ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ευχολόγιο αφ' υψηλού από τους ιμπεριαλιστές

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών στην Διάσκεψη για τα Πυρηνικά στην Σεούλ, αρκέστηκαν όπως συνήθως στα γενικόλογα ευχολόγια
Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών στην Διάσκεψη για τα Πυρηνικά στην Σεούλ, αρκέστηκαν όπως συνήθως στα γενικόλογα ευχολόγια
ΣΕΟΥΛ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεούλ οι εργασίες της δεύτερης διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια με την ομόφωνη υιοθέτηση ανακοινωθέντος που αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης διεθνών συμφωνιών για την προστασία πυρηνικών υλικών, τη δραστική μείωση της χρήσης Πολύ Εμπλουτισμένου Ουρανίου ως το τέλος του 2013 και την αποτροπή ενεργειών «πυρηνικής τρομοκρατίας».

Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι 53 ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη (και αναγνωρίζουν μόνο για τις ιμπεριαλιστικές χώρες τους το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία και έχουν πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν τον πλανήτη) χαρακτήρισαν την «πυρηνική τρομοκρατία μία από τις μεγαλύτερες απειλές και προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια» και συμφώνησαν γενικά και αόριστα ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί η εκπλήρωση των κοινών στόχων του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη-διάδοσης των πυρηνικών [όπλων] και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Σε άλλο σημείο αναγνώρισαν ότι μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011, η «αντίδραση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δεν αφορά μόνον στην πυρηνική τρομοκρατία αλλά και στην ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ενέργειας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σεούλ, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί «μεγάλη πρόοδος» από την πρώτη σύνοδο στην Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας «διότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αποδειχτεί περισσότερο επικίνδυνη από κάθε άλλο τεχνολογικό δυστύχημα». Χαρακτήρισε μάλιστα την πυρηνική ενέργεια «εργαλείο προόδου διεθνούς εμβέλειας»...

Εκτός από τις 53 χώρες, στη σύνοδο της Σεούλ συμμετείχαν η Ιντερπόλ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ. Ολοι τους διαβεβαίωσαν πως θα ξανασυναντηθούν στην επόμενη, τρίτη κατά σειρά, διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στην Ολλανδία.

Στο μεταξύ, η ΛΔ Κορέας που δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Σεούλ, επειδή σχεδιάζει να εκτοξεύσει εντός του Απρίλη πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά επικοινωνιακό δορυφόρο, ανακοίνωσε χτες πως δεν προτίθεται ποτέ να απεμπολήσει το δικαίωμά της να εκτοξεύσει δορυφόρους για ειρηνικούς σκοπούς. Οπως σημείωσε αξιωματούχος πρόκειται για «ένα νόμιμο δικαίωμα από ένα κυρίαρχο κράτος... που αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

ΣΥΡΙΑ
Θετική απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις Ανάν

Σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» στην Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την ικανοποίησή του για τη θετική απάντηση της συριακής ηγεσίας στους άξονες αποκλιμάκωσης που κατέθεσε, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Ο Κόφι Ανάν βρίσκεται στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία για το ίδιο θέμα. Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επωδό ότι «περιμένει έργα και όχι λόγια». Τα έξι σημεία της πρότασης Ανάν είναι: Ο άμεσος τερματισμός της βίας, η διασφάλιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με πρόβλεψη για καθημερινή τουλάχιστον δίωρη εκεχειρία μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης κατάπαυση πυρός, η έναρξη πολιτικού διαλόγου από όλες τις πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί χωρίς κατηγορίες, η ελεύθερη μετακίνηση παντού των δημοσιογράφων και η διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Εντός Συρίας, χτες, συνεχίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία, όπως το Ντέιρ αλ Τζουρ, η Χομς και προάστια της Δαμασκού. Κατά ορισμένες πηγές, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στο λιβανικό έδαφος.

Σύνοδος πριν τη σύνοδο

Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε χτες στην Κωνσταντινούπολη μια μίνι σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης με πρόσκληση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Το Συμβούλιο απηύθυνε «πρόσκληση για κατάληξη ενός εθνικού συμφώνου» υπό το οποίο θα ενωθούν όλες οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό και αρκετές οργανώσεις, κυρίως κοσμικές που εκφράζουν άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες, πλην των σουνιτών απουσιάζουν από τη συνάντηση.

Την αναγκαιότητα επίτευξης ενότητας στη συριακή αντιπολίτευση έχουν θέσει επιτακτικά οι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί ενάντια στο καθεστώς της Δαμασκού και υπό την επωνυμία «Φίλοι της Συρίας» πρόκειται να συναντηθούν την 1η Απρίλη στην Τουρκία, για δεύτερη φορά. Ούτε σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει η Μόσχα, που τόνισε ότι οι στόχοι που θέτουν τέτοιες ομάδες έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του Ανάν γιατί είναι «μονομερείς και πολιτικά προσανατολισμένες».

ΙΡΑΚ
Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, ανδρών των ειδικών δυνάμεων και στρατιωτών, άρχισε, χτες, στη Βαγδάτη η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Είναι η πρώτη σύνοδος που πραγματοποιείται στο Ιράκ μετά από 20 χρόνια και η σιιτική ηγεσία υπό τον αλ Μάλικι δε δίστασε να δαπανήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνει δεκτή επί ίσοις όροις μεταξύ των υπολοίπων (σουνιτικών) ηγεσιών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βασικό θέμα που απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών ήταν οι υδάτινοι πόροι της περιοχής, καθώς στο Ιράκ «στεγνώνουν» οι ποταμοί Ευφράτης και Τίγρης, σε Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μειώνονται τα υπόγεια ύδατα και σε γενικές γραμμές όλη η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε έκθεσή του, επισήμαινε ότι η έλλειψη νερού θα είναι πιθανότατα το κύριο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της νότιας Ασίας και της βόρειας Αφρικής την επόμενη δεκαετία.

Οι Αραβες υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν εκτενώς το θέμα και θα προτείνουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης στους Αραβες ηγέτες που θα συνέλθουν στη Βαγδάτη την Πέμπτη, προκειμένου, όπως είπαν, να «αποτρέψουν τη χρήση του νερού ως εργαλείο πολέμου ή τρομοκρατίας». Εκτός από το νερό, συζητήθηκαν κοινά προγράμματα τουρισμού, η εκπόνηση κοινών σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και η Βαγδάτη ζήτησε από Σ. Αραβία, Κατάρ, Λιβύη και Αίγυπτο να της διαγράψουν το χρέος που υπάρχει από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σήμερα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών που αναμένεται να έχουν ως κύριο ζήτημα τις εξελίξεις στη Συρία, η οποία δεν συμμετέχει, αφού έχει «παγώσει» η συμμετοχή της στο πλαίσιο των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει ο Σύνδεσμος.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συγκρούσεις στις πετρελαιοφόρες περιοχές

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Σουδανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν από το απόγευμα της Δευτέρας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νοτιοσουδανική περιοχή Τζάου στη μεθοριακή πολιτεία Γιούνιτι προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του νοτιοσουδανικού στρατού που απώθησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα εχθρικά στρατεύματα στη μεθοριακή πόλη Χέγκλιγκ του Σουδάν.

Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Πληροφοριών Βαρνάβας Βενιαμίν Μαριάλ, δεν έδωσε στοιχεία για το μέγεθος των σουδανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα, σημειώνοντας πάντως ότι όλα ξεκίνησαν με το βομβαρδισμό της περιοχής Τζάου «δίχως απολύτως καμία πρόκληση»... «Το Νότιο Σουδάν», είπε χαρακτηριστικά, «δε θέλει να εμπλακεί σε ένα νέο παράλογο πόλεμο με το Σουδάν αν και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα»...

Από την άλλη πλευρά, ο Σουδανός δεύτερος αντιπρόεδρος Αλχάτζ Ανταμ Γιουσίφ, επέρριψε τις ευθύνες για την επίθεση κατά του Νοτίου Σουδάν... στους πρώην αντάρτες - νυν νοτιοσουδανική κυβέρνηση του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA), ισχυριζόμενος ότι προηγουμένως είχαν σημειωθεί επιθέσεις από το SPLA «κατά θέσεων του πετρελαίου και του στρατού της χώρας μας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών (το Νότιο Σουδάν δημιουργήθηκε με την προτροπή των ιμπεριαλιστών το 2011) είναι τεταμένες καθώς δεν έχει γίνει οριοθέτηση των συνόρων ακριβώς σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο, που είναι στο στόχαστρο των πολυεθνικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ