ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Το κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες

Ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με αφορμή τη σημερινή μαύρη για την εργατική τάξη επέτειο

Με 30 νεκρούς από τις αρχές του χρόνου, βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας η σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Με αφορμή την ματωμένη για την εργατιά επέτειο, η θέσπιση της οποίας, εκτός όλων των άλλων, εκφράζει και την υποκρισία αυτών που με την πολιτική τους δολοφονούν και σακατεύουν εργάτες, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει, σε ανακοίνωσή του:

«Κάθε μέρα χιλιάδες εργάτες πέφτουν θύματα του καπιταλιστικού κυνηγητού, δολοφονούνται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μαρτυρούν τα περίπου 2,2 εκατομμύρια των εργαζομένων, που, σύμφωνα και με αυτά τα υποτιμημένα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, από τις επαγγελματικές ασθένειες και από τα εργατικά ατυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε μια αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Επίσης περίπου 270.000.000 άνθρωποι είναι σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και άλλα 160.000.000 εργαζόμενοι είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι και υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την εργασία.

Κάθε τριάμισι λεπτά ένας εργαζόμενος πεθαίνει στην ΕΕ από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 160.000 θανάτους κάθε χρόνο, που οφείλονται στις επαγγελματικές ασθένειες και πάνω από 6.000 θανάτους εξαιτίας των εργατικών "ατυχημάτων".Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 120 σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Σχεδόν 5.500 είναι οι νεκροί εργάτες από το 1970 μέχρι σήμερα (χωρίς να υπολογίσουμε τους νεκρούς ναυτεργάτες, αγρότες και μεταλλωρύχους) και πολλαπλάσιοι από επαγγελματικές ασθένειες. Στη χώρα μας δεν υπάρχει επί της ουσίας διαδικασία διάγνωσης, αναγνώρισης και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών. Ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας που μπορεί να αναγνωρίσει και να καταγράψει τα επαγγελματικά νοσήματα, το ΙΚΑ, δε δίνει στη δημοσιότητα αξιόπιστα στοιχεία, τη στιγμή που ο αριθμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την αιτιολογία της "κοινής νόσου", αυξάνει θεαματικά τα τελευταία χρόνια (9.000 νέες αιτήσεις περίπου για την τετραετία 1995-1998 μόνο για την περιοχή της Αττικής).

Πολιτική η ρίζα του κακού

Η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση των ΒΑΕ σε μια σειρά από κλάδους, την εμπορευματοποίηση τομέων της κοινωνικής πολιτικής, την πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, αποτελούν αιτίες επιδείνωσης όχι μόνο των συνθηκών εργασίας, αλλά και της υγείας των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Καταγγέλλουμε την ΕΕ, τα κόμματα της ευρωυποταγής, που υλοποιούν αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των εργατών. H δραματική αυτή κατάσταση πρέπει να σημάνει συναγερμό και δυνάμωμα της πάλης για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των εργατών.

Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, να σφετερίζονται το χυμένο αίμα των εργατών και συγχρόνως να καλλιεργούν αυταπάτες, επιχειρώντας να ταυτίσουν το εργοδοτικό με το εργατικό συμφέρον μέσα από κοινωνικούς διαλόγους και κάθε λογής συμβιβασμούς και συναινέσεις.

Αμεσες και επιθετικές διεκδικήσεις

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους με όλες τους τις δυνάμεις να αγωνιστούν για να σταματήσουν αυτόν τον καθημερινό πόλεμο και την αιματοχυσία στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα:

  • Τη σύσταση και ενεργοποίηση ταξικών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπου θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τα προβλήματα με τις πραγματικές αιτίες που τα γεννούν, δε θα αφήνουν να διεξάγεται εργασία όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, θα συσπειρώνουν εργάτες στο πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ.
  • Την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας με την κατάργηση των ιδιωτικών Υπηρεσιών Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και τη δημιουργία Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας, ενταγμένων σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Την κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τη διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Τη διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Την κατοχύρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου.
  • Το τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.
  • Την κατοχύρωση δημόσιας - δωρεάν καθολικής κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.
  • Ο κύκλος των θανάτων και των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα συνεχίζεται όμως, όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τον τροφοδοτούν.
  • Απαιτεί από τα ταξικά συνδικάτα την ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Πάλη για την εκπλήρωση όχι μόνο της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, αλλά και του χρέους της απέναντι στα θύματα αυτής της εφιαλτικής εκμετάλλευσης.
  • Η ουσιαστική βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας είναι άρρηκτα δεμένες με τη μαζική αμφισβήτηση του δικομματικού μονόδρομου, τη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκφραστές του, την ΕΕ, τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική απέναντι στους συνταξιούχους

Συνάντηση των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών με τον υπουργό Οικονομίας

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι συνταξιούχοι φταίνε για τη δεινή οικονομική τους κατάσταση!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι συνταξιούχοι φταίνε για τη δεινή οικονομική τους κατάσταση!
Προκλητική και θρασύτατη απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων, μετά τη χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση.

Η συμπεριφορά του υπουργού έχει εξοργίσει τους συνταξιούχους, καθώς ο Γ. Παπαθανασίου όχι μόνο απέρριψε το σύνολο των αιτημάτων που προβάλλουν, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της κρίσης, αλλά ούτε λίγο - ούτε πολύ, όπως κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας ευθύνονται και οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι!

Οι εκπρόσωποι συνδικαλιστές των συνταξιούχων τόνισαν ότι ο υπουργός υπερασπίστηκε με πάθος την πολιτική της κυβέρνησής του, μια πολιτική, που, όπως κατήγγειλαν και στη συνάντηση, έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους στη φτώχεια. Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσαν, απέφευγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στις καταγγελίες των συνταξιούχων για την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου (π.χ. 28 δισ. στις Τράπεζες), που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, όταν για τους συνταξιούχους και για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν λεφτά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, με δηλώσεις τους, κατήγγειλαν ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του υπουργού και ξεκαθάρισαν ότι το συντονιστικό τους όργανο θα συνεδριάσει άμεσα, με σκοπό να αποφασίσει νέα κινητοποίηση των συνταξιούχων μέσα στο Μάη.

Νεκρός 25χρονος μετανάστης

Ακόμα ένας μετανάστης έπεσε νεκρός στο μεροκάματο, εξαιτίας της εργοδοτικής ασυδοσίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που κυριαρχούν στους τόπους δουλειάς. Ο 25χρονος Τζόρτζι Τάνας, από την Αλβανία, βρήκε τραγικό θάνατο, το περασμένο Σάββατο, 25/4, την ώρα που δούλευε μέσα στο ζαχαροπλαστείο «ΚΟΣΜΙΚΟ», στο Παλαιό Φάληρο (Αγ. Αλεξάνδρου και Ζησιμοπούλου). Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 8 μ.μ. και - σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ» - ανεβάζει τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του 2009 στους 30. Ο νεαρός μετανάστης εγκλωβίστηκε στον ανελκυστήρα, ενώ μετέφερε εμπορεύματα από τον 1ο όροφο στο ισόγειο της επιχείρησης. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που χρειάστηκαν δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν - άψυχο πια - το σώμα του εργαζόμενου.

Συνέντευξη Τύπου για την Υγεία

Συνέντευξη Τύπου για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών (Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα) και τις θέσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων, θα δώσει σήμερα Τρίτη 28 Απρίλη, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την Υγεία που έχει συγκροτηθεί. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Κερατσινίου, στις 12 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ