ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μονόδρομος η ταξική συσπείρωση

Καθημερινά γεγονότα των τελευταίων ημερών με μία κάποια σημασία για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αν δεν τα 'φαγε η μαρμάγκα της αποσιώπησης, πέρασαν στα μέσα ενημέρωσης από το φίλτρο της πάση θυσία παρουσίασης της πραγματικότητας έτσι που όχι μόνο να φαίνεται το μαύρο άσπρο αλλά και να κερδίζει ο αντίπαλος, στην προκειμένη περίπτωση το κεφάλαιο.

Μια μικρή ανακεφαλαίωση δε βλάπτει:

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ με τη στάση της και πολύ περισσότερο με την πράξη της αναβίωσε ένδοξες στιγμές του... 1985. Τότε ήταν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που απαγόρευαν τις αυξήσεις στους μισθούς και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές είχαν αναλάβει να βγάλουν τα κάστανα απ' τη φωτιά. Σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο αξιώνει και η κυβέρνηση νομοθετεί την κατεδάφιση του κοινωνικο- ασφαλιστικού συστήματος. Η ΠΑΣΚΕ αναλαμβάνει και πάλι τη βρώμικη δουλιά. Ως και αφίσες κυκλοφόρησαν για να δηλώσουν ότι είναι περήφανοι που είναι απεργοσπάστες με τα όλα τους!

Εχει και συνέχεια: Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, όπου διάφοροι ήρθαν με ξεκάθαρη εντολή από τις οργανώσεις τους να ψηφίσουν υπέρ της επόμενης απεργιακής κινητοποίησης και σε κάθε περίπτωση κατά του «κοινωνικού διαλόγου», όταν ήρθε η ώρα να σηκώσουν το χεράκι ψήφισαν «ΕΓ ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι την ίδια μέρα ψήφισαν υπέρ και για την αύξηση του κατώτερου μεροκάματου κατά 0,77 ευρώ! Σχεδόν ταυτόχρονα η Κομισιόν ανακοινώνει τις εντολές της για εντός του 2002 ψήφιση του Ασφαλιστικού και παράλληλα αξιώνει εδώ και τώρα πλήρη κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων και λοιπών ρυθμίσεων που εμποδίζουν την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου. Γαργάρα η ΠΑΣΚΕ κι ακόμα χειρότερα, προχτές, όταν ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ δηλώνει ότι ήρθε η ώρα για την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας σπεύδει ο Πολυζωγόπουλος να καθησυχάσει τους εργάτες ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το είπε αυτό ενώ ήδη ο Κ. Σημίτης είχε αναγγείλει με την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση» ότι η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς και στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Διά ταύτα: Η εργατική τάξη πρέπει να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μ' όλον αυτόν τον βούρκο. Και συνδικαλιστικά και πολιτικά. Οσο κι αν ενοχλεί όσους ξεκοκαλίζουν μαζί με την ΠΑΣΚΕ διάφορα ευρωπακέτα, αυτή είναι η αλήθεια και είναι σκληρή. Εδώ και καιρό ο εχθρός δεν υπάρχει μόνο στο χώρο της παραγωγής, δε λειτουργεί μόνο στο χώρο της ιδεολογίας (ρεφορμιστικές απόψεις κλπ.) αλλά και πράττει με συγκεκριμένο αντεργατικό τρόπο στο εσωτερικό των συνδικάτων. Οσο γρηγορότερα καθαρίσει αυτή η κόπρος του Αυγείου τόσο καλύτερα για τους εργάτες. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και για να μη μένουν περιθώρια για σπέκουλα: Η ηγεσία της ΔΑΚΕ είναι απόλυτα συνυπεύθυνη σ' αυτόν τον κατήφορο. Η συμφωνία της έχει καταγραφεί και στο Ασφαλιστικό, που διευκόλυνε την ΠΑΣΚΕ να απορρίψει την πρόταση για την απεργία, και στην εθνική σύμβαση, που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της.

Τι πρέπει να γίνει; Αμεσα να αξιοποιηθεί στο έπακρο η θετικότατη εμπειρία της ταξικής συσπείρωσης των εργατών στη βάση, που ενισχύθηκε με την απεργία της 3ης του Απρίλη, την οποία προκήρυξε και οργάνωσε το ΠΑΜΕ. Να εκφραστεί αυτό ακόμα πιο ισχυρά στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα. Η οργή των εργατών για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους, αλλά και η συνείδηση που διαμορφώνεται μέσα από αυτή τη γνώση, πρέπει να εκφραστεί και στο δρόμο τη Μεγάλη Τετάρτη, στην ταξική Πρωτομαγιά, και πολύμορφα στη συνέχεια...


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε την πάλη μας
  • Απορρίπτουμε και απαιτούμε την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Καταδικάζουμε το στημένο κοινωνικό διάλογο
  • Διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας
  • Τα ψευδολογήματα της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ προκαλούν την οργή των εργαζομένων

Η απεργία στις 3 Απρίλη, που κήρυξε το ΠΑΜΕ, δίνει το στίγμα και για τη συνέχεια
Η απεργία στις 3 Απρίλη, που κήρυξε το ΠΑΜΕ, δίνει το στίγμα και για τη συνέχεια
Η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, προσπαθώντας να στηρίξουν τα αντεργατικά μέτρα που συνεχίζουν την κατεδάφιση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οργανώνουν εκστρατεία παραπλάνησης των εργαζομένων. Οι τοποτηρητές της κυβέρνησης στα συνδικάτα καταφεύγουν σε ανοιχτή απεργοσπαστική δράση, όπως διαπιστώθηκε στις δύο επιτυχημένες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 και στις 18 Απρίλη.

Οι αντεργατικές αυτές ενέργειες πέφτουν στο κενό. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και η λογική της συναίνεσης κατρακυλούν στον κατήφορο της ανυποληψίας.

Οι εργαζόμενοι δε συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που τους πετά η πλουτοκρατία, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι.

Εχουν δικαιώματα και τα διεκδικούν.

Κρίνουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με τα δικά τους κριτήρια, με τις δικές τους ανάγκες και όχι με τα κριτήρια των βιομηχάνων που χρησιμοποιούν οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνεχίζουμε ακούραστα την πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνεχίζουμε την πρωτοπόρα δράση που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές, οι ταξικές δυνάμεις στους μεγάλους αγώνες της περασμένης άνοιξης. Οργανώνουμε τη λαϊκή αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα και τον στημένο κοινωνικό διάλογο που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ για το ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν ξέρουν καν αν θα φτάσουν στη σύνταξη. Κι όμως κυβέρνηση και εργοδότες τους θεωρούν προνομιούχους!
Δεν ξέρουν καν αν θα φτάσουν στη σύνταξη. Κι όμως κυβέρνηση και εργοδότες τους θεωρούν προνομιούχους!
Με δεκάδες κινητοποιήσεις, με την απεργιακή μάχη που έδωσαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 3 Απρίλη ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στις 18 Απρίλη, οι ταξικές δυνάμεις συνέβαλαν αποφασιστικά στην κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και άνοιξαν το δρόμο για ακόμα πιο μαζική - μαχητική αντίδραση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

Δυναμώνουμε την ταξική συσπείρωση, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ.

Δίνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά Αγωνιστική Απάντηση:

Συνολική καταδίκη και απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων. Κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ενισχύουν τους νόμους της ΝΔ

Αποκαλύπτουμε τα ψεύδη που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ.

Πρώτο ψέμα:Τα μέτρα της κυβέρνησης καταργούν τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει τουλάχιστον στις εξής αλλαγές:

- Κατάργηση των διαχωρισμών σε ασφαλισμένους πριν και μετά την 1/1/93.

- Κατάργηση των διατάξεων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια.

- Κατάργηση της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και το δημόσιο.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ δηλώνει και περήφανη για την απεργοσπασία!
Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ δηλώνει και περήφανη για την απεργοσπασία!
- Κατάργηση των ρυθμίσεων που αύξησαν τα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (πριν ήταν 4.050 η ΝΔ τα έκανε 4.500).

- Κατάργηση των ρυθμίσεων που άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης του ΙΚΑ (πριν υπολογίζονταν με βάση τους μισθούς της τελευταίας τριετίας, η ΝΔ επέβαλε την τελευταία 5ετία).

- Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περικόπτουν αυθαίρετα το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και μειώνουν το ύψος των σχετικών συντάξεων. Ο κατάλογος μπορεί να συμπληρωθεί με μια σειρά ακόμα αντιασφαλιστικές διατάξεις.

Τα κυβερνητικά μέτρα όχι μόνο δεν καταργούν αυτές τις διατάξεις, αλλά τις επεκτείνουν, συνεχίζοντας τη μέθοδο του κατακερματισμού και τη λογική της διάσπασης των εργαζομένων. Επάνω στα αντιασφαλιστικά μέτρα της ΝΔ, στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, κτίζουν ένα αντιλαϊκό ασφαλιστικό σύστημα, που θα φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης

Δεύτερο ψέμα:Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα κυβερνητικά μέτρα επεκτείνουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της ΝΔ και επιβάλλουν όριο ηλικίας στα 65 και τα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.

Αυτός που τυχόν θα τολμήσει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, θα κληθεί να πληρώσει το χαράτσι της μείωσης της σύνταξης κατά 3% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του.

Αποτελεί θρασύτατη πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων το αντεργατικό μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια!

Πρόκειται για εξοντωτική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ, υλοποιώντας την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επέκταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα, με στόχο την τεχνητή μείωση του αριθμού των συνταξιούχων!

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες - 55 χρόνια και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά.

Είναι συντάξεις πείνας

Τρίτο ψέμα: Ικανοποιητικό το επίπεδο των συντάξεων.

Υμνούν(!) τις κατώτερες συντάξεις των 128.000 δρχ. που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια.

Η σύνταξη των 128.000 δρχ. δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης των συνταξιούχων, τους καταδικάζει σε αργό θάνατο.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι υπόλογη για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Ξεπουλάει χρόνια τώρα την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, υπηρετεί τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων για την αύξηση των υπερκερδών τους.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ψεύδεται όταν αναμασά τις κυβερνητικές αλχημείες και προσπαθεί να αποκρύψει τη δραματική μείωση των συντάξεων των εργαζόμενων στις πρώην ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ σήμερα η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση του τελευταίου μισθού και σε ποσοστό 80%, με τα νέα μέτρα θα υπολογίζεται με βάση τους μισθούς της τελευταίας 5ετίας και σε ποσοστό 70%. Οι απώλειες δηλαδή είναι διπλές και ανέρχονται σε χιλιάδες δραχμές το μήνα.

Ο ισχυρισμός που λέει ότι η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι με τα κυβερνητικά μέτρα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν κατώτερο μισθό 300.000 δρχ. - κατώτερη σύνταξη 240.000 δρχ.

Υπολογισμό της σύνταξης, στη χειρότερη περίπτωση, με βάση τους μισθούς της τελευταίας 3ετίας.

Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού.

Δουλιά ως το θάνατο

Τέταρτο ψέμα:Θετικό μέτρο η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πρόκειται για μεγάλο εμπαιγμό, αφού ο κάθε εργαζόμενος κατανοεί ότι σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας και επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων η συμπλήρωση των 37 χρόνων ασφάλισης χρειάζεται... μια ολόκληρη ζωή.

Αλλωστε η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να αλλάζουν ακόμα και τρεις φορές επάγγελμα!

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

Χτυπάνε τα βαρέα

Πέμπτο ψέμα:Δε θίγονται τα Βαρέα - Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Τα μέτρα της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν με κυνισμό: Οι εργαζόμενοι σε ΒΑΕ που θα ενταχθούν στην εργασία από την 1/1/2004 θα διέπονται από νέο κανονισμό ένταξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται το έδαφος και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται μέσω του ΙΚΑ και των αντεργατικών αλλαγών της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς!

Διευκολύνοντας το χτύπημα των ΒΑΕ, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχείρησε σε συμπαιχνία με τους βιομήχανους να καταργήσει και αυτό ακόμα το κουτσουρεμένο 1% που καταβάλλει η εργοδοσία για τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τα ΒΑΕ, παλεύουν για την ένταξη και νέων κλάδων, για την κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου από την εργοδοσία και την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Ρίχνουν τις συντάξεις στον τζόγο

Εκτο ψέμα:Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ιδιωτική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και ταυτόχρονα αυξάνει το ποσοστό των αποθεματικών των ταμείων που ρίχνονται στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Τροφοδοτεί την πλουτοκρατία με τεράστια κεφάλαια, καταληστεύοντας τα ταμεία και τα χρήματα των εργαζομένων, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζει τη νέα απάτη που ακούει στο όνομα «επαγγελματικές συντάξεις», με ιδιωτικά - ανταποδοτικά κριτήρια μέσω των οποίων θα κληθούν οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν νέες εισφορές... με την προσδοκία να συμπληρώνουν τις συντάξεις πείνας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία - πρόνοια, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων, των χρημάτων των εργαζομένων από το χρηματιστηριακό τζόγο και κάλυψη των απωλειών από το κράτος.

Χρωστάνε και δεν πληρώνουν

Εβδομο ψέμα:Επαρκής η κρατική χρηματοδότηση.

Τα δήθεν «μεγαλόπνοα» κυβερνητικά σχέδια για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι το δόλωμα που ρίχνουν για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.

Κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία κατέκλεψαν τα αποθεματικά των ταμείων.

Χρωστούν περισσότερα από 25 τρισεκατομμύρια δραχμές και προσπαθούν να τα παραγράψουν με ευθύνη και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Το κράτος χρωστάει 1 τρισεκατομμύριο στο ΙΚΑ, μόνο για τους νεοασφαλιζόμενους από 1/1/93.

Η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο το χρόνο.

Κράτος και εργοδοσία να καταβάλουν τα χρωστούμενα, τα κλεμμένα.

Οι λογαριασμοί της κυβέρνησης θυμίζουν τη μοιρασιά του «Καραγκιόζη». «Μονά - ζυγά δικά της»!

Οι υπολογισμοί της γίνονται με ένα δεδομένο:

Υποβαθμισμένες συνταξιοδοτικές παροχές και υπηρεσίες υγείας -πρόνοιας.

Η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή των συντάξεων, της Υγείας, της Πρόνοιας, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, απαιτεί αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, επαρκείς, σε χρονιάτικη βάση, πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν παίρνει γιατρειά

Καθημερινά οξύνονται τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα. Δίπλα στην επίθεση ενάντια στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα εξελίσσεται η επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στη δουλιά, στο εισόδημα, στο δικαίωμα στη μόρφωση, στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η αντιλαϊκή πολιτική δε γιατρεύεται.

Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων απαιτεί καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάθε κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής παγίδας που στήνεται για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η αγανάκτηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να μετατραπεί σε δράση, σε ψήφο καταδίκης των ψηφοδελτίων του δικομματισμού στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, να γίνει δύναμη ενίσχυσης του ΚΚΕ και των αγωνιστικών συνδυασμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ