ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Κινητοποίηση εργαζομένων με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η χτεσινή και ο θεατρικός κόσμος τη γιόρτασε, διεκδικώντας και απαιτώντας. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ), αλλά και άλλοι από συγγενικά σωματεία (λογοτέχνες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κ.ά.) συγκεντρώθηκαν στο ακατάλληλο υπόγειο πάλι, της οδού Ακαδημίας, εκπέμποντας SOS για την τύχη του Κέντρου.

Η επιχορήγησή του - που από το 2004 άρχισε να περικόπτεται - τελικά κόπηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί εδώ και καιρό να σταματήσει τη λειτουργία του, αφού οι εργαζόμενοί του, που έμειναν 8 από 14, παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2012! Αυτή τη στιγμή, ο χώρος καταρρέει, κατσαρίδες, τρωκτικά, τερμίτες, υγρασίες, ακατάλληλος φωτισμός και εξαερισμός απειλούν τα εκθέματα και τα κουστούμια. Οι υπολογιστές δε λειτουργούν, τα τηλέφωνα έχουν κοπεί οι βάσεις δεδομένων είναι ανενεργές. Η ιστοσελίδα του Μουσείου με αναρτημένες ψηφιακές συλλογές για τις οποίες είχε δοθεί κονδύλι από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ανενεργή. Η ενημέρωση του υλικού έχει σταματήσει, δεν συλλέγονται πια κριτικές και προγράμματα και δε γίνονται μαγνητοσκοπήσεις παραστάσεων.

Το 2013, το Θεατρικό Μουσείο έγινε ΔΕΚΟ και οι μισθοί των εναπομεινάντων εργαζομένων μειώθηκαν βάσει του ενιαίου μισθολογίου. Το υπουργείο συνέχισε να ζητά από το ΚΜΕΕΘ τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα το καθιστά ικανό να επιδοτηθεί, δηλώνοντας ότι από το 2013 θα επιχορηγεί το Μουσείο με το ποσόν των 254.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Παρ' όλα αυτά, τα μόνα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 και οι υπάλληλοι συνεχίζουν απλήρωτοι από τον Μάρτη του 2012. Τεράστιο και το πρόβλημα με τις οφειλές στο ΙΚΑ, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος του Μουσείου Κ. Γεωργουσόπουλος βρίσκεται συχνά στα δικαστήρια κατηγορούμενος για υπεξαίρεση. «Δηλαδή τι θέλουν» - είπε ο Κ. Γεωργουσόπουλος - «να εκποιήσουμε την περιουσία του Μουσείου; Να βγάλουμε στο σφυρί το κοστούμι της Κάλλας, τις μάσκες του Σικελιανού από τις Δελφικές γιορτές, το κοστούμι της Μελίνας»;

Το Νοέμβρη του 2013, το υπουργείο ενέκρινε το ποσόν των 50.000 ευρώ για το ΚΜΕΕΘ. Ποσόν όμως που δεν μπορούσε να εκταμιευτεί διότι λόγω χρέους ήταν αδύνατη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Μετά από παρεμβάσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ παρακάμφθηκε το πρόβλημα της ενημερότητας για να εκταμιευθούν τα 50.000 ευρώ, το ποσόν αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα, τη στιγμή που το χρέος του Μουσείου έχει ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Για το μακρόχρονο «έγκλημα» των δικομματικών κυβερνήσεων και της σημερινής, σε βάρος του Κέντρου Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο έκανε παρέμβαση το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει η βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου, χωρίς να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις. «Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας» - επεσήμανε η Ελ. Γερασιμίδου - «δεν ανήκει σε κανένα υπουργό, διευθυντή ή υπάλληλο, ανήκει στον ελληνικό λαό, είναι κομμάτι της Ιστορίας του και πρέπει να το υπερασπιστούμε».

Στιγμές της νεότερης μουσικής μυθολογίας

Ο Βασίλης Λέκκας για μία μοναδική εμφάνιση, σήμερα, στο Ρυθμό Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210.9750.060). Η μουσική παράσταση του Β. Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερης σημασίας, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που, μαζί τους, ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα, με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, που πολλά από τα τραγούδια τους θα ακουστούν στην παράσταση, από την οποία δε θα λείψουν και ακυκλοφόρητα τραγούδια.

Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, καθώς ο Β. Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από τη δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση. Πέρα από την αναφορά στους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες, η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης.

Μαζί του επί σκηνής οι μουσικοί: Σπήλιος Ζευκιλής κιθάρα, Τάσος Ζαφειρίου κιθάρα - μπουζούκι, Νίκος Σπάθας κιθάρα.

Πενήντα χρόνια από το θάνατο της Πιαφ

This photograph is protected b

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στην Εντίθ Πιαφ, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατό της, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 28, 29 και 30 Μάρτη. H παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στη μοναδική καλλιτέχνιδα που σφράγισε με την ανυπέρβλητη φωνή και παρουσία της το γαλλικό τραγούδι κι έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Την Εντίθ Πιαφ υποδύεται η Ζιλ Εγκρό, η φωνή της οποίας ακουγόταν στα τραγούδια της Πιαφ, στη βραβευμένη ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» του Ολιβιέ Νταχά με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ, που είχε θέμα τη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας.

Βουλγαρική σάτιρα στο «Σημείο»

Την κωμωδία του Στανισλάβ Στρατίεβ «Το ρωμαϊκό λουτρό» (1974) θα παρουσιάζει μέχρι τις 14/4 (κάθε Παρασκευή, Σαββάτο (9 μ.μ.) και Κυριακή (7 μ.μ.), το θέατρο «Σημείο» (β' σκηνή). Ενας άνθρωπος πάει διακοπές και αφήνει τα κλειδιά του σπιτιού του σε δύο εργάτες για να του επισκευάσουν το πάτωμα. Επιστρέφοντας, θα δει ότι στο σαλόνι του αποκαλύφθηκε ένα τέλεια διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό. Ο νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να συνεχίσει να ζει στο σπίτι του. Αλλά προβλέπει και την παρουσία ανασκαφέα αρχαιολόγου και ναυαγοσώστη. Επιστήμη, τέχνη, αθλητισμός μαζί και με τον νοικοκύρη προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Ο γνωστός Βούλγαρος κωμωδιογράφος, με σατιρική του ματιά, βάζει τα πρόσωπα να συνδιαλλαγούν, με θέμα τον άνθρωπο και τη σύγχρονη κοινωνία.

Μετάφραση: Βασίλης Σκουβάκλης. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα. Σκηνικά - κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη, Ζωή Αρβανίτη. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Παίζουν: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Νάντια Περιστεροπούλου, Σταύρος Σιούλης.

Εκδήλωση Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Παράδοση», οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ), αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο «Φρούριο». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ζωντανή παραδοσιακή μουσική, με τους ήχους της ορχήστρας του Κώστα Βακουφτσή, χορό και σπιτικά εδέσματα που προσφέρουν μέλη και οι φίλες του Συλλόγου.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα φιλοξενηθεί για δύο μέρες στο «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν». Συγκεκριμένα, στις 25 και 26 Απρίλη, (8.30 μ.μ.) θα παρουσιάσει τη θεατρική παραγωγή του «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον θεατρικό Καβάφη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ