ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Ο λαός να περιφρουρήσει το δημόσιο - δωρεάν χαρακτήρα του

Συναυλία του Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των Οργανώσεων της ΚΝΕ στις 18 Μάη

Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο
Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο
Το πάρκο «Α. Τρίτσης», ένας πολύτιμος πνεύμονας στη Δυτική Αττική, ένας από τους λίγους ελεύθερους χώρους που δεν έχουν καταβροχθίσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά υποβάθμισης και παράδοσης σε εμπορική εκμετάλλευση. Ολο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεις, δηλώνοντας ότι το πάρκο είναι περιουσία του λαού στον οποίο πρέπει να αποδοθεί για ελεύθερη και δωρεάν χρήση, χώρος πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων για την υπεράσπιση του πάρκου εντάσσεται και η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, το Σάββατο 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στο «Πάρκο Τρίτση» (δίπλα από το σιντριβάνι). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Το πάρκο «Α. Τρίτσης» βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και με μία έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων αποτελεί για τις λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της ευρύτερης πυκνοκατοικημένης περιοχής το μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου. Η κίνηση που παρουσιάζει το πάρκο από ανθρώπους όλων των ηλικιών, και μάλιστα όχι μόνο από τη δυτική αλλά από διάφορες περιοχές της Αθήνας, δείχνει τη δίψα για ελεύθερους χώρους. Αλλωστε, σε καθέναν από τους κατοίκους της πρωτεύουσας αντιστοιχούν κατά μέσο όρο με το ζόρι 2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ενώ οι ελεύθεροι χώροι παραχωρούνται ο ένας μετά τον άλλο στην εμπορική εκμετάλλευση, στην τσιμεντοποίηση, στο κέρδος.

Πλήθος παρεμβάσεων για τη σωτηρία του πάρκου

Πολύτιμη «ανάσα» για τις οικογένειες των δυτικών συνοικιών
Πολύτιμη «ανάσα» για τις οικογένειες των δυτικών συνοικιών
Οι Κομματικές Οργανώσεις της Δυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι του Κόμματος ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των προβλημάτων, της υπεράσπισης του πάρκου και του χαρακτήρα του, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στη Βουλή από βουλευτές του Κόμματος και στα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων δήμων από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που στήριξε το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά:

-- Από τη δεκαετία του 1980, οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά.

-- Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για τη μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες.

-- Στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009, κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ περιφρουρούσαν το πάρκο. Απόντες από μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την προστασία του χώρου ήταν διάφοροι, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια με κάποια «περιβαλλοντικά» προσχήματα προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην παραχώρησή του πάρκου για τη διοργάνωση εκεί του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Με εξορμήσεις, παρεμβάσεις, περιοδείες στελεχών, το ΚΚΕ βρισκόταν πάντα σε επαφή με τα προβλήματα και τις εξελίξεις γύρω από το χώρο, διεκδικώντας λύσεις, διαμορφώνοντας συγκεκριμένους στόχους πάλης.

Από την πικετοφορία της ΚΝΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη για τη σωτηρία του πάρκου
Από την πικετοφορία της ΚΝΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη για τη σωτηρία του πάρκου
-- Εδωσε τη μάχη και για να αποτελέσει το πάρκο χώρο όπου θα έχουν θέση οι ανάγκες του λαού και στο πλαίσιο αυτό είχε εκφράσει και την αντίθεσή του στη διοργάνωση εκεί ναρκω-φεστιβάλ, που μετέτρεπε το πάρκο σε όχημα ναρκω-κουλτούρας και καθυπόταξης των νεολαιίστικών συνειδήσεων.

-- Παράλληλα, ήταν πάντα σταθερά στο πλευρό των - ελάχιστων - εργαζομένων του πάρκου και σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει κάθε φορά και αφορά τη λειτουργία του. Μόλις πρόσφατα, έκανε παρέμβαση για την άμεση επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης που είχε κοπεί, απαιτώντας παράλληλα έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Το πάρκο και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Από το 2010, στο χώρο του πάρκου Τρίτση γίνεται το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η Οργάνωση έφερε το φεστιβάλ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, εκεί όπου συγκεντρώνονται πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες στις οποίες και απευθύνει την πρότασή της. Παράλληλα, έκανε από την πρώτη στιγμή καθαρό ότι η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο χώρο έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα υπεράσπισης του πάρκου από τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το Φεστιβάλ γνώρισε τους νέους όλης της Αττικής με το χώρο, τους κάλεσε να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπισή του. Ανέδειξε το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στο πάρκο. Ακόμα και μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έδειξαν πολύ συγκεκριμένα πώς το πάρκο μπορεί να γίνει χώρος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των νέων, των παιδιών. Με τη διοργάνωση συναυλιών, ανοιχτών πολιτικών συζητήσεων, τις πολύμορφες αθλητικές δραστηριότητες που ξεδιπλώνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με τον παιδότοπο που έδειξε πώς τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, να παίξουν έξω από τα όρια των διαμερισμάτων στα οποία τα κλείνει η κρίση.

Κανένας δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την πολύμορφη συμβολή της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ, στην υπεράσπιση του πάρκου και του χαρακτήρα του.

Αλλωστε, εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, κάθε χρονιά, βδομάδες πριν την έναρξη του Φεστιβαλ δουλεύουν αγόγγυστα νυχθημερόν για τη διαμόρφωση και τον καθαρισμό του χώρου, αποψίλωση και φροντίδα του πρασίνου. Σε άριστη κατάσταση παραδίδουν το πάρκο στο λαό της Αθήνας και όταν το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται.

Στην πρώτη γραμμή για να αποδοθεί στο λαό

Το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης για το πάρκο που απαντά στα συγκεκριμένα προβλήματά του, καλώντας το λαό της περιοχής να περιφρουρήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, να μην παραδοθεί στους ιδιώτες και να μη λειτουργεί ανταποδοτικά. Ξεκινώντας από τη θέση του Κόμματος ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία.

-- Βασικό ζήτημα και στόχος πάλης είναι η επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης είναι ότι σήμερα έχει βρεθεί με κομμένο το ρεύμα και το νερό.

-- Να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πάρκου. Σημειώνεται ότι σήμερα οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο πάρκο είναι μόλις 5, οι οποίοι με φιλότιμες προσπάθειες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας έκτασης 1.200 στρεμμάτων.

-- Οχι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται. Ηδη στο πάρκο έχουν ξεφυτρώσει εμπορικά μαγαζιά, καφετέριες ενώ ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής έχει εμφανίσει προτάσεις για τη βιωσιμότητα του πάρκου στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας (ενοικίαση για εκδηλώσεις, δραστηριότητες με εισιτήριο κ.λπ.).

Το πάρκο πρέπει να αποδοθεί στους εργαζομένους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Και όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, είναι στην ευθύνη του εργατικού - λαϊκού κινήματος να διασφαλίσει αυτήν την προοπτική.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ