ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ
Οι έρευνες εστιάζονται στην υγεία του συγκυβερνήτη

Το άχαρο έργο της περισυλλογής των θυμάτων στις Γαλλικές Αλπεις θα συνεχιστεί για δυο βδομάδες
Το άχαρο έργο της περισυλλογής των θυμάτων στις Γαλλικές Αλπεις θα συνεχιστεί για δυο βδομάδες
ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι ερευνητικές αρχές σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Τρίτης με το αεροσκάφος «Germanwings» (θυγατρική χαμηλού κόστους του γερμανικού κολοσσού «Lufthansa») που συνετρίβη στις Γαλλικές Αλπεις με νεκρούς και τους 150 επιβαίνοντες, όλα οδηγούν στο συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης του Α320 από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ, Αντρέας Λούμπιτς, και πιο συγκεκριμένα στο αν «είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα».

Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κατά τις έρευνες στα σπίτια του Λούμπιτς στο Ντίσελντορφ και το Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου βρέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος πιλότος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, είχε αποκρύψει την ασθένειά του (για λόγους ιατρικού απορρήτου δεν αναφέρεται) από τον εργοδότη του, πράγμα που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς. Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήταν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα, που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 24/3, ο Λούμπιτς, που έπαιρνε φάρμακα, είχε αναρρωτική άδεια, αλλά την απέκρυψε (!) και πήγε κανονικά στην πτήση 4U9525 της «Germanwings», κάτι που οδήγησε στην τραγωδία και το θάνατο 149 αμέριμνων ανθρώπων, μεταξύ τους και πολλούς εφήβους και παιδιά.

Ολα τα ως τώρα ανακοινωμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο Λούμπιτς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «Λουφτχάνσα», «κρινόταν 100% ικανός να πετάει», κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου, απέτρεψε την είσοδο στον κυβερνήτη του αεροπλάνου, έμπειρο πιλότο που κατονομάζεται ως Πάτρικ Σ., δεν απάντησε σε καμία έκκληση του πύργου ελέγχου και στη συνέχεια πήρε τον έλεγχο του αεροπλάνου και το οδήγησε στην πλαγιά των Αλπεων.

Εύλογα ερωτήματα

Η υπόθεση εγείρει τεράστια εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια των αερομεταφορών, των εργαζομένων και των επιβατών. Κατ' αρχάς, όπως αποδεικνύεται, ο συγκεκριμένος πιλότος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του από τη «Λουφτχάνσα» στις ΗΠΑ το 2008 είχε για ένα διάστημα διακόψει τις σπουδές του για ιατρικούς λόγους, έλαβε θεραπεία και στη συνέχεια επανήλθε, πήρε το δίπλωμά του και άρχισε να εργάζεται το 2013. Εφημερίδες τόσο της Γερμανίας, όσο και των ΗΠΑ αναφέρουν, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, ότι ο λόγος της διακοπής των σπουδών ήταν ψυχολογικά προβλήματα, όπως «κατάθλιψη και κρίσεις πανικού».

Επόμενο εύλογο ερώτημα είναι πώς γίνονται οι έλεγχοι στην υγεία αυτών των εργαζομένων, όπως οι πιλότοι και σε ποιανού την ευθύνη είναι αυτό. Οπως αποδεικνύεται και από την εμπειρία πιλότων, ψυχιατρικός έλεγχος γίνεται όταν παίρνουν το δίπλωμα, ενώ οι τακτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται μια φορά το χρόνο (αυτό ποικίλλει ανά εταιρεία) δεν είναι τόσο τακτικοί ή γίνονται με τέτοιο τρόπο που μπορεί να μην είναι αξιόπιστος. Οπως, να απαντάει ο πιλότος σε ερωτηματολόγιο και να αξιολογεί ο ίδιος την κατάστασή του. Ερχεται και πάλι στο προσκήνιο η αναγκαιότητα να υπάρχει κρατική υπηρεσία αερομεταφορών με όλες τις απαραίτητες δομές και μηχανισμούς ασφαλείας, που θα είναι βεβαίως στην υπηρεσία της λαϊκής εξουσίας και όχι των καπιταλιστών ιδιοκτητών των εταιρειών.

Πάντως, το όλο ζήτημα της τραγωδίας στη Γαλλία, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αυστηροποίηση των κανονισμών, που έτσι και αλλιώς είχαν αυστηροποιηθεί μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, τότε που καθιερώθηκαν οι πόρτες ασφαλείας στο θάλαμο διακυβέρνησης των αεροσκαφών (cockpit).

Ετσι ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες προωθούν το μέτρο της διαρκούς παρουσίας δεύτερου μέλους του πληρώματος μέσα στο κόκπιτ, όταν ο ένας κυβερνήτης βγει για λίγο (κάτι βεβαίως που και τώρα ήταν στις προδιαγραφές, αλλά είναι αμφίβολο αν εφαρμοζόταν). Ωστόσο, και αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο της ηθελημένης κατάρριψης ενός αεροπλάνου, αλλά είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε χτες στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, με την εταιρεία ηλεκτροδότησης TenneT να κάνει λόγο για υπερφόρτωση των γραμμών του δικτύου. Ολες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο της πόλης Σίπχολ (το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης) σε άλλα. Ματαιώθηκαν πολλά δρομολόγια τρένων, ενώ επηρεάστηκε και η λειτουργία των φαναριών. Το πρακτορείο ANP μετέδωσε ότι η διακοπή οφείλεται σε βλάβη σε υποσταθμό υψηλής τάσης στο προάστιο του Αμστερνταμ Ντιέμεν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Υπό διεθνείς πιέσεις, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα πως σταματούν την (παράνομη) παρακράτηση δασμών και φόρων που συλλέγουν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και η οποία είχε προκαλέσει οικονομική ασφυξία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αφήνοντας απλήρωτους για μήνες τους Παλαιστίνιους δημόσιους υπαλλήλους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε διαρροή φυσικού αερίου αποδίδουν οι αρχές της Νέας Υόρκης την αιτία έκρηξης και κατάρρευσης δύο πολυώροφων κτιρίων στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Η Μέρι Φάλιν, κυβερνήτης της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, κήρυξε χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 25 κομητείες της πολιτείας εξαιτίας ισχυρού συστήματος σφοδρών καταιγίδων που πλήττει την περιοχή από το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε δεκάδες κτίρια και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Κερδισμένος» φαίνεται πως βγήκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη (τύπου ντιμπέιτ) που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης σε βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Guardian», το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κάμερον, ενώ το 46% θεωρεί «νικητή» τον Εντ Μίλιμπαντ.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Τεχεράνη τη διατήρηση εκατοντάδων συσκευών φυγοκέντρησης στην έως πρότινος μυστική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του χωριού Φαρντού (της επαρχίας Κομ), με αντάλλαγμα τη θέσπιση ορίων στη λειτουργία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό υποστήριξαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας τους, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους Ιρανούς ερευνητές η δυνατότητα εργασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε εκ νέου χτες και ως τη Δευτέρα στους περίπου 6.500.000 κατοίκους της δυτικοαφρικανικής Σιέρα Λεόνε, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, με σκοπό να ελεγχθεί τοπική αναζωπύρωση των κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα».


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόταση για θέση στο υπουργείο Αμυνας στο φασίστα Γιάρος

ΚΙΕΒΟ.--

Αλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, που προέκυψε με τη στήριξη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν αυτό θέλησε να παζαρέψει και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, είναι η είδηση που είδε χτες το φως της δημοσιότητας. Ο πρόεδρος Π. Ποροσένκο έχει προσφέρει μια θέση στο υπουργείο Αμυνας στον ηγέτη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρι Γιάρος. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι ακριβώς αυτή η θέση, είναι όμως ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στο να εντάξει ακόμα πιο οργανικά τα τάγματα θανάτου, που έχουν συγκροτήσει οι νεοναζί σε όλη την Ουκρανία, στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Γιάρος είχε τραυματιστεί τον περασμένο Γενάρη σε μάχη στο Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, πολεμώντας τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων. Το λεγόμενο Σώμα Εθελοντών του «Δεξιού Τομέα», όπως είναι η επίσημη ονομασία των φασιστικών μονάδων, που υμνούν τους συνεργάτες των Ες-Ες και ξερνάνε αντικομμουνισμό, αποτελείται από δύο τάγμα στην Ανατολική Ουκρανία, και 8 μονάδες εφέδρων σε όλη τη χώρα.

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Ρώσο ΥΠΕΞ

Από τη Γουατεμάλα, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική (περιλάμβανε επίσης την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει δράση κατά της αύξησης των υπερεθνικιστικών τάσεων στην Ουκρανία. «Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η μετατροπή της Ουκρανίας σε μια εθνικιστική περιοχή που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα υφιστάμενα ευρωπαϊκά πρότυπα», δήλωσε ο Λαβρόφ. Σχολίασε ότι οι εκκλήσεις Ουκρανών στρατιωτικών να δολοφονηθούν οι Ρώσοι που συμμετέχουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «πρέπει να παρθούν σοβαρά υπόψιν από τις χώρες της Ευρώπης και όλων των δυτικών κρατών, που ευνοούν τις ουκρανικές αρχές». Και συμπλήρωσε: «Τώρα όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ όπου υπάρχει μια προφανής επιβράδυνση από την πλευρά του Κιέβου».

Υπογράμμισε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν θεωρούν τους ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνομιλητές και επέμεινε ότι η Ομάδα Επαφής (κυβέρνηση, πολιτοφύλακες, Ρωσία) θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις εργασίες της.

Ο Ρώσος υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίες «δεν εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ