ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζουν την αγωνιστική δραστηριότητα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Αύριο η απεργία σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Από την περιοδεία του Συνδικάτου Τροφίμων Αρτας - Πρέβεζας σε εργοστάσιο της περιοχής
Από την περιοδεία του Συνδικάτου Τροφίμων Αρτας - Πρέβεζας σε εργοστάσιο της περιοχής
Τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων, συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, συνδικάτα σε μια σειρά από κλάδους συνεχίζουν τη δράση τους, ενώ αύριο Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών.

Αύριο θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις με προμετωπίδα τα αιτήματα για τις ΣΣΕ στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στην Αρτα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία στον κλάδο για τις ΣΣΕ αύριο Πέμπτη.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στο Ηράκλειο, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη ΒΙΠΕ (οδός 1, απέναντι από τα ΕΛΤΑ), ενώ στα Τρίκαλα η συγκέντρωση του κλαδικού Συνδικάτου θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σε Πάτρα, Γιάννενα και Αρτα, οι απεργοί θα διαδηλώσουν στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα για τις ΣΣΕ.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας, Αργολίδας, το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», «ΦΑΓΕ» σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Παυλίδη», «Ροδόπη» (Ξάνθη), «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος») και το Σωματείο της «Coca Cola 3E» Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τις περιοδείες, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Χτες, περιοδείες οργανώθηκαν στις επιχειρήσεις «Μπρακόπουλος» και «ΦΑΓΕ», αλλά και στα ΤΕΙ Αθήνας, στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ).

Προετοιμάζοντας την απεργία, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας συζήτησε χτες με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο συσκευασίας και τυποποίησης ψαριών «FOPEN» στην Πρέβεζα. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε περιοδείες σε μια σειρά εργοστάσια της περιοχής («ΒΙΚΗ», «ΙΟΝ», φυτώρια Ξυλογιάννη, «ΗΠΕΙΡΟΣ»).

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα να εμποδίσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την απεργία, προγραμματίζοντας 6η μέρα παραγωγής για τη βδομάδα στην οποία έχει προκηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση, βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Για το σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην «ΕΒΓΑ» για τις μέρες που είναι πιθανό να επιχειρήσει η εργοδοσία να προγραμματίσει πρόσθετη μέρα παραγωγής για να υπονομεύσει την απεργία (από Παρασκευή 23/3 έως και την Κυριακή 1/4).

Στάση εργασίας από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και στις 2 μ.μ. καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), που αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο».

Σε απάντηση, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Κινητοποίηση από τις καθαρίστριες

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, προχωρούν το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, για τα προβλήματα της απληρωσιάς, της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς και της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Απέναντι στην κυβέρνηση και τους εργολάβους, διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

«Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουμε κάτω από την πίεση για να έχουμε δουλειά εξυπηρετούν το κράτος και τους εργολάβους και όχι εμάς», τονίζουν και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ενιαία κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σπάζοντας τα τείχη που υψώνουν ανάμεσα στους εργαζόμενους «οι κυβερνήσεις και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ - ΟΙΥΕ)».

Συγκέντρωση στον εργοδοτικό σύνδεσμο από την Ομοσπονδία Φαρμάκου

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Για μια ακόμα φορά εργαζόμενοι εκτίθενται στον αμίαντο

Την έκθεση εργαζομένων για ακόμα μια φορά σε εργασία σε χώρο με αμίαντο, στο πλοίο «Αίολος» («Moby Love»), καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Συνδικάτο, τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία και εργολαβικά συνεργεία έβαλαν εργαζόμενους στο πλοίο, με σκοπό να εκτελέσουν εργασίες απαραίτητες για να αποπλεύσει. Μάλιστα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι αυτό συνέβη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Εισαγγελίας και οι Λιμενικές Αρχές υποτίθεται ότι είχαν απαγορεύσει την είσοδο στο πλοίο.

Το Συνδικάτο είχε καταγγείλει την έκθεση των εργαζομένων από εργολαβικά συνεργεία αλλά και του πληρώματος σε παράνομες εργασίες αποψίλωσης αμιάντου. Ακολούθησαν εντολές διακοπής εργασιών που παραβιάστηκαν και νέος έλεγχος από τον «Δημόκριτο», κατά τον οποίο βρέθηκαν αποψιλωμένα κομμάτια αμιάντου. Στη συνέχεια διατάχθηκε, όπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, «απαγόρευση εισόδου στο πλοίο μελών συνεργείων για οποιονδήποτε λόγο μέχρι να καθαριστούν οι χώροι από τον αμίαντο από εξειδικευμένο - πιστοποιημένο συνεργείο ώστε να καταστεί το πλοίο ασφαλές».

«Σήμερα έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τη διακοπή εργασιών, κανένα εξειδικευμένο συνεργείο δεν έχει μπει να καθαρίσει το πλοίο», τονίζει το Συνδικάτο. Αντίθετα, χτες έγινε γνωστό ότι το πλοίο «πρόκειται να αναχωρήσει προς άγνωστο Ναυπηγείο του εξωτερικού για να ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί». Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο κάνει λόγο για σχέδιο της εταιρείας να αποφύγει το κόστος του καθαρισμού από τον αμίαντο.

«Για να μην πληρώσει έβαλε σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο τους εργαζόμενους», τονίζει και προσθέτει πως για τον ίδιο λόγο «τώρα θέλει να πάρει το πλοίο και να πάει να τελειώσει τις εργασίες κάπου, όπου ανυποψίαστοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να αναπνέουν καρκινογόνες ίνες αμιάντου. Γιατί είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα πάρουν το πλοίο και θα το πάνε κάπου αλλού για να τηρήσουν τα δέοντα, όταν αρνούνται τόσους μήνες να το κάνουν εδώ...».

«Αραγε πώς δόθηκε άδεια να αποπλεύσει το πλοίο; Οι εργαζόμενοι του πληρώματος που θα εργάζονται σε καθεστώς έκθεσης στον αμίαντο δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της Εισαγγελέως;», είναι τα ερωτήματα που θέτει το Συνδικάτο.

Ζητά να δοθεί άμεση εντολή απαγόρευσης του απόπλου του πλοίου, μέχρι να τελειώσει η έρευνα, να καθαριστεί το πλοίο και να είναι ασφαλές για το πλήρωμα και για όποιον άλλον βρίσκεται σε αυτό. Ζητά επίσης να διερευνηθούν οι συνθήκες «κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν οι εισαγγελικές εντολές» και ο «ρόλος που έπαιξαν οι Λιμενικές Αρχές και το υπουργείο Ναυτιλίας».

  • Αναφορά με την καταγγελία και αιτήματα του Συνδικάτου κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας βουλευτές του ΚΚΕ.
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Στο σημερινό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τις εξής εκπομπές:

-- Στις 6 μ.μ.: Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

-- Στις 7 μ.μ.: ΠΑΣΕΒΕ

-- Στις 8 μ.μ.: Λαϊκό Πάλκο

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Ολες οι εκπομπές, μετά τη μετάδοσή τους, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στην ενότητα Πολυμέσα / Ραδιόφωνο, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή (on demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό κ.α.

Για την ακρόαση μέσω κινητών

Με χτεσινό δελτίο Τύπου, το ΠΑΜΕ ενημερώνει ότι η παρατηρούμενη τις τελευταίες μέρες αδυναμία ακρόασης των εκπομπών μέσω της εφαρμογής «tunein» για κινητά τηλέφωνα οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα που αφορά την εφαρμογή. Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατόν σύντομη αποκατάσταση του προβλήματος.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα, Τετάρτη, στο Καρλόβασι (4 μ.μ. - 9 μ.μ.) και την Παρασκευή 30/3 στο Βαθύ (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

-- Κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της στις εκλογές στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind» απευθύνει η «Ταξική Ενότητα». Οι εκλογές θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη, στο κατάστημα της οδού Λ. Κηφισίας 66 (11.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.) και αύριο, Πέμπτη, στο κατάστημα της Λ. Αθηνών 106 (11 π.μ. - 8 μ.μ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ