ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η κυβέρνηση δρομολογεί πλήρη ιδιωτικοποίηση

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η κυβέρνηση δρομολογεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ στοχεύοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου διαιωνίζει το τεράστιο αυτό πρόβλημα τόσο για την Αττική όσο και για την υπόλοιπη χώρα. Αυτό επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Ξεκάθαρα υπέρ της προώθησης λύσεων μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) τάχθηκε ο Π. Κουκουλόπουλος, αναφέροντας ότι πρέπει, αν είναι δυνατόν, να επισπευσθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Παρόλα αυτά, δήλωσε πως «καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει, ούτε το έργο κατευθύνεται σε συγκεκριμένους οίκους που υλοποιούν τέτοια έργα, ούτε πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους ιδιωτικοποίηση».

Ανταπαντώντας στα περί μη ...ιδιωτικοποίησης, η Β. Νικολαΐδου σημείωσε ότι σε συγκεκριμένο δήμο σήμερα «ετοιμάζονται 1.000 δέματα απορριμμάτων για εξαγωγή στη Γερμανία έναντι 100.000 ευρώ μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αυτά τα 100.000 ευρώ θα τα πληρώσουν οι δημότες από τα ανταποδοτικά τέλη», επισήμανε προσθέτοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι είναι σοβαρό μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές» και «οι δήμαρχοι είναι σε απόγνωση, δεν έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική για το θέμα σημείωσε ότι «παραχωρείται στο κεφάλαιο μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τεσσάρων διαγωνισμών ανάθεσης ένα φιλέτο 450 με 500 εκατομμύρια για την κατασκευή και 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την 25ετή λειτουργία 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό θα πληρωθεί από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας». Με τον τρόπο αυτό - τόνισε η Β. Νικολαΐδου - «διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση, αφού το 85% - 90% των στερεών αποβλήτων θα εξακολουθήσουν για άλλα 30 χρόνια να πηγαίνουν στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο», ενώ ως μέθοδο επεξεργασίας επιλέγετε την καύση του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα «την ανακύκλωση να τη ρίχνετε κυριολεκτικά στη φωτιά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Με κινητοποίηση μπλόκαραν διαγωνισμό

Με δυναμική κινητοποίηση και μπλοκάρισμα για δεύτερη φορά της προσπάθειας της δημοτικής αρχής Χανίων να παραδώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες, προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του δήμου Χανίων με την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας από τις 7.30 - 10.30 π.μ. που κήρυξε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων κατόπιν απόφασης της ΓΣ που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη, 22 Μάρτη.

Πάνω από 150 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης μπλοκάροντας την επιτροπή στην οποία θα κατατίθεντο οι προσφορές των εργολάβων μέχρι και το τέλος της προθεσμίας στις 10 το πρωί. Η κινητοποίηση ενόχλησε την δημοτική αρχή Χανίων, η οποία προσπάθησε, μέσω των κτιρίων των περιφερειακών δήμων που έχουν συνενωθεί με το Δήμο Χανίων να προχωρήσει το διαγωνισμό έστω και ληξιπρόθεσμα, ειδοποιώντας τους εργολάβους να καταθέσουν εκεί τις προσφορές τους. Και αυτή, όμως, η προσπάθεια έπεσε στο κενό, όταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν τους φακέλους που προσπάθησαν να μεταφέρουν από την πίσω πόρτα και αντέδρασαν καταστρέφοντάς τους.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων, εκτοξεύοντας απειλές προς τους εργαζόμενους, προσπάθησε να εκφοβίσει λέγοντας πως θα τούς καταγγείλει στον Εισαγγελέα. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του σωματείου τους, να μην παραδώσουν ούτε τμήμα ούτε μέρος της καθαριότητας στους ιδιώτες.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο Αιγάλεω
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο Αιγάλεω
ΑΙΓΑΛΕΩ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Προχθές τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω έκαναν παρέμβαση στα γραφεία της Πρόνοιας, καθώς μητέρα ενός παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν πρόλαβε να κάνει την απαραίτητη απογραφή λόγω γραφειοκρατίας και τώρα κινδυνεύει να χάσει το επίδομα αναπηρίας. Στη συνάντησή τους με τη διευθύντρια, η ίδια δήλωσε ότι δεν έχει λάβει οριστική απάντηση από το υπουργείο Υγείας για τις περιπτώσεις που δεν πρόλαβαν να κάνουν την απογραφή, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε ότι έχουν καταγραφεί πληθώρα παρόμοιων περιστατικών.

Χτες, έγινε κινητοποίηση στη ΔΕΗ. Τα μέλη της επιτροπής μοίρασαν υλικό με τους πρακτικούς τρόπους άρνησης πληρωμής του ειδικού τέλους. Μια γυναίκα που ήρθε σε επαφή με τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής είπε ότι ήρθε με δανεικά να πληρώσει το ρεύμα, ενώ μία ακόμα είπε ότι από τα 600 ευρώ της σύνταξης έπρεπε να δώσει τα 450 ευρώ στο ρεύμα.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε δύο οικογένειες, πέτυχε τη Δευτέρα η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, με δυναμική παρέμβαση στη ΔΕΗ. Στη μία περίπτωση η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε άνεργη γυναίκα με ανήλικα παιδιά που αδυνατούσε να πληρώσει τη συνολική αξία του ρεύματος.

Στην άλλη περίπτωση ενώ δεν υπήρχε χρέος ηλεκτρικού ρεύματος παρά μόνο αυτό του ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή του χαρατσιού, η ΔΕΗ προχώρησε στην διακοπή του ρεύματος. Το ρεύμα επανασυνδέθηκε και η ΔΕΗ απέδωσε το πρόβλημα σε «λάθος» του συστήματος. Η Λαϊκή Επιτροπή με την κινητοποίηση ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά προς τη ΔΕΗ ότι δεν θα επιτρέψει να μείνει έστω και για μια μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καμία εργατική λαϊκή οικογένεια.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

Κινητοποίηση στις διοικητικές υπηρεσίες και στα ιατρεία του ΙΚΑ Ελευσίνας πραγματοποίησαν προχθές το πρωί μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας, διεκδικώντας πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των λοιπών ταμείων.

ΚΥΨΕΛΗ

ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Κινητοποίηση στο ΙΚΑ της οδού Κεφαλληνίας πραγματοποίησαν προχτές μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου διαμερίσματος και της Επιτροπής Ανέργων, διεκδικώντας άμεση θεώρηση όλων των βιβλιαρίων των ανέργων, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΗ

Συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Γλυφάδα πραγματοποίησαν προχτές μέλη των Επιτροπών Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, όπου πέτυχαν την επανασύνδεση του ρεύματος σε γυναίκα που είναι άνεργη εδώ και ένα χρόνο. Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τη διεύθυνση του υποκαταστήματος όπου ζήτησαν την επαναφορά της ηλεκτροδότησης στο σπίτι της άνεργης, χωρίς την υπέρογκη επιβάρυνση των 300 ευρώ.

Νέες Κινητοποιήσεις

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Σήμερα, στις 9 π.μ., κινητοποίηση στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της Αλσούπολης.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Στις 9 π.μ., συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Στις 10.30 π.μ., συγκέντρωση στη ΔΕΗ της περιοχής.

Περιοδείες Νίκου Σοφιανού

Σε Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας περιοδεύει σήμερα Τετάρτη ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Στις 10 πμ στο 1o Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78). Στις 11.30 πμ στο 4ο Δημοτικό Ιατρείο (Προποντίδος & Αγ.Σοφίας 110, Κολωνός).

Πολλές πυρκαγιές στο Πήλιο

Καταστροφές σε δασικές εκτάσεις προκάλεσαν οι πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, προχτές, στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:30 το πρωί στο Προμύρι (θέση «Μαύρο»), έκαψε 2 στρέμματα κι ακολούθησαν: Στις 12 το μεσημέρι στη Ζαγορά (15 στρέμματα), στις 12:30, στο Ανήλιο (15 στρέμματα), στη 1 μμ στη Σκόπελο (1 στρέμμα), στη 1.30 μμ, στη Φυλάκη Αλμυρού (5 στρέμματα), στη 1:40 μμ, στο Κατηχώρι (50 στρέμματα), στη 1:20 τα ξημερώματα, στη θέση Αγ. Τριάδα του Αγ. Γεωργίου Νηλείας (5 στρέμματα κι ένα ξύλινο καλύβι) και τέλος στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα στις Μηλιές, που ευτυχώς σβήστηκε έγκαιρα και δεν είχαμε καταστροφές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη, που εκτελέστηκαν, για τις ιδέες τους, από το αιματοβαμμένο μετεμφυλιακό μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 1η Απρίλη 2012 και ώρα 11 το πρωί, στο παλαιό Δημαρχείο, Γρηγ. Γυφτόπουλου, στο Χαλάνδρι.
  • Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ, την Κυριακή 1η Απρίλη και ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - ΑΛΕΞ), όπου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων, εκδήλωση τιμής και μνήμης των Πέντε Κρεμασμένων Αγωνιστών και όλων των Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Μνημείο Ηρώων Ζωγράφου απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της Θυσίας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ