαθητές του Πενταλόφου, Τσοτυλίου, της Νεάπολης και της Σιάτιστας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ