ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ολοι οι εκπρόσωποι της διαχείρισης συμφωνούν με την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων

«Είναι δικαίωμά τους οι δήμοι να βάλουν τα τέλη ενέχυρο»! Με τη φράση αυτή, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πλήρη συμφωνία της Ενωσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις προσαρμογές του «Καλλικράτη» στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών των δήμων όπως καθαριότητα, φωτισμός, αθλητισμός, πολιτισμός και συνολικά ό,τι μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Ενώ από πάνω οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» και χτες συνεχίστηκε η συζήτησή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης με την ακρόαση των φορέων.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ δεν ήταν η εξαίρεση. Αντίστοιχα, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία που έχουμε στα χέρια μας», ενώ όλοι μαζί έκαναν και «παρατήρηση» στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη που άργησε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε απλώς σε κάποιες διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν, όταν τη «νύφη» θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα με τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι στους φορείς τοπικής διοίκησης.

Συμπαραστάτης της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα νομοθετικό έκτρωμα που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση από την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, ήταν: «εμείς επί της αρχής δηλώνουμε ότι δεν είμαστε καταρχήν αρνητικοί», ενώ καταθέτοντας τη θέση του κόμματός της για τον «Καλλικράτη» ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ήταν αποτέλεσμα ενός βιαστικού και πρόχειρου σχεδιασμού που καταρχάς αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών»! Οταν ο «Καλλικράτης» αποδεδειγμένα πια αποτελεί το βασικό εργαλείο, «ώστε - όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης - η τοπική διοίκηση απαρέγκλιτα να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά και συμπληρωματικά ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού του αστικού κράτους» και φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες και πιέσεις εν εξελίξει

Για τη Δευτέρα προετοιμάζεται η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Ερογλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις του τελευταίου που κάνει λόγο για δύο κράτη. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Αναστασιάδης θα παρουσιάσει έγγραφο, που θα συγκρίνει την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών της 11ης Φλεβάρη, με τις σημερινές θέσεις του Ερογλου. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα τεθεί και υπόψιν των εκπροσώπων του ΟΗΕ και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν που θα συναντήσει ο Ν. Αναστασιάδης, στις 2 Απρίλη.

Ταυτόχρονα, μιλώντας χτες στο Προεδρικό Μέγαρο, σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητές του σημείωσε ότι «στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών».

Στην Αθήνα συνέχισε τις επαφές του ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση αυτή, ενώ επίσης μίλησε στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόσο, συνεδρίασε χτες η επιτροπή που έχει συσταθεί για το Κυπριακό, εξέτασε την πορεία του διαλόγου και όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέτασε και τη στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την εφαρμογή του κεκτημένου μετά από τη διευθέτησή του. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και ΕΕ, δυναμώνουν την πίεσή τους για «λύση» που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίθεση φασιστοειδών

Την ίδια ώρα, την κατακραυγή όλου του πολιτικού κόσμου έχει ξεσηκώσει η επίθεση από μέλη του ΕΛΑΜ (αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο) σε εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λεμεσού «Πάνος Σολομωνίδης» με κύριο ομιλητή τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η ολιγωρία της Αστυνομίας επέτρεψε στους τραμπούκους του ΕΛΑΜ να εισέλθουν στην αίθουσα, να εκτοξεύσουν βεγγαλικό και να απειλήσουν όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ χτύπησαν Ελληνοκύπριο φωτογράφο και επιτέθηκαν σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

Τα γεγονότα καταδίκασε και η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη. Δήλωσε δε, ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει διερεύνηση και αυτοί που ευθύνονται θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως είπε. Χωρίς να συσχετίζεται άμεσα, ωστόσο σχεδόν ταυτόχρονα παύθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας.

ΔΗΜΑΡ
Προτάσεις από τον «τσελεμεντέ» της αστικής διαχείρισης

Ο Φ. Κουβέλης σε ομιλία του, χτες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενος στην αστική τάξη πρόβαλε σαν το πλεονέκτημα του κόμματός του τη δυνατότητά του να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και ομαλότητας και να προσελκύσει ανέστιες σήμερα δυνάμεις του χώρου της «κεντροαριστεράς», ώστε «να γίνει ο καταλύτης (...) που θα απαλλάξει τους Ελληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ (...) να διεκδικήσει με νέους όρους την οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας».

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει και κάλεσε το λαό να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι δυνατή η επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα. Για το γεγονός ότι το κόμμα του έβαλε πλάτες στην εφαρμογή της πολιτικής που σήμερα καταγγέλλει δήλωσε ...«περήφανος», επειδή - όπως υποστήριξε - έτσι αποτράπηκε η χρεοκοπία της χώρας, δηλαδή με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.

Για την «ταμπακέρα», ταυτιζόμενος με θέσεις που κυρίως σήμερα υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «διαπραγμάτευση με τους δανειστές» για «αναδιάρθρωση του χρέους» ώστε να δοθεί «αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα», αφού «η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολύ μεγάλες ετήσιες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού, που δεσμεύουν κρίσιμους πόρους της ελληνικής οικονομίας και την κρατούν εγκλωβισμένη».

Με τις αναδιαρθρώσεις του ΟΟΣΑ

Εξέφρασε τη συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με μεγάλο μέρος απ' τις 350 προτάσεις - κόλαφο για το λαό, του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι «αρκετές κινούνται σε μια κατεύθυνση εξορθολογισμού και για αυτό τις υποστηρίζουμε».

Υποστήριξε σαν «καλές διεθνείς πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής» την «παραχώρηση λειτουργιών των λιμανιών» αντί «της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών». «Ούτε όλα στο κράτος - μια ξεπερασμένη αναποτελεσματική και κρατικιστική αντίληψη - ούτε όμως πώληση στους ιδιώτες και δημιουργία νέων μονοπωλίων. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», είπε, κρύβοντας ότι ως προς το αποτέλεσμα δεν κάνει διαφορά παρά μόνο ως προς την πιο ενεργή εμπλοκή του Δημοσίου ως μοχλού ανάπτυξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αρσεις ασυλίας

Την άρση ασυλίας και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 7 βουλευτές και συγκεκριμένα οι βουλευτές των ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» ψήφισε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και 1 ψήφος «κατά» ήταν από την Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα όπως παράνομη οπλοκατοχή, παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών κ.ά.

Ο Γ. Γερμενής κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή το οποίο ήταν τουλάχιστον καταγέλαστο. Ισχυρίζεται ότι: «Ουδέποτε έχω εμπλακεί σε παράνομες πράξεις» ότι «η θέση μου είναι στη Βουλή» και πως «πια έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι η σε βάρος μου δίωξη είναι καθαρά πολιτική και ως αιτία έχει τον έντιμο πολιτικό μου αγώνα και το πλούσιο κοινοβουλευτικό μου έργο που έθιξε τα κακώς κείμενα αναδεικνύοντας τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα φασιστοειδή της ΧΑ που αποδεδειγμένα με ρόπαλα ξυλοκοπούσαν φτωχούς αλλοδαπούς βιοπαλαιστές και μικροπωλητές, όπως αυτούς στη Ραφήνα, επιτέθηκε με τραμπουκισμούς στον δήμαρχο Αθήνας κ.ά. Ακόμα ο Γ. Γερμενής έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια σε ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τετάρτη για να αποφασίσει για τους βουλευτές της ΧΑ, Χρ. Αλεξόπουλο, Κ. Μπαρμπαρούση, οι οποίοι ζήτησαν μία βδομάδα παράταση. Αναβλήθηκε η απόφαση και για τον Πολ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος κατά δήλωσή του νοσηλεύεται στο 401 νοσοκομείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ