ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφίζει μνημόνιο - περιμένει τα μέτρα

Συνεδρίασε χτες, για πρώτη φορά, και υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε η στρατηγική του κόμματος την επόμενη περίοδο. Αποφασίστηκε να ψηφιστεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να τη θέσει σε ψηφοφορία. Παραπέρα, φαίνεται ότι η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής έναντι της λίστας των «μεταρρυθμίσεων» (βλ. νέα αντιλαϊκά μέτρα) που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Από τη Συγγρού διαχέεται ότι από το περιεχόμενο της λίστας θα εξαρτηθεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή και την ψηφοφορία.

Σημειωτέον, στο τελευταίο ζήτημα ασκείται πίεση από μια σειρά επιτελεία του συστήματος, ώστε η ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα που θα παρουσιάσουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή «συναίνεση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, στους ίδιους κύκλους εκφράζονται και ενστάσεις σχετικά με το τι επίδραση θα έχει αυτό στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανότητά του να ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, μέτρα του να υπερψηφίζονται και από «μνημονιακές» δυνάμεις, με δεδομένη τη θετική ψήφο και του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο. Οτι προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η «πραγματική οικονομία» και η «καθημερινότητα του πολίτη». Αλλωστε, στην ανάλυση που έγινε καταλήχτηκε ότι η κατάσταση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας τους τελευταίους δύο μήνες είναι ιδιαίτερα αρνητική. Σε αυτήν τη βάση, αρκετά στελέχη της ΝΔ εστίασαν στην «έλλειψη ρευστότητας», στη «χρηματοδοτική ασφυξία» κ.ά.

Συναντήσεις με φορείς των επιχειρηματιών

Ακολούθως, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους εργοδοτικών φορέων. Παρόντες στα γραφεία της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, που επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη ρευστότητας, ζητώντας ταυτόχρονα νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Τέλος, αποφασίστηκε μεθαύριο Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς να επισκεφθεί τα μεταλλεία στις Σκουριές, σε μια «συμβολική κίνηση» (στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ), και να μιλήσει με τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται. Ο Σαμαράς προ ημερών είχε δεχθεί στα γραφεία της ΝΔ εκπροσώπους των εργαζομένων, και - όπως λέγεται - η επικείμενη επίσκεψή του θα του δώσει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του υπέρ των «ιδιωτικών επενδύσεων» στην Ελλάδα.

Ερωτήματα και διαμαρτυρίες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκο έκαναν χτες δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής για ζητήματα που αφορούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και υπόνοιες για προσπάθεια αποστείρωσης από τον πολιτικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής βίας, καθώς δεν κλήθηκε από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν καταθέσει στην αρχή της υπόθεσης. Θυμίζουμε ότι στην αρχή της υπόθεσης είχαν καταθέσει στον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, αλλά και στη συνέχεια στις ειδικές ανακρίτριες, βουλευτές και προσωπικότητες από όλα τα κόμματα, οι οποίοι όμως δεν καλούνται τώρα στη δίκη.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη χτεσινή τους παρέμβαση εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το θέμα, ωστόσο από την πλευρά της εισαγγελικής αρχής εκφράστηκε επιμονή στην επιλογή να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι έθεσαν και το ζήτημα του χώρου διεξαγωγής της δίκης, μετά τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί για το θέμα στο Δήμο του Κορυδαλλού. Η εισαγγελία εξήγησε ότι είναι κλειστός ο χώρος του Εφετείου Αθηνών (όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής) με άλλες μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη και επικαλέστηκε πρόσθετους τεχνικούς λόγους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το θέμα του χώρου διεξαγωγής της δίκης, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Εσωτερικών και Παιδείας σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι του Δήμου Κορυδαλλού είναι ανάστατοι και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του ζητά την άμεση έναρξη της δίκης σε άλλο χώρο πλην της δικαστικής αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού.

Οπως εξηγεί το ΚΚΕ στο κείμενο της Ερώτησης: «Ο λόγος της πλήρους εναντίωσης των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου βασίζεται κυρίως στα εξής σοβαρά στοιχεία: α) Η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες της πόλης (νηπιαγωγεία, δημοτικά κ.λπ.), τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα. Οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά διέρχονται καθημερινά από τον ίδιο δρόμο της εισόδου στη δικαστική αίθουσα, β) Τις ημέρες της δίκης έχουν προγραμματιστεί διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το χώρο της αίθουσας από διάφορους φορείς, γ) Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει εντονότατη αστυνομική παρουσία στο συγκεκριμένο σημείο που θα ελέγχει την περιοχή και θα επηρεάζει την ομαλή διέλευση των μαθητών, σε μια περίοδο μάλιστα πραγματοποίησης και των πανελληνίων εξετάσεων, δ) Ο χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι πολύ κοντά στους χώρους των εγκλημάτων των ναζιστών κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγυπτίων ψαράδων) και δεν ενδείκνυται γενικά η πραγματοποίηση δίκης στον τόπο των εγκλημάτων, ε) Υπονομεύεται η αναγκαιότητα για ανοιχτή διεξαγωγή και συγκεκριμένα η πρόσβαση και ενημέρωση τόσο των εμπλεκομένων άμεσα στη δίκη (διαδίκων, δικηγόρων κ.λπ.) όσο και άλλων (δημοσιογράφων, νομικών παρατηρητών κ.λπ.). Συμπερασματικά, θα διαταραχτεί σοβαρότατα και για μακρύ χρονικό διάστημα η κοινωνικο-οικονομική ζωή της πόλης, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και στη σωστή διεξαγωγή της δίκης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα για:

-- Την άμεση αλλαγή του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δίκης και τη διεξαγωγή της στην αίθουσα του Εφετείου Αθήνας ή σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς φυσικά αναβολή της ημερομηνίας έναρξης αυτής.

-- Την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού από την πόλη, όπως είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της πόλης.

ΠΟΤΑΜΙ
Ξορκίζει «Grexit» και δραχμή

Το ενδεχόμενο ενός «Grexit» και επιστροφής στη δραχμή ξορκίζει το Ποτάμι, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Σε αυτήν τη βάση κακίζει τον Αλ. Τσίπρα, γιατί διόρισε «ειδικό σύμβουλο» στο γραφείο Τύπου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού πρόσωπο που δυο μέρες μετά το διορισμό του έγραψε άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο».

«Είναι σημαντικό ο κ. Τσίπρας να έχει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα τους κατάλληλους συμβούλους. Αυτούς δηλαδή που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή Ελλάδα κι όχι αυτούς που υπερασπίζονται την ηρωική (για ποιον;) επιστροφή στη δραχμή», υποστηρίζουν στο Ποτάμι.

Σε αυτήν τη βάση, καλεί τους κυβερνώντες να απαντήσουν: «Συμφωνούν ή όχι με τη διαπίστωση του νέου πρωθυπουργικού συμβούλου: "Το Grexit είναι πολύ επώδυνο (γι' αυτό και ορθά δεν ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να ανοίξει προοπτικές που δεν υπάρχουν στο μνημονιακό πλαίσιο". Ανοίγει όντως "προοπτικές" ένα Grexit;».

Εκδήλωση στην Καρδίτσα για την Ταξιαρχία Ιππικού του ΔΣΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ, που πήραν μέρος στη μάχη στο Τομπρούζι, οργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην Ιτέα της Καρδίτσας, οι Τομεακές Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σιγή ασυρμάτου για τα μισαλλόδοξα στιχάκια της παρέλασης

Σιγή ασυρμάτου συνεχίζει να τηρεί επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σχετικά με τα απαράδεκτα ...στιχάκια που τραγούδησαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στη στρατιωτική παρέλαση την Τετάρτη.

Θυμίζουμε ότι τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (γνωστότερη ως ΟΥΚ, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών) στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, λίγα λεπτά αφού πέρασαν από την εξέδρα των επισήμων, κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου τραγούδησαν: «Και το όνειρό μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε».

Στο σάλο που ακολούθησε και πέρα από κάποιες δηλώσεις καταδίκης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, άλλη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος φέρεται να υποστήριζε προχτές ότι τα μισαλλόδοξα στιχάκια τραγουδήθηκαν «στην περσινή παρέλαση, όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός»!

Από πλευράς στρατεύματος, προχτές κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι ο αρχηγός ΓΕΝ Ευ. Αποστολάκης διέταξε εξέταση σε διοικητικό επίπεδο. Χτες το πρωί μαθεύτηκε ότι ο υποπλοίαρχος επικεφαλής του Τμήματος των Βατραχανθρώπων μετατέθηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Αργότερα πηγή του ΓΕΝ διέρρεε στον Τύπο ότι ο επικεφαλής κλήθηκε να υποβάλει αναφορά. «Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για μετάθεσή του. Τι θα προκύψει μετά από την εξέταση της αναφοράς του δεν το γνωρίζουμε. Ισως να του επιβληθεί ποινή, ίσως και να μετατεθεί», συμπλήρωνε η ίδια πηγή.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Αλλαγές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα (δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, αρ. φύλλου 35/27.03.2015), επέρχονται αλλαγές στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Η νέα διάταξη προβλέπει την ένταξη οφειλών που προέρχονται από διάφορες φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με το ποινολόγιο της Εφορίας, καθώς και οφειλών από παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Επίσης, προβλέπεται η κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με 30 εκατ. ευρώ («έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου»), μέσω της υπό εκκαθάριση «κακής» ΑΤΕ και κατά παρέκκλιση των κανονισμών και των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στο τέλος του 2014 έφθασαν τα 271 εκατ. ευρώ (από 203 εκατ. στο τέλος του 2013), ενώ οι οφειλές προς τις τράπεζες («Πειραιώς») αγγίζουν τα 143 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΠΝΠ θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή τη Δευτέρα.

Σε δίκη τη Δευτέρα

Σε δίκη οδηγείται τη Δευτέρα ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου, μετά από μήνυση ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού μέσου και ΚΟΙΝΣΕΠ για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης. Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι το «έγκλημά» του ήταν η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ και του ψηφοδελτίου του στην Τοπική Διοίκηση ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και τονίζει πως πρόκειται προφανώς για δίωξη πολιτική και φίμωση της θέσης του ΚΚΕ και των εκλεγμένων στελεχών του στην Τοπική Διοίκηση.

Εκδήλωση για τη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στα Γρεβενά

Εκδήλωση με θέμα «Η δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή των Γρεβενών και τα αντίποινα των κατακτητών εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Το κάψιμο της Κιβωτού», διοργανώνει η ΚΟ Κιβωτού του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ της Κιβωτού. Θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, γραμματέας της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org