ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και την ανακούφιση των νοικοκυριών που πνίγονται από τα τραπεζικά δάνεια

Σε νέα παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε χτες το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία και την οικονομική τους ανακούφιση. Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που την υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και η οποία απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, τονίζεται:

«Οπως τραγικά αποδεικνύει η καθημερινότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 15ετία, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που κλιμακώνεται με εφαλτήριο την κρίση και το υψηλό χρέος, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Από τη μια η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών δεν ήταν τυχαία. Πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθησης της καπιταλιστικής οικονομίας και ήταν απαραίτητη για την πρόσκαιρη επικερδή τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων, που σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν στο τραπεζικό σύστημα. Οδήγησε στη χρονική μετάθεση της κρίσης, διογκώνοντας ταυτόχρονα και το βάθος της. Την ίδια στιγμή, το ολοένα και μειούμενο σε σχετικούς όρους λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών και ο τραπεζικός δανεισμός εμφανιζόταν ως ο από μηχανής θεός που κάλυπτε αυτές τις ανάγκες. Το πιστωτικό χρήμα προκρίθηκε από την κυβερνητική πολιτική ως υποκατάστατο των συρρικνούμενων εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Για τους λόγους αυτούς η ταχύτατη ανάπτυξη της πίστης υποστηρίχθηκε ποικιλότροπα από την κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη, το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες που δυσκολεύονται και συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια, αποτυπώνεται σήμερα στα στοιχεία των τραπεζών με δραματικό τρόπο, όπου εμφανίζονται περισσότερα από 500.000 δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τα λαϊκά στρώματα οφείλεται στη δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της πολιτικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων που με μεγάλη συνέπεια εφαρμόζεται. Οφείλεται στη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στη μετατόπιση του συνόλου σχεδόν της φορολογίας στις πλάτες των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή επίθεσης στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων συμπυκνώνει την ουσία της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η αδυναμία αποπληρωμής από τα νοικοκυριά ενός μεγάλου τμήματος των δανείων που έχουν λάβει αποτυπώνει τελικά και τις συνέπειες μιας οξύτατης κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που δεν μπορεί να υπερνικηθεί παρά μέσα από μια αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή κεφαλαίου. Πρόκειται για μια κρίση που δεν τη δημιούργησαν και δεν πρέπει να την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτές τις συνθήκες η προστασία και η ανακούφιση του λαού έχει αποφασιστική σημασία. Απαραίτητα άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων είναι:

  • Η διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Η μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Η αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Η διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Η μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες.
  • Η μείωση κατά 30% των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες.
  • Το πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει στη κατεύθυνση προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών;».

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Λεφτά υπάρχουν για τις επιχειρήσεις!

Την ώρα που η συγκυβέρνηση στο όνομα της κρίσης γδέρνει τους εργαζόμενους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κοινού προωθούν νέους νόμους για τη στήριξη του κεφαλαίου

Σαρωτικές αλλαγές υπέρ των κεφαλαιοκρατών περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο των 327 άρθρων (!) του υπουργείου Ανάπτυξης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την καθιερωμένη πλέον διαδικασία του επείγοντος.

Το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει θέματα όπως η άρση του καμποτάζ, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ο συμβιβασμός - συγχωροχάρτι της κυβέρνησης με την ΖΗΜΕΝΣ και άλλες διατάξεις οι οποίες ικανοποιούν γενικές και ειδικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της δημιουργίας ενός «φιλικού επιχειρηματικού κλίματος», έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί στην Ολομέλεια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ την ερχόμενη βδομάδα.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποκαλύπτονται αφού το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί γνωστές απαιτήσεις του ΣΕΒ και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα αντιλαϊκά μέτρα του, είπε, απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση της κυβέρνησης με την τρόικα και επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών και τη λεγόμενη «ανάπτυξη» πάντα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό που προωθείται, συνέχισε, είναι ένας πακτωλός χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, αποδεικνύοντας ότι τη στιγμή που καρατομούνται λαϊκά στρώματα, λεφτά υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι στο δρόμο που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, τόνισε η Β. Νικολαΐδου, υπάρχει διέξοδος που δεν είναι άλλη από την οργάνωση της οικονομίας σε άλλη κατεύθυνση, με αλλαγή εξουσίας, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Αναφερόμενη στο συμβιβασμό με την ΖΗΜΕΝΣ, είπε ότι στην ουσία η γερμανική πολυεθνική καθαγιάζεται για το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση από τα «μαύρα ταμεία» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το καμποτάζ

Χαρακτηριστικό σημείο, τόνισε, εξυπηρέτησης των απαιτήσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι η άρση του καμποτάζ που οδηγεί σε αλλαγή στις συνθέσεις των πληρωμάτων, στην καρατόμηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στη μείωση των μισθών τους και την επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν σκανδαλώδεις αναπροσαρμογές στη σύμβαση με την ΚΟΣΚΟ στο λιμάνι του Πειραιά αφού μειώνεται το μέγεθος της προβλήτας 3 που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει η κινεζική εταιρεία και ταυτόχρονα της δίνει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τμήμα της προβλήτας με τα ανάλογα φυσικά έσοδα.

Καταλήγοντας, η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ μέχρι τις εκλογές θα φέρνει αντιλαϊκά μέτρα και για αυτό το ΚΚΕ θα προσπαθήσει ενάντια σε αυτήν την πολιτική να πάμε στις εκλογές με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες.

Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο, η υπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου έκανε φανερή τη φιλοεπιχειρηματική του κατεύθυνση, λέγοντας ότι η ψήφισή του θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την επενδυτική και επιχειρηματική λειτουργία στη χώρα, αφού όπως ανέφερε απλοποιούνται μεταξύ άλλων οι διαδικασίες για την ίδρυση των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (μπαίνει στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα) το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών με το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να συμφωνούν στη ρύθμιση για την «απελευθέρωση» του κλάδου των ταξί. Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης υπερασπίστηκε την προκλητική διάταξη με την οποία ποινικοποιείται η λαϊκή δράση ενάντια στα χαράτσια των διοδίων, ισχυριζόμενος ότι εάν οι οδηγοί δεν πληρώνουν τα διόδια, τότε το κόστος θα το πληρώσει στο τέλος ο Ελληνας φορολογούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Βιάζονται να «σερβιριστούν» οι επιχειρηματίες

Το μεταλλευτικό κεφάλαιο απαιτεί να υλοποιηθεί πλήρως και πολύ γρήγορα η «Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών», τους βασικούς άξονες της οποίας συνδιαμόρφωσε με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μιλώντας χτες, στο 2ο Συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Ε. Φαίδρος, ήταν ξεκάθαρος: οι επιχειρηματίες θα στηρίξουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής με όλες τις δυνάμεις τους. Θεωρούν ότι το «μεγάλο διακύβευμα» είναι το πώς και το πότε θα υλοποιηθεί, αν θα γίνουν οι απαραίτητες «τομές», αν θα προωθηθούν εγκαίρως τα νέα χωροταξικά σχέδια, οι υπουργικές αποφάσεις, οι ρυθμίσεις για τις «δασικές εμπλοκές», ακόμη και οι οργανωμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινής γνώμης! Ο ορυκτός πλούτος αποτιμάται κοντά στα 30 δισ. ευρώ και, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση της χώρας, σχεδιάζεται η άρον άρον παράδοσή του στις πολυεθνικές.

Υπέρ της εκμετάλλευσης του δημόσιου ορυκτού πλούτου τάσσονται και οι επιχειρηματίες που προσδοκούν τεράστια κέρδη και όσοι στηρίζουν την πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, αλλά και «αυτοτελώς» οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. μέσω των εκπροσώπων τους τάχθηκαν και χτες υπέρ της «αξιοποίησης» αυτού του πλούτου, με «σεβασμό» στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων στις επίμαχες περιοχές. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις Σκανδιναβικές και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιδρούν στα έργα των εταιρειών. Το κοινό σημείο όλων τους είναι ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να περάσει γρήγορα στις εταιρείες και με προνομιακούς όρους, άρση κάθε εμποδίου, αντιμετώπιση ακόμη και των ενστάσεων των τοπικών κοινωνιών!

Στελέχη του ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους, ότι το θεσμικό πλαίσιο προωθείται ταχύτατα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο ζήτημα των περιβαλλοντικών μελετών, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα μείωσης των απαιτήσεων από τους επιχειρηματίες. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, έθεσε τους στόχους για: αλλαγές στο εθνικό, περιφερειακό και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, αλλαγές στη λατομική και μεταλλευτική νομοθεσία, στη διαδικασία αδειοδότησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ