ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2015
Σελ. /24
Στοίχημα η ενίσχυση των δεσμών μας ενάντια στις αυταπάτες της κυβερνητικής εναλλαγής

Ορισμένα στοιχεία από το πολιτικό άνοιγμα των ΚΟ της Αχαΐας μπροστά στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα

Από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Ενα πλούσιο, πολύμορφο πολιτικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε με την ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου την προηγούμενη Παρασκευή, ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», το κάλεσμα των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ έφτασε σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γειτονιές και συνοικίες της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, αλλά και σε αρκετά χωριά της υπαίθρου της Αχαΐας.

Γι' αυτή τη δουλειά, που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, έχει σημασία να εκτιμηθούν μια σειρά λόγοι που συνέβαλαν στην επιτυχία του ανοίγματος που πραγματοποίησαν οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις, που εκφράστηκε και στη συγκέντρωση της 20ής Μαρτίου.

Κατ' αρχάς, υπήρχε η ανάγκη να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη νέα συμφωνία που υπέγραψε με τους «εταίρους» στις 20 Φλεβάρη. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου του Κόμματος στην Αθήνα ήταν ο «οδηγός», έδωσε «αέρα» στις δυνάμεις μας να βγούνε μπροστά, να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη παρουσία του Κόμματος στην Πάτρα, το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Στόχος, που τέθηκε από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκέντρωση της Πάτρας να αποτελεί την κορύφωση της δουλειάς που θέλαμε να έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ΚΟΒ και τις ΟΒ. Να εκφραστούν τα αποτελέσματα της επαφής μας με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων, αλλά και της επαρχίας της Αχαΐας.

Πλούσια δράση σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στην πόλη και την ύπαιθρο

Ετσι έγινε προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι τη συγκέντρωση, που να στοχεύει τους βασικούς χώρους που θέλουμε να απευθυνθούμε. Υπήρχε σχεδιασμός από τις Κλαδικές ΚΟΒ να παρέμβουμε σε βασικούς χώρους δουλειάς. Τέτοια δουλειά έγινε σε ορισμένα εργοστάσια, ενώ σε άλλα μπήκε σχέδιο να βρούμε τους εργαζόμενους στις αλλαγές βάρδιας, στους χώρους πριν μπούνε ή βγούνε από την εργασία τους οι εργαζόμενοι.

Από το σχέδιο δεν έλειψε και η παρέμβασή μας στην Κατάρτιση, στα ΙΕΚ και την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Σε ορισμένους από αυτούς τους χώρους έγιναν ομιλίες και συζήτηση για τις θέσεις του Κόμματος, εκφράστηκε η ανάγκη από τους σπουδαστές για συχνότερη επαφή μαζί μας.

Ηταν επίσης σημαντικό ότι άνοιξε κουβέντα με κόσμο που είτε δραστηριοποιούμασταν μαζί του το προηγούμενο διάστημα (μέσα από τα σωματεία, το κίνημα γενικότερα), αλλά και με εργαζόμενους που δεν είχαμε επαφή στο παρελθόν.

Βοήθησε, επίσης, η σύσκεψη - συζήτηση που πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση της Πάτρας με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς, που προηγήθηκε των περιοδειών των Κομματικών Οργανώσεων. Εκεί έγινε αναφορά στα καθήκοντά του Κόμματος, των φίλων και οπαδών την περίοδο που διανύουμε, στη δράση που πρέπει να έχουμε με βάση τις νέες συνθήκες, αλλά και στον προγραμματισμό της.

Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα που ανέπτυξαν και οι Εδαφικές ΚΟΒ. Εγιναν καθημερινές περιοδείες σε βασικές γειτονιές και συνοικίες. Δουλειά που συνδυάστηκε με σχεδιασμένο άνοιγμα σε κόσμο που είχαμε βρεθεί μαζί του και προεκλογικά. Αυτό βοήθησε να δραστηριοποιηθούν φίλοι - οπαδοί να απευθυνθούν και αλλού.

Η δράση των Κομματικών Οργανώσεων «έδεσε» και με τη δουλειά που παράλληλα πραγματοποιούνταν σε μια σειρά χώρους. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πολιτικό άνοιγμα ενόψει και των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών, προπαγανδιζόταν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Αντίστοιχα στους μαθητές, είχε ήδη ξεκινήσει η προπαγάνδα στα σχολεία από την ΚΝΕ για το Μαθητικό Φεστιβάλ. Η δράση αυτή «κούμπωνε» με τη δουλειά μας και για τη συγκέντρωση, αλλά και με την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεών μας στα σχολεία, ώστε να εκφραστεί συμμετοχή και από εκπαιδευτικούς.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση που έγινε στην επαρχία της Αχαΐας. Ο αντίστοιχος Τομέας ανέπτυξε πρόγραμμα περιοδειών - ομιλιών σε χωριά, αλλά και χώρους δουλειάς της υπαίθρου. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις με οπαδούς - φίλους στο Αίγιο και τη Δυτική Αχαΐα. Η δράση της Κομματικής Οργάνωσης είχε αποτέλεσμα κόσμος και από την επαρχία της Αχαΐας να συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Πάτρας.

Στοίχημα το πώς θα δοθεί αντίστοιχη συνέχεια

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας «γεμάτος» δραστηριότητα, μεγαλύτερη ή μικρότερη, μήνας. Ηταν μια συνδυαστική δουλειά με δημόσιες δράσεις, αλλά και δουλειά με τον περίγυρο, ενώ την ίδια περίοδο οι ΚΟΒ πραγματοποιούσαν ιδεολογικά μαθήματα - διαλέξεις μαζί με οπαδούς.

Ολα αυτά συνέβαλαν, όπως και ο σφιχτός έλεγχος, αλλά και τα κριτήρια που τέθηκαν από τα όργανα για τον κόσμο που θέλουμε να απευθυνθούμε, έχοντας πρώτα τα κοινωνικοταξικά.

Αυτή η δράση εκφράστηκε και στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε και κόσμος πέρα από τις γραμμές του Κόμματος, πέρα από τους σταθερούς φίλους και οπαδούς. Υπήρχε κομμάτι εργαζομένων, νεολαίας, που έχουν δουλέψει μαζί του στον τόπο κατοικίας και οι Εδαφικές ΚΟΒ. Στοίχημα είναι τώρα το πώς από τα όργανα αλλά και τις ΚΟΒ θα δοθεί συνέχεια, πώς θα ανταποκριθούμε, πώς θα σφίξουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με αυτόν τον κόσμο που ακουμπά στο Κόμμα, σπάει τις αυταπάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνει μεγαλύτερη ωριμότητα στο πώς πρέπει να σταθούμε, ποια η προοπτική για το αύριο, έξω από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, αίθουσα Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 30/3

-- Στις 7 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στο 5ο Διαμέρισμα Πειραιά, στην αίθουσα της 5ης Δημοτικής Κοινότητας (Καλλέργη 143). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στο εστιατόριο «Θωμάς» θα μιλήσει ο Φίλιππος Φλουσκούνης, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην Αγία Τριάδα (καφενείο επί της οδού Τζων Κέννεντυ & Τζουμαγιάς) θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, στέλεχος του Κόμματος.

Σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Ενόψει της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στο κέντρο της Χαλκίδας.

Τη Δευτέρα 30/3

-- Περιοδείες στις 6 π.μ. στο Ναυπηγείο Χαλκίδας, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στις 11.30 π.μ. στην ΠΕΠΣΙ (Σχηματάρι), στις 12 μ. στο ΚΨΥ και στον ΟΚΑΝΑ Χαλκίδας, στις 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο ΑΙΓΙΣ, στις 3 μ.μ. στη σχολή του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό, στις 4.30 μ.μ. στο Δημόσιο ΙΕΚ Χαλκίδας, στις 6 μ.μ. στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Χαλκίδας.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Σάββατο:

-- Ομιλία στη Σέκλιζα Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 30/3:

-- Περιοδεία στα εμπορικά κέντρα «ΠΑΝΘΕΟΝ» και «ΙΚΕΑ» της Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., με τον Μαρκ. Ζούκα, μέλος της ΕΟΕ της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

Αύριο, Κυριακή, η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, στις 19.30, στα γραφεία της (Αλ. Ρώμα 45), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Ν. Βουρδέρης.

Στην Ηλεία

Αύριο, Κυριακή, ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, η θέση του ΚΚΕ», στην Αγία Αννα στις 12.30 μ.μ. με ομιλητή τον Χρήστο Γιαννόπουλο, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ