ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την υπεράσπιση της μνήμης των νεκρών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων

Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που έζησαν στην πολιτική προσφυγιά μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια
Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που έζησαν στην πολιτική προσφυγιά μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια
Τη δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στις 26/3 στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», το οποίο θα συζητηθεί και ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Εκατοντάδες Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949, από τους οποίους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος, έχουν πεθάνει και ταφεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ή και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πριν τους δοθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού τους στη χώρα μας και ανάκτησης της ιθαγένειάς τους».

«Αυτό έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, οι επιζώντες σύζυγοι, συγγενείς και οικείοι τους να μην μπορούν, όταν το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά της σορού, των οστών ή της τέφρας τους στη χώρα μας. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, αδικαιολόγητη προσβολή της μνήμης των νεκρών Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που ο θάνατος τους βρήκε στην προσφυγιά, χωρίς να προλάβουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, όπως το επιθυμούσαν οι ίδιοι, αλλά και μια άδικη μεταχείριση των επιζώντων συζύγων, συγγενών και οικείων τους που επιθυμούν τη μεταφορά της σορού, των οστών ή της τέφρας τους στη χώρα μας».

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος προβλέπεται στο άρθρο της τροπολογίας που προτείνει το ΚΚΕ: «Επιτρέπεται η μεταφορά στη χώρα μας της σορού, των οστών ή της τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, από τους οποίους είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια με νομοθετικά διατάγματα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και οι οποίοι έχουν πεθάνει και ταφεί σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να αποτελεί κώλυμα για την πραγματοποίησή της η απώλεια της ιθαγένειάς τους».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Υποδαυλίζει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Ως μοχλός διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού λειτουργεί η συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος, με άξονα τη διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στη σχετική επιστολή που έστειλε η Φώφη Γεννηματά προς όλα τα κόμματα με τις προτάσεις της. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως προσωπική του δέσμευση πριν από το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Δηλώνει ότι συμφωνεί με την Φώφη Γεννηματά πως «απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα» και πως η γενναία τομή «δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη». Αξιοποιώντας το σχήμα του «προοδευτικού προσήμου» για να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και για να αποτυπώσει το κοινό έδαφος με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε: «Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ' επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί - σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει - μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με αυτή την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά κατέθεσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη διαφωνία του και με την πρόταση του Αλιβιζάτου (ήταν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής) για «μίνι» αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αυτή η κίνηση «προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής», αφού «δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση, η οποία εκβιάζει τους θεσμούς» και «παραβιάζει το Σύνταγμα...». Η απάντηση στην τοποθέτηση αυτή του Ευ. Βενιζέλου από τη Χ. Τρικούπη ήταν ότι η απόφαση για συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκε εκτενώς στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης τάχτηκε και ο Στ. Θεοδωράκης καλώντας τους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη «να απαντήσουν στη συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Ακόμα αναζητά την ... αρμοδιότητά της

Την παράταση ενός μήνα για να συνεχίσει να ...αναζητά την αρμοδιότητά της, αλλά και στο μεταξύ να συντάξει και το κενό περιεχομένου πόρισμά της, αποφάσισε να ζητήσει χτες η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση «Novartis», από την ολομέλεια της Βουλής.

Χτες, η συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία έχουν απομείνει πλέον μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αφιερώθηκε στην ανάγνωση των επιστολών των 9 πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση, στις οποίες γνωστοποιούν ότι αρνούνταν να παρουσιαστούν και να καταθέσουν στην Επιτροπή μόνο για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Ο μόνος από τους 10 που κατέθεσε ήταν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά από δικό του αίτημα.

Για τον πλήρη εκφυλισμό της Επιτροπής την ευθύνη φέρει η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία αξιοποίησε τη συγκρότηση της Επιτροπής για επικοινωνιακά παιχνίδια, για τη συντήρηση του διπολικού καβγά με τη ΝΔ στο πεδίο της σκανδαλολογίας, συγκαλύπτοντας τους υπαίτιους και συνολικά την αντιλαϊκή της πολιτική.

Στο «παιχνίδι» συμμετείχαν άλλωστε η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που από την αρχή έκαναν λόγο για την «ακυρότητά» της, ενώ τώρα «πιάνοντας την πάσα» μιλάνε για σκευωρία. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ...αναζήτηση της αρμοδιότητας έχει προγραμματιστεί για τις 29/3.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται το πλατύ πολιτικό άνοιγμα

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους, καλώντας τους «να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Παράλληλα, οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Αύριο Πέμπτη, η ΚΟ Αλιβερίου Εύβοιας καλεί σε συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Την Παρασκευή 30 Μάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας, στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ), θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Στις 12 μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Ledra», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Το Σάββατο 31 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ» αίθουσα στην Πρέβεζα, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Επίσης:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ανατολικών Δήμων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του δημαρχείου Καισαριανής, με ομιλητή τον Σπύρο Μπότση, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στη «Βίλα Στέλλα» με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα δημαρχείου Παλλήνης, οι ΚΟΒ Γέρακα και Παλλήνης καλούν σε συγκέντρωση με ομιλητή τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Γ' Τελωνείο Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕ. Θα μιλήσει ο Β. Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Μετάλλου Μαγνησίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕ, με ομιλητή τον Μ. Τσιώνα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μαγνησίας.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Ν. Ιωνίας. Θα μιλήσει ο Απ. Ριζόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μαγνησίας.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Λίμνης Εύβοιας καλεί σε συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο «Ελύμνιο», με ομιλητή τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

  • Λόγω του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αττικής το Σάββατο 31/3 στο Λαύριο, αναβάλλεται η συγκέντρωση της ΚΟΒ Ν. Μάκρης με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ